Ratluk ili rahat lokum
Reč u bukvalnom prevodu znači zadovoljstvo, stanje mira i opuštenosti. Poznat je kao poslastica od XV veka.
Balkanska i turska poslastica.
Idealan prilog uz kafu.
Slatke pihtije
Zauzima, ipak, drugo mesto.
Na prvom je domaći specijalitet-slatko.
Sastojak nekih sitnih kolača – kuglica ili rolata. Kad se koristi u kolačima omekšava se sa dodatkom ceđenog limuna, mogu mu se dodati arome i boje. Ruke treba pokvasiti vodom da se testo kad se koristi ne lepi za ruke.
Osnovni sastojci ratluka, su skrobno brašno, šećer i voda i razne arome.
Smesa se posle kuvanja prespe u pleh. Kad se ohladi i stegne. Seče se u kocke i uvalja u prah šećer, kokos, susam, mlevene orahe il lešnike.
Obično u prometu se najčešće koriste sa orasima i ukusom ruže. Al ima i onih sa dodatkom drugih aroma i dodatkom drugih orašastih plodova.
Mogu biti uvaljani i u čokoladu i kokos.
U zadnje vreme ih ima raznih po bazarima, kad su praznici ali i inače.
|