Poslao: 04 Sep 2013 13:55
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Uvek spremam pohovane pečurke, dinstane i pržene ili punjene. Nemam neku određenu meru, zavisi i od veličine šeširića koji se puni.
1. Pohovane - isečen šampinjone na deblje listiće, umočim ih u masu od jaja, brašna, soli, belog bibera (ponekad stavim i pivo) i ispržim u ulju. Uz to napravim neki umak, uglavnom ljut i to je to. Masa za pohovanje je slična kao i masa za palačinke.
2. Pržene ili dinstane - iseckam pečurke izdinstam ih na ulju, posolim, kada puste vodu i ona ispari i krenu da se prže, dodam seckan luk, neku bolju mesnatiju slaninu, začinim i na kraju umešam umućena jaja. Sve dobro izmešam i odlično je uz neku salatu - zelena je najbolja.
3. Punjene pečurke - skinem drščice, izdubim šeširiće kašičicom, izdubljeni deo iseckam i izdinstam sa lukom, jajima, slaninom (može da se stavi šta najviše volite), začinim taj nadev, posolim pečurke, pouljam, napunim i poređam u pleh i zapečem. Pred kraj, prelijem ih kiselom pavlakom i dopečem još malo.
Sve se ovo brzo sprema, jednostavno je a ukusno. Pečurka je ipak pečurka.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 12 Maj 2017 16:55
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Setih se ove teme danas na pijaci na Zelenom vencu.
Kad jedna žena sa čudjenjem gleda u šumsko pile: onako, žuto narandžasto deluje joj otrovno
na pijaci ovih dana je kg oko 400 din al moze se nabavati i za dž, ako neko ide na pecanje jer raste kraj reka na listopadnom drveću.
Ja ga koristim odavno kad mu je sezona,
izgled u prirodi
podseća na belo meso i izgledom i kad se jede
Pre dinstanja ili pečenja potrebno ga je prvo prokuvati. Ja ga samo potopim neko vreme u vruću vodu.
Iseče se na kockice, izdinsta se luk, crni i beli, dodaju se kockice šumskog pileta, i dinstati, ako se nalije više vode moze se zgusnuti dodatkom brašna. Šumsko pile nije kao šampinjon i ne otpušta vodu kad se dinsta. Od začina moze se dodati biber, so, bosiljak, aleva, čili...
To je moj recept za spremanje, moguće su varijacije na tu temu..
|
|
|
|
Poslao: 11 Feb 2019 12:53
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
I ja volim pečurke. Najčešće koristim bele i braon šampinjone i bukovače.
Od drške bukovače pravim čirbice, šeširiće pohujem, ili, sada kada izbegavam pohovanje, grilujem.
Od šampinjona sve pravim; od supice, potaž čorbice, pite, musake,, grilovanih, punjenih, sos...
Evo današnji ručak:
Od lepog parčeta junetine skuvala sam supu.
Meso iz supe sam iseckala na sitne kockice.
Dve glavice crnog luka iseckane sitno, prodinstala na ulju od koštica grožđa, dodala seckanu junetinu i šampinjone iseckane na listiće. Sve zajedno prodinstala, dooobro zabiberila šarenim biberom, posolila morskom solju, i na kraju dodala veliku kašiku pavlake.
Prilog: salata od kupusa začinjena morskom solju, biberom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.
|
|
|
|
|
Poslao: 12 Feb 2019 11:48
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Musaka sa šampinjonima.
Spremljeno za rernu.
Biće preliveno jajetom i pavlakom.
|
|
|
|
|
Poslao: 23 Feb 2019 14:56
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Boki X ::
Recept? Ne znam šta sve koristiš i kako?
Ne kuvam po receptima, nemam ga...
Način na koji radim ( mere odokativne):prodinstati na ulju sitno sečenu glavicu crnog luka i jedan beli deo praziluka( koristim od koštica grožđa)
Dodati mleveno meso, sve dinstati, začiniti morskom solju i biberom.
Posebno iseći šampinjone na listiće.
Prodinstati na luku listiće od šampinjoma ( vrlo kratko)
Redjati red šampinjona, red dinstanog mesa.
Peći u rerni i pred sam kraj pečenja zaliti umućenom pavlakom i jajetom.
Prijatno!
|
|
|
|
Poslao: 25 Apr 2020 12:26
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Punjene pečurke
Za punjenje šeširića:
stabla pečurki sitno iseckati, dodati seckanog mladog luka, začine, parmezan ili kačkavalj, rendani, jednu kašiku ajvara, zdenku ili fete, malo maslinovog ulja i sjediniti. Ili jednstavno fil može biti i drugačiji.
Kapice prvo viljuškom umočiti u razmućeno jaje, zatim u prezlu ređati na pouljen pek papir, zatim ih napuniti odozgo premazati uljem ili puterom i zapeći u rerni.
Kapice treba da budu veće, odnosno birati veće pečurke, jer izgube dosta vode.
|
|
|
|
Poslao: 21 Jun 2022 15:02
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Mlečnice
Pre ubacivanja u rernu
Mlečnice koje se pre nego se stave u pouljeni pleh, uvaljaju sa obe strane u mešavinu:
malo običnog brašna, prezli, kukuruznog griza i brašna, začina c ili soli, biibera, i aleve paprike poulje se i odozgo pre nego se stave u rernu i tako se dinstaju dok ne porumene...Doda se malo i vode
Kaliraju iako nisu ko šampinjoni vodnjikave već ko piletina. Mlečnice nisu nežne pečurke, i gorkaste su, to im daje na egzotici.
Drugi recept je da se dinstaju kao što se dinsta šargarepa, samo je ćušpajz od mlečnica.
|
|
|
|
|