Pite

1

Pite

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Limit: evo opet posla za tebe (ili spajaj ili briši)


PITA OD PARADAJZA


Potrebno je: ½ omota lisnatog testa, 500 gr paradajza, 3 jaja, soli i belog bibera, malo sušenog ili svežeg bosiljka, 4-5 kašika pavlake,1 kašika istopljenog putera, 4-5 kašika naribanog kačkavalja.

Lisnato testo odmrznuti i razvljati. Testom obložiti rasklopiv kalup, promera 25 cm. Paradajz oguliti, očistiti od semenki, a meso krupno iseći. Jaja penasto umutiti sa solju, biberom i bosiljkom. Malo, po malo, umešati pavlaku i puter. Meso paradajza pomešati sa smesom od jaja i rasporediti po testu. Posuti sirom. Peći 8 minuta na 200 stepeni, a onda temperaturu smanjiti na 180 i peći još 20-25 minuta. Potrebno je da tečnost iz paradajza ispari. A ako paradajz počne da tamni, pleh prekriti papirom.

ZELJANICA

Izmešati 200 gr sira, 4 jajeta, 300 gr spanaća, 3 dl pavlake, pa po ukusu posoliti. Ovako pripremljenin nadevom filovati kore za pitu i peći u rerni. Kada je pečena, preliti je sa 4 kašike pavlake i iseći na kocke.

SA PEČURKAMA

Potrebno je: 400 gr lisnatog testa, 250 gr pečurki, 75 gr putera, glavica crnog luka, ½ dl supe od kocke, ½ dl pavlake, peršun, so, biber, brašno.

Sitno iseći crni luk i propržiti, dodati pečurke iseckane na listiće. Kad pečurke omekšaju, odvojeno ispržiti brašno na malo putera, a zatim izmešati sa pečurkama. U ovu masu dodati supu i pavlaku, začine i kuvati dok se ne zgusne. Lisnato testo rastanjiti, filovati i ispeći.

PITA OD PRAZILUKA

Od desetak strukova praziluka sitno iseckati samo beli deo i na malo ulja propržiti dok ne porumeni. U slanoj vodi obariti 100 gr pirinča, ocediti ga i pomešati sa prazilukom i još malo propržiti. Posoliti i pobiberiti.
Kore poprskati uljem i kiselom vodom.
Pleh podmazati i staviti dve kore, zatim, nadev, pa opet poprskane kore i tako redom. Na kraju treba da bude kora. Ispeći u rerni.

PITA SA KUPUSOM

Potrebno je: 1 kg tankih kora, 1 kg slatkog kupusa, 125 gr pirinča, 4 glavice crnog luka, so, biber.

Iseći sitno sladak kupus i posoliti. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati kupus i propržiti da dobije svetlo žutu boju. Skinuti sa vatre i dodati skuvan pirinač i biber. Ostaviti da se malo ohladi. Pleh podmazati uljem. Redjati kore i nadev naizmenično. Završiti korama. Pitu poprskati uljem i ispeći.

PITA SA MESOM

Potrebno je: 500 gr tankih kora, 4-5 jaja, jedan jogurt, jedna čaša kisele vode, 500 gr mlevenog mesa, 4 glavice crnog luka.

Pripremite meso i luk, kao za saru, uz dodatak začina po želji.
Podmazati pleh, staviti 4 kore, zatim red pripremljenog mesa, opet 4 kore, meso i treći put meso, pa kore. Iseći na kocke po želji, preliti jajima jogurtom i kiselom vodom. Nožem provući izmedju parčadi. Ispeći u rerni.

PITA SA LUKOM

Potrebno je: za testo: 300 gr brašna,150 gr putera, so, biber; za nadev: 3 velike glavice luka, 2 jaja, so, biber, 150 gr kačkavalja, 1 dl mleka.

Zamesite testo od brašna, margarina, soli i malo hladne vode. Stavite ga u frižider da se ohladi. Oljuštite luk i iseckajte i malo propržite. Razvijeno testo stavite u kalup (okrugli, za pitu) i odozgo stavite luk. Promešajte mleko, so, biber i istrugani kačkavalj, pa prelijte preko luka. Ispecite.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • gamzzy 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 24 Apr 2003
  • Poruke: 10725
  • Gde živiš: Novi Sad

Lenja pita zakon Very Happy

A zašto se lenja pita zove tako kako se zove? Pa zato što kada se toliko puno pojede, ulenji se Very Happy



offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Pa daj neki recept za lenju pitu (možda baš taj nemamo) smešak

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Srpska gibanica

Pita sa prazilukom i sirom

Uvijena pita zeljanica

Pita sa mesom

Burek

Pita sa jabukama

hajde i njih da stavimo..
Spanska pita

Beogradska pita

Ja sam spremna da ubijem za pitu sa kupusom Smile Ali mora da bas ima puno kupusa, da se kore jedva osete

offline
  • Fej  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Mar 2004
  • Poruke: 1293

joooj Limit, da znas ti kako ja opletem jednu krompirusu!
Znaci, svi se razvale Very Happy

Jos je onako blago oljutim....ih Razz

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Inače kada pravim pite ima mnogo više fila (bilo kog) nego kora. Neki put mi kažu da preteram Embarassed

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle



Very Happy

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

Kako se pravi Lenja pita?

offline
  • Fej  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Mar 2004
  • Poruke: 1293

Lenja pita Smile za 30 minuta!

500 g brašna
250 g putera
170 g šećera
kesica praška za pecivo
2 žumanceta

Nadev:

750 g jabuka
2 kašike griza
2 belanca
cimet
šećer

Nadev: Očišćene i oljuštene jabuke izrendati. Jabukama dodati griz, belanca. Zatim dodati cimeta i šećera po ukusu.

Testo: Puter umutiti sa žumancima i šećerom. Dodati prašak za pecivo i brašna dovoljno da se umesi testo (ne pretvrdo). Testo rasklagijati u dve kore.

Na uljem podmazanim plehom ređati prvu koru, nadev i drugu koru. Peći na 180-200°C (350 F)

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

Smile E Fej, svaka ti cast, obozavam lenju pitu.
I bas taj recept mi fali, to je pravi "stari".
Neko dinsta jabuke, mada ja vise volim sveze.

Hvala lepo Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1017 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 9 sakrivenih i 978 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ajo baba, amaterSRB, armor, Bobrock1, cenejac111, DENIRO, Dogma21, Duh sa sekirom, dule10savic, Gerila015, gomago, JOntra, kalens021, Koridor, Krusarac, kybonacci, mean_machine, milenko crazy north, nemkea71, Povratak1912, S2M, savaskytec, sevenino, sol, Srle993, Stoilkovic, Vlada78, wizzardone, |_MeD_|