Izmuljas grozdje i ostavis ga da odlezi 3-4 dana. Znaci, ne iscedis vino iz kace odmah nakon muljanja, vec ga ostavis da odlezi u komini 3-4 dana.
Maksimalno moze da se drzi u komini 9 dana, i tada se dobija skroz mastiljavo crno vino, ali je rizicno da ga toliko drzis ukoliko ti je temperatura u prostoriji velika (preko 20 stepeni), jer ce vrenje da pocne pre nego sto isteknu 9 dana.
Vrenje moze da pocne i cetvrtog dana ukoliko je toplo u prostoriji.
Nakon sto vino iscedis iz komine, njime punis burad, ali tako da jedna petina bureta ostane prazna, zato sto ce doci do nadimanja u periodu vrenja.
Bure mora da bude dobro zatvoreno (da ne ulazi vazduh).
Dok traje vrenje ne treba otvarati bure (neke tri nedelje, ako se dobro secam kako mi je pricao pradeda).
Nakon par meseci, vino treba lagano istociti iz bureta u drugo bure. Cilj je da talog ostane u prvom buretu.
Bure se pre punjenja vinom pere vrucom vodom. Ubacis vode u bure i ljuljas bure levo-desno za po pola kruga, pa vodu izbacis.
Onda se uzima sumporna traka, zakaci na 30cm zice, zapali i ubaci u bure (da visi na zici, ne zelimo da traka padne u bure). Ukoliko je bure kiselo onda traka ne gori, sto znaci da ga treba jos prati vrelom vodom.
Nakon sto uspesno izgori jedna traka, bure je spremno da se u njega sipa vino.
|