Rogač
Je žbunasta mediteranska biljka, čiji se plodovi, zrna mahune-suve koriste u ishrani. Uglavnom za pripremu poslastica /kolači, štrudla sa rogačem, i kao zamena za kakao...
Hranljiva i lekovita biljka /sadrži, antioksidanse, vlakna, kalicijum, belančevine, bitamina B, magnezijuma, dobar je za osobe koje imaju dijabetes i holesterol../
Ima slatkast, neobičan ukus, i miris, prah je braon boje i podseća na kakao...
Kuglice sa keksom, rogačem i čokoladom
Kolač sa rogačem
Recept:
Jednostavan, bez jaja, ne mora da se muti mikserom, dovoljna je varjača samo za mućenje
2 šolje šećera
Jedan vanilin šećer
2 šolje vode
1 šolja ulja
3 šolje brašna
200 gr rogača
Prašak za pecivo
Sve sastojke dobro umutiti varjačom, preručiti u srednji pleh koji je pouljen i posut brašnom i peći.
Odozgo kad je gotov može se staviti glazura od čokolade, ili domaćeg džema od kajsija u koju se doda običan kakao prah.
|