Šarena vekna
300 g mlevene svinjetine, 40 g maslaca,
300 g mlevene junetine, 100 pistaća,
3 zemičke, ½ šolje zamrznutog graška,
malo mleka 1 kašičica soli,
1 jaje, na vrh noža bibera,
3 glavice luka, ½ kašičice majorana,
1 šargarepa, 50 g maslaca,
50 g celera,
Svinjsko i juneće meso pomešajte sa zemicčkama
koje ste prethodno držali u mleku,pa dobro iscedili.
Dodajte jaje,a na maslacu prodinstajte naseckani luk,
naseckanu šargarepu i naseckani celer pa to dodajte
mesu.Umesite u to i naseckane pistaće,odmrznuti
grašak,so,biber i majoran.Od glatkog mesnog testa
formirajte jednu veću ili dve manje vekne.U tepsiji
ugrejte ostatak maslaca,stavite mesne vekne i pečite
u rerni na oko 200 stepeni.Vekne možete služti uz
kisele krastavce ili kiselo povrće iz turšije.
Ja kao prilog veknama dodam i propržene šampinjone.
A nije loše posipati vekne sa malo brašna da ne bi
testo pucalo
|