Ovi Rusi su zmajevi za salate. Navukli me da probavam svaki dan maltene po neku novu...
Ovu sam probao u restoranu u kom imamo rucak... Ludilo... Kombinacija koja mi nikad ne bi pala na pamet. Spremio sam je kuci i razvalio se. Ide otprilike ovako:
za 2 osobe minimum... meni je od ove kolicine dosta ostalo, a bio sam gladan...
1 paket (300gr) smrznutih ociscenih lignji (bez pipaka)
2 krastavca (ili 3 manja)
2 jaja
so, biber
majonez
Lignje odmrznuti i kratko prokuvati u posoljenoj vodi, sto bi rekle nase bake: "tek da baci dva kljuca" (posto se one vec polu spremljene pakuju i zamrzavaju). Procediti dobro i ostaviti da se ohladi. Za to vreme krastavce izribati dobro i zajedno sa korom iseckati na tanke stapice ("zilijen"). Jaja tvrdo skuvati (neka vrije voda barem 7 minuta, moze i duze ako su jaja velika), oljustiti i izrendati po jedno na svaki od tanjira u kome ce se salata sluziti (ili u ciniju).
Ohladjene lignje iseckati na stapice (nesto deblje nego krastavce) i zajedno sa krastavcima sipati u ciniju preko izrendanih jaja. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Tek kada salatu sipate u tanjir, prelijte sa majonezom (kolicina po ukusu, ali ne mora mnogo).
Fantasticno ide uz crni hleb (onaj bas bas crni, ne polubeli). Verovatno bi uz to super islo i neko suvo belo vino, ali ne pijem ih pa ne znam koje da vam preporucim...
Ako neko proba neka javi utiske.
|