Poslao: 04 Dec 2018 14:39
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Žitarica koja je osnovna hrana većem delu populacije, koristi se za pripremu raznih jela i poslastica.
Jela u kojima je u osnovi pirinač mogu biti i posna i sa mesom/ ribom. I zbog toga je kao namirnica zahvalan za spremanje obroka.
Pirinčane kore
Pirinčane nudle
Ekspandirani pirinač
Kuvanje pirinča.
U loncu vode koja je malo posoljena ubaci se šolja pirinča. Kuva se od trenutka vrenja još 12 minuta, procedi i ohladi i servira začinjen.
Kao kuvan se koristi uz jela od ribe, za nadev kora uz ostale sastojke kao što je praziluk npr ili pečurke, za pirinač sa začinima isl.
Kari pirinač kod kuće sprema se kad se u voku ili tiganju proprži kari začin i začin C i doda kuvani pirinač i promeša se.
Kod kuvanja pirinča je potrebno voditi računa da se zrno ne raspadne, najbolji za kuvanje je onaj dugog zrna.
Sutlijaš najbolje je kad se spremi da nije ni redak ni gust i kuva se na nižoj temperaturi da ne zagori.
U mleko dodati dok se kuva vanilin šećer malo muskatnog orašćica i margarina. Cimet ili kakao dodati kad je ohlađen.
Sutlijaš
Pirinčani rezanci se kuvaju u proključaloj vodi par minuta.
Najbolji je slatko kiselo ljuti sos kao preliv - može se praviti kod kuće ne mora kupovni.
I pomešati sa dinstanom kineskom frikomovom mešavinom.
Ostale varijante pirinča kad se sprema kao pilav, rizi-bizi, duveč, nalivaju se kockom supe rastvorenoj u vodi, za đuveč koristi se i sok od paradajza, ako ne sveže sečeni paradajz.
Rizi bizi
Punjeni paradajz bez mesa sa pirinčem
Podvarak sa pirinčem
Tikvice punjene pirinčem i feta sirom Pirinač se prethodno dinsta sa crnim belim lukom i začinima doda se rendana feta sir može i dimnjena slaninica, zapeče u rerni odozgo pospe peršunom
Pilav sa meksičkom mešavinom
Zapečene ćufte u pirinču
Ćuflte se pre nego se stave na pirinač mogu blago propržiti na tiganju.
Pilav sa tunjevinom
Đuveč bez mesa
+ Kuglice od pirinča kako se spremaju postupakKuglice od pirinča
U kućnoj radinosti
Bilo je dovoljno samo probati u restoranu, organoleptički zapaziti sastav i kako je spremano, i onda kod kuće,
Isplati se kao hladno predjelo, dodak, uz pire ili meso, moze biti varijanta sa mesom i bez mesa npr pečurke, ide super uz pivo i vino
Varijanta u ovom slučaju sa kulenom,
Bitna stvar je da se pirinač skuva dan pre /šolja donkafe belog pirinča u dosta vode, može se malo posoliti, mešati provremeno da se ne zalepi za dno posude, kad provri kuva se još 12 minuta- tako uvek od kad dobih takav savet i onda se procedi, ostavi preko noći kako bi se mogle sutradan praviti kuglice koje se ne raspradaju.
U kuglice ide 100 tinjak gr ili više kulena seckanog, rendani kačkavalj, biber, posloliti po potrebi, malo sveže seckanog peršuna, dobro se sve izmeša, prave kuglice uvaljaju u umućeno jaje, pa prezlu i prze na dubljem ulju. Većom kašikom se vadi smesa za kugle kako bi bile iste veličine.
Umesto kulena može mleveno meso /u restoranu je bila ta verzija al vrlo malo mlevenog mesa ide/, mogu i dinstane pečurke al se ocede od viška tečnosti...
Još poslastica se može napraviti od ekspandiranog pirinča. Kao korpice od pirinča i čokolade uz dodatak sušenog seckanog voća, čokolada od riže, bonžita isl
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 04 Dec 2018 15:19
|
offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 566
- Gde živiš: ZR
|
Источноазијска, основна варијанта.
Пиринач се прво доообро испере, у више вода. Јапанци користе глагол "тогу", који значи и брусити, оштрити...
Поента је да се испере вишак скроба, дакле, док се не испира тако да вода изгледа чиста.
Може (али не мора) да одстоји неких пола сата у млакој или топлој води.
Оцеђен, стави се у посуду, дода вода (различито по сортама, али бар 2:1 у корист Н2О).
Не соли се, нити меша. Период кувања такође зависи од сорте, лично се служим одокативном методом. Када је неких 70% скуван, ватра се смањи на "потихо". посуда поклопи. Искључује се рингла и оставља да на миру упије воду- неких десетак минута.
То је онај који се једе штапићима, па се до некле лепи у залогаје, а служи уз шта већ спада у рецептуру дотичне кухиње.
Што би рекао чика Рипли, веровали или не, сељаци у Јапану чист бели пиринач су у своје тужно време јели два пута годишње! Остатак године јели су чорбице са понеким зрном, уз јечам, хељду и травке. Изгледа чудно, али им је главни производ, пиринач, био валута за намиривање пореза и феудслних обавеза.
