offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Limit: evo opet posla za tebe (ili spajaj ili briši)
PITA OD PARADAJZA
Potrebno je: ½ omota lisnatog testa, 500 gr paradajza, 3 jaja, soli i belog bibera, malo sušenog ili svežeg bosiljka, 4-5 kašika pavlake,1 kašika istopljenog putera, 4-5 kašika naribanog kačkavalja.
Lisnato testo odmrznuti i razvljati. Testom obložiti rasklopiv kalup, promera 25 cm. Paradajz oguliti, očistiti od semenki, a meso krupno iseći. Jaja penasto umutiti sa solju, biberom i bosiljkom. Malo, po malo, umešati pavlaku i puter. Meso paradajza pomešati sa smesom od jaja i rasporediti po testu. Posuti sirom. Peći 8 minuta na 200 stepeni, a onda temperaturu smanjiti na 180 i peći još 20-25 minuta. Potrebno je da tečnost iz paradajza ispari. A ako paradajz počne da tamni, pleh prekriti papirom.
ZELJANICA
Izmešati 200 gr sira, 4 jajeta, 300 gr spanaća, 3 dl pavlake, pa po ukusu posoliti. Ovako pripremljenin nadevom filovati kore za pitu i peći u rerni. Kada je pečena, preliti je sa 4 kašike pavlake i iseći na kocke.
SA PEČURKAMA
Potrebno je: 400 gr lisnatog testa, 250 gr pečurki, 75 gr putera, glavica crnog luka, ½ dl supe od kocke, ½ dl pavlake, peršun, so, biber, brašno.
Sitno iseći crni luk i propržiti, dodati pečurke iseckane na listiće. Kad pečurke omekšaju, odvojeno ispržiti brašno na malo putera, a zatim izmešati sa pečurkama. U ovu masu dodati supu i pavlaku, začine i kuvati dok se ne zgusne. Lisnato testo rastanjiti, filovati i ispeći.
PITA OD PRAZILUKA
Od desetak strukova praziluka sitno iseckati samo beli deo i na malo ulja propržiti dok ne porumeni. U slanoj vodi obariti 100 gr pirinča, ocediti ga i pomešati sa prazilukom i još malo propržiti. Posoliti i pobiberiti.
Kore poprskati uljem i kiselom vodom.
Pleh podmazati i staviti dve kore, zatim, nadev, pa opet poprskane kore i tako redom. Na kraju treba da bude kora. Ispeći u rerni.
PITA SA KUPUSOM
Potrebno je: 1 kg tankih kora, 1 kg slatkog kupusa, 125 gr pirinča, 4 glavice crnog luka, so, biber.
Iseći sitno sladak kupus i posoliti. Na vrelom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati kupus i propržiti da dobije svetlo žutu boju. Skinuti sa vatre i dodati skuvan pirinač i biber. Ostaviti da se malo ohladi. Pleh podmazati uljem. Redjati kore i nadev naizmenično. Završiti korama. Pitu poprskati uljem i ispeći.
PITA SA MESOM
Potrebno je: 500 gr tankih kora, 4-5 jaja, jedan jogurt, jedna čaša kisele vode, 500 gr mlevenog mesa, 4 glavice crnog luka.
Pripremite meso i luk, kao za saru, uz dodatak začina po želji.
Podmazati pleh, staviti 4 kore, zatim red pripremljenog mesa, opet 4 kore, meso i treći put meso, pa kore. Iseći na kocke po želji, preliti jajima jogurtom i kiselom vodom. Nožem provući izmedju parčadi. Ispeći u rerni.
PITA SA LUKOM
Potrebno je: za testo: 300 gr brašna,150 gr putera, so, biber; za nadev: 3 velike glavice luka, 2 jaja, so, biber, 150 gr kačkavalja, 1 dl mleka.
Zamesite testo od brašna, margarina, soli i malo hladne vode. Stavite ga u frižider da se ohladi. Oljuštite luk i iseckajte i malo propržite. Razvijeno testo stavite u kalup (okrugli, za pitu) i odozgo stavite luk. Promešajte mleko, so, biber i istrugani kačkavalj, pa prelijte preko luka. Ispecite.
|