Pihtije

Pihtije

offline
  • Pridružio: 06 Dec 2003
  • Poruke: 119
  • Gde živiš: Zaječar

Pihtije od svinjskih nogica

2 svinjske nogice, 50g celerovog korena,
1.5 l vode, 3 – 4 kašike sirćeta,
1 lovorov list, 4 tvrdo kuvana jaja,
10 zrna bibera, 1 veza peršuna,
1 češanj belog luka

Nogice dobro operite i stavite da se kuvaju u 1.5 l
vode sa sledećim sastojcima:so,lovorov list,zrna
bibera,celer i sirće.Nogice kuvajte otprilike jedan
sat,dok se meso ne skida sa kostiju.Izvadite ih,a supu
procedite kroz sito.Ocedjenu supu kuvajte sve dok se
ne ukuva na pola litra.Po potrebi skinite mast.Sa ohladjenih
nožica skinite meso i rasporedite u 4 tanjira,u tanjire
rasporedite i osmine tvrdo kuvanih jaja i sitno naseckajte
beli luk.Na to nalijte prohladjenu supu i stavite u
frižider da se stegne.Pre serviranja ukrasite pihtije peršunom.


Pihtije sa šunkom i povrćem

½ supe (bujona) 3 šolje mešanog kiselog povrća,
1 čaša belog vina, 250 g šunke
2 kašike sirćeta, 8 listova belog želatina,
3 tvrdo kuvana jaja

Supu od kuvane govedine (bujon) sasvim ohladite pa sa
nje pokupite svu masnoću.Zatim je zagrejte sa belim vinom
(ne kuvajte) i dolijte sirće.Želatin ostavite u hladnoj vodi 10
minuta a onda ga iscedite i dodajte vrućoj supi.Međajte dok
se ne rastopi.
Uzmite četvrtastu formu i obložite je aluminijskom folijom
i nalijte ohladjeni želatinski rastvor u debljini od ½ centimetra.
Ostavite da se stegne,pa onda na ovaj sloj stavite kriške jaja,
mešano povrće.Onda ponovo nalijte želatinski rastvor pa
položite kriške šunke i zalijte ostatkom rastvora.
Svaki sloj treba da se stegne pre nego što stavljate sledeći.
Ovo se može servirati sa remuladom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307

PIHTIJE I

4 svinjske nogice,
svinjske glave,
300 gr junjeceg mesa od potplecke,
1 glavica belog luka,
so,
biber
Sve sastojke (osim belog luka) staviti u lonac i naliti hladnom vodom da ogreznu. Kuvati dok meso ne pocne da se odvaja od kostiju a voda uvri do pola. Izvaditi meso, odvojiti od kostiju i iskidati na sitne parcice pa poredjati u tanjire i obilno posuti sitno seckanim belim lukom i biberom. Supu procediti i preliti preko mesa. Drzati na hladnom i pred sluzenje iseci na kocke, prema ukusu piktije se mogu posuti mlevenim biberom i alevom paprikom.

PIHTIJE II

Ovo je mera za veću količinu. Naravno Vi sve možete prepoloviti.
1 velika suva svinjska butkica
1 velika sveža svinjska butkica
8 svežih svinjskih nogica
1 veća veza zeleni
1veća ili 2 manje glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
10-ak zrna bibera i lovorov list
Svežu butkicu i sv. nogice dobro očistiti, staviti u lonac, naliti vodom i prokuvati 5-10 min. Nakon toga izvaditi iz te vode.
Suvu butkicu takode dobro oprati i staviti da se malo kuva. Nakon toga i nju izvaditi. Sada sve staviti u veći lonac u kome ćete kuvati pihtije i dodati sve one navedene sastojke. Sve kuvati dok se meso potpuno ne odvaja od kostiju. Ako je potrebno dolivati malo vode.Kada su gotove sve procediti. Meso izvaditi, malo prohladiti i odvojiti od kostiju. Oceđenu tečnost posoliti po svom ukusu, skinuti sa površine višak masnoce ako ima i dodati iseckano meso. Možete odozgo posuti sa alevom paprikom. Ostaviti da se stegne.Ko hoće može da iseče kuvanu zelen pa i nju da stavi zajedno sa mesom.



offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Moram da dodam ovde dva aforizma na temu pihtija:

- Pihtije idu s godinama.
- Kako da ne volim pihtije kad su one i male zene poslednje sto drhti preda mnom?

Izvinjavam se na komentaru, morao sam. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1359 korisnika na forumu :: 100 registrovanih, 9 sakrivenih i 1250 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, amaterSRB, ArchaBasha, Asteker, bagor10, Bobrock1, bojan313, Bokiboks, bolenbgd, Boris BM, Borski1977, Bubimir, CrazyNorth, Czrweni, darkojovxp, dekan.m, Dogma21, draganl, Duh16, dule10savic, dunavzed, dushan, ElvisP, FOX, Fructo, galerija, gasa97, GveX, Ir, istina, Jakonjveliki, Jaz, Jeremiah, Jozo74, Kalem, Khalid ibn al-Walid, koom0001, Kriglord, Kubovac, kunktator, kybonacci, LostInSpaceandTime, Lucije Kvint, Mackomen, majstro, mango, mačković, mercedesamg, Miki 24pbr, Milo97, mocnijogurt, momcilob55, museum, mux, nebidrag, nisamBot, NMNJ, novator, Orc, ozzy, Paklenica, Peruta, pisac12, Povratak1912, PrincipL, probisic, Puch300GD, radoznao, rakivan, rebcooil, royst33, S94, sabac015555m, sasa87, sekretar, shota91, silikon, Singidunumac, Sirius, sovanova95, Srky Boy, srđan, starlights, stegonosa, stevo svinja, Szigetwar, TalicniTom, TheDictator, vathra, Veless, Vladonius, Volkhov-M, wizzardone, x011, yagosh, yiyi, ZetaMan, zmajognjeniivan, zoran77, Đurđevdan