Plavi patlidžan

Plavi patlidžan

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Neko kaže plavi paradajz, neko samo patlidžan, neko plavi patlidžan ne znam kako je ispravno na kraju

Na istoku se koristi često u ishrani
Namirnica bogata kalijumom, vitaminom A, magnezijumom....
potrebno da se posoli i da odstoji kako bi izgubio višak vode i gorkast ukus
može da se peče na roštilju tad ima specifičan ukus,
Može da se od njega pravi namaz na hleb, musaka, itd

Mini pizze od plavog patlidžana




Iseče se na tanke kolutove, zajedno sa korom, malo odstoji posoljen da iz njega iziđe višak vode i gorkast ukus ko ga ne voli.
Stavi se u pouljen pleh, četkicom se premaže maslinovim uljem, naređa odozgo kačkavalj, kolut paradajza, pečurke na listiće, maslinke isl. itd. , začini bosiljkom i origanom, može se kad je pečen preliti opet maslinovim uljem.
Može se jesti kao sam obrok ili uz pire krompir npr.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Plavi i crveni paradajz sa prelivom od pavlake i kačkavalja

Prodinstati crni i beli luk, dodati na kockice seckan i očišćen plavi paradajz i crveni koji je takođe oguljen, dodati začine i dinstati. Kad je dovoljno dinstano preručiti u pouljenu vatrostalnu činiju preliti mešavinom pavlake, malo brašna i kačkavalja ili pavlake i smese iz kesice C - četiri vrste sira.
Odozgo staviti parmezan ili kačkavalj i začine i zapeći u rerni...
Jelo je bez mesa al mogu se dodati u dinstano povrće kockice nekog mesa.







Na kraju, kako izgleda:
lep, brz, ukusan, ručak za sva godišnja doba



offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ćufte sa plavim paradajzom

za 13-tak ćufti potrebno je
srednji plavi paradajz, jedna crvena paprika.
Plavi paradajz očistiti od kore, iseći na kolutove usoliti. Papriku očistiti i iseći.
Potom prebaciti sve to u pleh i na suvo peći da omekne i dobije boju.
U međuvremenu iseći crni i beli luk, nekoliko maslinki svežeg seckanog peršuna.
Zatim u secka prebaciti iz pleha plavi paradajz i papriku i usitnititi al ne previše sitno.
Sjediniti sa ostalim povrćem dodati jedno jaje, i ako je previše lepljivo dodati kukuruznog brašna začiniti. Praviti kugle uvaljati u prezlu i pržiti ili peći u rerni na pek papiru sa malo ulja.

Ko da su od mesa. Uz to ide paradajz sos, calciki, pavlaka itd.

Ne zaboravimo da je plavi paradajz izuzetno zdrava i hranljiva namirnica.
A ovi na istoku nisu ni malo glupi što im je jedna od najzastupljenijih namirnica. Kod njih se i suši i koristi se njegov prah kao začin.
Pravi namaz itd itd.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1499 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 0 sakrivenih i 1453 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, Bojan198527, bojan313, bpop, Bubimir, BUDDAR70, BWG, Cicumile, cojapop, Dimitrise93, Feller, Gogi_avio, GT, HPkopun, Jovan.D, Kibice, loon123, LostInSpaceandTime, Lucije Kvint, Mahovljani, Manjane, Mi lao shu, Najax, Ne doznajem se u oružje, nikoladim, opt1, ozzy, Pantelejmon, PlayerOne, raketaš, Ran, ruso, sickmouse, Slingshot, synergia, Tandrkalo, Tas011, tomigun, Tribal, troki1971, Trpe Grozni, zeka013, Zorge, zziko, Žoržo, Đurđevdan