offline
- strucnjak96
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Super građanin
- Pridružio: 26 Jan 2011
- Poruke: 1390
- Gde živiš: Beograd, Zvezdara
|
Ovo je jedan od lepsih jela koje smo pravili na praksi.
Pileci sote
Neznam tacan normativ, ali idemo sve otprilike:
-2 dl. ulja
-biber u zrnu
-lovorov list
-100 gr. crnog luka(rebarca)
-300-400gr. Pileceg belog mesa(vece kocke)
-200 gr. sargarepe (kolutovi)
-100 gr. pastrnka (kolutovi)
-100 gr. celera (moze se i seci samo kora celera, ali ukoliko se koristi kora, 50gr. najvise, zbog prejake arome)
-70-80 gr. brasna
-1-1,5 litra fonda(jedna kocka za supu u 2l vode, najbolja opcija je pileci fond-pileca kocka, ali neutralni je od povrca, koji se moze koristiti za svaku vrstu Sotea od bilo koje vrste mesa).
-100 ml. neutralne pavlake
-so po ukusu
Nacin rada:
Na maloj kolicini ulja prosotiramo pilece meso koje smo prethodno obrasnjavili, samo da dobijemo koricu. Vadimo meso iz posude i stavljamo sa strane. Na istoj masnoci sotiramo crni luk, dodajemo biber u zrnu, lovorov list. Luk sotiramo dok ne dobije zlatno zutu boju i omeksa, i zatim dodajemo povrce(sargarepa, pastrnak, celer), nalijemo fondom i cekamo da sargarepa omeksa oko 50-60%.
Zatim dodajemo meso koje smo prethodno prosotirali, promesamo sadrzaj, dodamo brasno, promesamo sadrzaj, nalijemo fondom, smanjimo temperaturu, poklopimo pusudu i pustimo da se lagano dinsta.
Kada meso omeksa 80-90%, vadimo meso sa strane, procedimo ceo sadrzaj(Ne pasirati), sos koji smo dobili stavimo na plotnu, dodamo neutralnu pavlaku(zbog gustine i boje), ako je neslan sos dodati soli. Kada prokljuca sos dodamo piletinu, promesamo sadrzaj i ostavimo na plotni jos jedan do dva minuta. Imamo napravljeni pileci sote.
NAPOMENA: Fond sluzi za nalivanje. Kada nestane tecnosti u posudi, potrebno je naliti.
Prilozi(za prilog uz svaki sote moze ici svaka vrsta knedli, pirea, nekih vrsta kuvanih krompira), evo za pire od graska, krompir i luk.
Pire od graska:
-100 gr. graska
-15 gr. suve mente(opcija)
-so po ukusu
Nacin rada:
U prokljucalu vodu dodamo grasak i suvu mentu, kada grasak omeska 90-95% propasiramo sadrzaj i dodamo so po ukusu.
Krompir kuvan u rerni:
-100 gr. krompira(krompir se sece u obliku valjka)
-2-3 dl. fonda(moze da se koristi onaj sto smo koristili za pileci sote).
-malo ulja
Nacin rada:
Krompir sa gornje i donje strane proprziti na ulju, da dobije boju.
Zatim stavimo u neku manju posudu krompir, nalijemo fondom(do polovine krompira) i stavimo u rernu da se kuva. Proverimo cackalicom da li je skuvan.
Luk Lionez:
-20 gr. crnog luka(secemo na prstenove )
-3-4 dl. ulja
-10 gr. brasna
Nacin rada:
U dubokoj masnoci przimo luk koji smo prethodno obrasnjavili.
Evo i slika kako moze da se servira
Preko sotea je pobacan konzervisan ananas koji smo kratko proprzili na ulju, pa ga iseckali kao na slici.
Nadam se da cete uzivati u ovako dobrom jelu, meni se mnogo svideo. Prijatno
|