Приходи су се и за самураје мерили у "кокуима" пиринча. Принадлежности су им падале у натури, па су натезали и растезали. Ашигару, пешак са дна каце добијао је један коку (запреминска мера за пиринач, првенствено, али и друго - 180,39 литара ) . Теоретски, довољно да изгура годину, а како је њима било питање је.
|
|
|
|
Poslao: 04 Dec 2018 16:48
|
online
- Srki94
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2008
- Poruke: 12403
|
Poslednjih 6 meseci klopam pirinač često. Postao mi je glavna ishrana. Batalio sam hleb u potpunosti a ne sećam se kad sam jeo čisto meso.
Obično ga pržim sa karijem, paprikom, kurkumom i drugim začinima.
Ponekad rastopim sir i upržim ga u tome. Feta sir posluži dobro, ispadne kremast fil.
Pokušao sam na razne načine da kuvam pirinač i u suštini samo jednom mi je uspeo sa poklopljenom šerpom i ubacivanjem pirinča od samog početka. Tako da sada ubacim kurkumu u vodu, malo soli, čim provri ubacim pirinač i kuvam koliko piše na kutiji. Uvek ispadne strava, ne lepi se. Pirinač obavezno isperem više puta, dok voda ne izgleda čisto. Ujedno se vidi kad je kuvanje gotovo. Pirinač počne da pluta po sredini šerpe i počinje da se grupiše.
Kurkuma će da oboji pirinač ali u suštini iz mog iskustva, retko šta može da promeni ukus pirinča u toku samog kuvanja. Ponekad ubacim par ljutica i njihov sok ali najčešće naseckam feferonu i pržim pirinač sa tim delićima, jer ukus pokupi tokom prženja.
|
|
|
|
Poslao: 04 Dec 2018 19:43
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Volim pirinač ali ga izbegavam, ili koristim u tragovima.
Trenutno koristim ovaj:
Nemam dovoljno reči da opišem ukus, miris, lakoću kuvanja.
|
|
|
|
Poslao: 05 Dec 2018 08:05
|
offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 566
- Gde živiš: ZR
|
Где може да се купи тај басмати?
Мислим на овај део света, ако је Немачка, далеко је плажа!
|
|
|
|
|
Poslao: 06 Dec 2018 11:21
|
offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 566
- Gde živiš: ZR
|
Моја маленкост се такође почастила басматијем јуче ("Тохфа" из АМАНА), а уз то паковање ражњића из Идеје, једна паприка шиља, мања главица црног лука , шака сецканог дајкона (бела ротква, она косоока). Месо је слиндрано са штапића, величина му уједначена, прво маснији комади подливени белим вином, па остатак, поврће касније.
Од "доблеса" соја сос, хоисин, мисо, кинеска мешавина, млевени кумин, туцана љута, мешани бибер и кад је бал нек је маскенбал- хмели сунели!
Кувам да сопственом благоутробију удовољим, али се и сестрићу допало.
Мало слободнија интерпретација, или што рече поменути ми абонент, јапански ђувеч.
Ђувеч у воку? Могуће!
|
|
|
|
Poslao: 06 Dec 2018 11:42
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
I mene ste zarazili.
U secku izmrvio luk, šargarepu i celer. Na masti ih izdinsao, dodao pirinač (najjeftiniji marke Dobro). Sručio u tepsiju, a preko gronik sitno iseckao i razbacao.
Od začina biber, so, ruzmarin i aleva paprika.
Sad je u rerni. Nadam se najboljem.
|
|
|
|
Poslao: 06 Dec 2018 13:16
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Баш ми је драго, што у овој теми пиринач није само пиринач.
Заборави да наведем у уводу, што је Бане сан додао, да обавезно се пиринач опере у води или држи у топлој води пре употребе.
Задњих годину две га чешће користим у кулинарству из простог разлога јер је захвалан за спремање, у разним комбинацијама и са зачинима, поврћем и месом-рибом.
Тако осим комбинације са морским плодовима, одлична је, први пут била експериментална комбинација:
Пиринач са димљеним домаћим кобасицама.
Док се динста лук црни и бели пре него се дода пиринач и вода и зачини, коцка супе исл, на луку се динстају колутићи димљених кобасица. Све се лепо укрчка у рерни.
Тако спремљен такође је феноменалан.
Фаширане од пиринча и блитве
обично лети правим, исто су одличне. Куван пиринач, сецкана скувана блитва зачини, црни и бели лук, јаје, све се измеша, обликују фаширане уваљају у презле и пеку на дубљем уљу.
Имам обичај да раније скувам пиринач кад се охлади и одстоји јер за куглице и фаширане кад се праве боље се обликују.
/немам за ова два примера тренутно усликано да се види како изгледа на крају/
Ово је комбинација уз похован ослић и сос:
Сос: павлака, мајонез, кисели сецкани краставчићи, и пуно бибера.
Сос /слатко-кисело-љути/ који код куће правим, укус ко из кинеског ресторана, и који иде уз кинеску мешавину и пиринчане нудле ил обичне макароне:
Кокошија коцка за супу се измрви у мало млаке воде, дода се једно две супене кашике кечапа или сока од парадајза, толико соја соса /може и сос од острига/ , кашика супена винског сирћета, кашика шећера, кашичица или две чилија у праху, додам још мало воде и брашна кашику да сос буде густ, кад се прелије преко резанаца и поврћа и промеша.
И да као што је и Срки приметио, кад се наренда фета сир преко пилава и измеша, много је добра комбинација.
|
|
|
|