Poslao: 16 Feb 2014 17:57
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
- 11Ovo se svidja korisnicima: Srki94, Neprimetna, vasa.93, ilovephp, Aco, iCho, Dusan, ThePhilosopher, Kentaurus, juba, N1k0l4
Registruj se da bi pohvalio/la poruku!
Sastojci:
- 500gr mlevenog mesa,
- 5 jaja,
- prezle,
- začini po želji, lično dodajem samo so i biber.
Mleveno meso začiniti po volji i dodati šaku prezi i jedno jaje, sve to dobro izmešati. Nakon toga meso razvući u četvrtast oblik na aluminijumskoj foliji.
Poređati prethodno tvrdo obarena jaja.
Sklopiti rolat.
Umotati u foliju i staviti da se peče. Ja pečem na 250 stepeni, oko 45-50min, od toga pola vremena u zaklopljenoj foliji, a u drugoj polovini vremena otvorim foliju.
Rolat je podjednako ukusan vreo, kao i hladan; ako dočeka da se ohladi.
Prijatno.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 16 Feb 2014 18:15
|
offline
- Aco
- Moderator foruma
- Pridružio: 12 Maj 2006
- Poruke: 16823
- Gde živiš: /home/aco
|
Dobar je, ja ga pogotovo gotivim kao mezu uz rakiju
|
|
|
|
Poslao: 16 Feb 2014 18:22
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Napisano: 16 Feb 2014 18:17
Rolat od mlevenog mesa je ukusniji kada se premaže senfom pre pečenja.
Važno je i kako se pripremi meso za rolat da bi bilo kompaktno i da ne raspukne prilikom pečenja.
Kada pravim rolat, osim soli i bibera, dodam i parče hleba prethodno potopljeno u mleko i dobro oceđeno.
Ulupano sveže jaje je obavezno dodati u meso.
Beli luk može i ne mora, ali daje dobar ukus mesu.
Dopuna: 16 Feb 2014 18:22
Zaboravih da napišem...
Na isti način pravim 'Paklene pomorandže' / naš interni naziv za gomboce od mesa/
Svako kuvano jaje obmotati mlevenim mesom /napravljenim kao za rolat/, uvaljatu u brašno, razmućeno jaje, pa u prezlu. Peći na vrelom ulju. Odlične su!
|
|
|
|
Poslao: 16 Feb 2014 18:24
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
U ovom rolatu, kao i u smesi za ćevape ili pljeskavice, ne praktikujem ništa osim soli i bibera. Ovo sa senfom zvuči ukusno, pobaću sledeći put.
Umesto hleba dodajem prezle, možda bih i dodao hleb, ali ga slabo koristimo u ishrani.
Kompaktno meso. Čini mi se da je današnje meso kompaktnije nego ranije, ranije sam mleveno meso spremao danas za sutra.
|
|
|
|
Poslao: 17 Feb 2014 03:01
|
offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Ovaj rolat je zapravo sličan rolatu "Štefani", jednom od najpoznatijih u svetu. Kompletan postupak je isti, razlika je u mesnoj masi od koje se pripremaju uglavnom sva jela od oblikovanog mlevenog mesa.
FAŠIRANI ROLAT "ŠTEFANI"
Masa od mlevenog mesa razvučena u obliku pravougaonika debljine 2-3 cm, na koju su poređana kuvana jaja. Meso se roluje kao rolat vodeći računa da površina rolata bude što ravnija a jaja lepo poređana u sredini. Sastavljena ivica rolata se okreće ka plehu, površina rolata premazuje razmućenim jajima i peče u rerni 1 do 2 sata uz povremeno prelivanje.
- 1 kg gotove mesne mase
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 75 gr ulja
- jedno sveže umućeno jaje, so.
Za pripremanje mase za oblikovana jela od mlevenog mesa najbolje je koristiti meso protkano masnim tkivom, jer to meso čini sočnijim.Najpogodnije je teleće,svinjsko i goveđe meso - vrat, plećka i potplećka.
Najjednostavnija masa se priprema od:
- 500 gr svinjskog mesa
- 500 gr telećeg mesa
- 400 gr goveđeg mesa
- 350 do 400 gr hleba, hleb od prethodnog dana bez korice potopljen u mleko ili slatku pavlaku
- 1 do 1,5 dl slatke pavlake
- 3 do 4 dl slatkog mleka
- 3 do 4 jaja
- 200 gr crnog luka i oko 1 dl ulja za restovanje luka
- malo belog luka
- mleveni biber, so, peršunovo lišće.
|
|
|
|
Poslao: 14 Apr 2014 22:27
|
offline
- Goran AR
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 29 Mar 2014
- Poruke: 16
|
Neznam za recept,ali sam ga jeo po raznim "kuhinjama",mogu da se preporucim za degustaciju i sl ...
|
|
|
|