Zamro nam forum... Moram to da ispravim
Proslog vikenda smo devojka i ja malo eksperimentisali sa vocem i mesom i "uboli" dve salate koje su se pokazale izuzetno ukusnim. U pitanju su "kremaste" salate (sa majonezom), pa ih zato turam u predjela.
Salata od piletine sa ananasom
Sastojci:
- 3 pileca filea
- konzerva ananasa (seckanog) - oko 300-400 grama ciste mase voca; birajte slatki kompot, oni bez secera nece odgovarati
- oko 150g suvih sljiva bez kostice (ili 200g sa kosticama )
- soli po ukusu
- oko 200-300ml majoneza (moze i "light")
Pilece meso skuvati u malo posoljenoj vodi (ili na pari, ko ima aparat) i ostaviti da se ohladi. Sljive iseckati na cetvrtine. Pomesati sa ananasom (bez soka) u odgovarajucoj ciniji. Piletinu iseckati na kocice i pomesati sa vocem. Posoliti i zaciniti majonezom. Lepo promesati, uzeti 'leba i prijatno!
Ideja za serviranje - poredjate listove zelene salate na veci tanjir i preko njih sipajte salatu od piletine i oblikujte po zelji. Ukrasite majonezom i kolutovima ananasa.
Jabuke i sargarepe sa orasima
Ova salata se pokazala kao izuzetno dobar prilog govedjem gulashu sa krompir-pireom. Pretpostavljam da ce ici dobro uz bilo koje dinstano meso.
Sastojci:
- Jabuke - onoliko komada koliko ima gostiju Mozete birati i slatke jabuke, ali je najbolja sorta "Greni Smit", one krupne, zelene, slatko-kiselkaste.
- Sargarepa - u kolicini jabuka
- Orasi - ocisceni, par shaka, da ne preovladjuje ukus, ali da se osecaju... ne znam kako da objasnim ovu kolicinu, nama je na 4 jabuke i jednu "cernobilsku" sargarepu od 400g bile potrebne 3 shake i jos malko
- Majonez po ukusu
Orahe probrati, ocistiti od "smeca" i sipati na teflonski tiganj. Staviti na laganu vatru da se proprze i cesto ih mesajte. Ne smeju se jako ispeci, jer ce onda njihov ukus "ubiti" salatu. Otprilike kad osetite prvi miris pecenog oraha, sklanjajte ih sa ringle. Dok se orasi hlade, operite i oljustite sargarepu i jabuke i narendajte ih na krupno rende. Posolite (malo vise nego obicne salate) i promesajte. Orahe naseckajte, ne mnogo sitno, i pomesajte sa jabukama i sargarepom. Zalijte majonezom, dobro promesajte i sluzite.
|