Poslao: 30 Dec 2012 23:27
|
offline
- mcrule
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Legendarni građanin
- Michael
- Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
- Pridružio: 21 Feb 2010
- Poruke: 16934
- Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W
|
Ima li sta lepse od Sarme?
Ne znam za vas, ali... [url=https://www.mycity.rs/must-login.png
http://vukajlija.com/reakcije/20536
- Za 1 kg. mesa
- najviše 150 gr. pirinča, znači oko 15% od količine mesa, tako da možete korigovati količinu u zavisnosti koliko mesa imate
- 3 češnja belog luka sitno seckanog
- 1 jaje
- ja najčešće dodam i oko 100 gr. polusušenog mesa od domaćih kobasica ali možete dodati i sitno seckano suvo meso ili sušenu slaninicu.
- so, sveže mleveni biber, crvena paprike u prahu, pola ljute, pola slatke, ako imate manju decu ne dodajete ljutu, po želji kašikica vegete
- pola litre paradajz soka i vode toliko da bude oko 3 prsta iznad sarmi
- 1 kašikica šećera
- malo sušenog mesa, slanine ili kobasice za staviti odgore
- za zapršku
5 kašika ulja
2 kašike brašna
1 kašikica paprike
Priprema
Sve sastojke za punjenje izmešati tek toliko da se sjedine, nemojte previše dugo mešati i gnječiti meso. Listove sarme očistiti od zadebljanja pri kraju i zavijati sarmice. Na dno šerpe staviti manje ili iskidane listove pa ređati sarme. Zaliti sokom od paradajza i vodom, staviti gore ono što želite, suvo meso, slaninu, kobasice..., poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2,5 do 3 sata, zavisi od kupusa.
Na kraju propržiti brašno na vrelom ulju, dodati papriku, zapržiti sarmu i krčkati još desetak minuta i sarma je gotova.
Izvor i korisni linkovi:
http://www.maminajela.com/2011/11/recept-za-sarmu.html
http://www.coolinarika.com/recept/790452/
http://www.recepti.com/kuvar/glavna-jela/241-sarma-od-kiselog-kupusa
http://zena.blic.rs/recepti/Glavna_jela/11101/Sarma_os_svezeg_kupusa
Prijatno.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 30 Dec 2012 23:35
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Istorija pripremanja sarme je pretrpela velike promene.Ono što mi danas u Srbiji spremamo kao sarmu,nažalost,nema mnogo veze sa originalom.
Ti jaja toliko voliš da ih i u sarmu stavljaš?
|
|
|
|
|
Poslao: 30 Dec 2012 23:52
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Wisdomseeker ::Zaprška u sarmi ne ide bratac, zapršku samo za pasulj pravim a ni paradajz ne stavljam u sarmu, samo kupus, meso i pirinač uz dodatak malo slaninice za aromu.
Tačno tako.Ne znam koliko sam u životu sarmi spremio ali zapršku nikada nisam stavljao.Doduše ima malih tajni ali sarma ipak ispadne sarma.
|
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 00:08
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Nisam otvarala linkove ka receptima, pročitala sam postavljenji recpt. To je, otprilike, to.
Za sarmu uvek koristim mešavinu mesa 1/2 svinjsko, 1/2 juneće.
Ne pravim ništa po meri, radim po ukusu.
Koliko je bitno meso, toliko je bitan i kupus.
Najbolji kupus za sarmu je varaždinski ili ogulnski kupus. Od nedavno ga i ima na našem tržištu.Tek ako nemam ovog kupusa radim sa novosadskim belim 8 -).
Preporuka za kiseli kupus: kada je ukiseljen, spremiti ga, dobro oprati, odvojiti listova kliko je potrebno za sarmu, i nešto sitnijih listova za podlogu i prekrivanje. Nasložiti jedan list na drugi, urolati kao palačinku i staviti u zamrzivač. Po potrebi koristiti.
Zašto ove vrste kupusa?
Listovi su tanji, nemaju zadebljanje po sredini lista, svi listovi su ujednačene veličine, nema otpada.
Zašto pre upotrebe u zamrzivač?
Ionako tanki listovi postaju još tanji i savitljiviji.
Sarma:
Nekoliko glavica luka sitno iseckati, dinstati na vrlo malo ulja. kada je luk staklast, dodati mleveno juneće i mleveno svinjsko meso. lagano mešati da meso ' pobeli'.Dodati činijicu prebnanog i opranog pirinča, začiniti nekim od začina tipa Začin C, sveže mlevenim biberom, mlevenom paprikom, 2-3 čena usitnjenog belog luka.
Dodati malo naseckane domaće dimljene slanine (ili pančete), jedno umućeno jaje da masa postane kompaktna.
List kupusa staviti na dlan, na svaki list, pri kraju, kašikom staviti nadev, rolovati sarmu, sa svih strana je lepo 'spakovati'.
Velikom dubokom djuveč plehu, dno prekriti listovima kupusa, ređati uvijene sarme, između sarmi staviti 2-3 parčenta suvog mesa ali samo ako ima dobar miris na dim.( radije ne koristim ako nema lep miris), prekriti listovima kupusa.
Rernu uključiti ranije da bude vruća.
Kada su sarme poređane i ušuškane, naliti vodom da ogrezne, dodati blagu zapršku i naliti malo soka od paradajza.Ako imate može i sitno naseckanog svežeg peršunovog lista.
Staviti u rernu da naglo proključa, smanjiti rernu na , otprilike, 100C steteni i otići na spavanje : >
Kada se probudite, cela kuća je ispunjena mirisom sarme, sarma lepo ukrčkana. Ukusna.
Prijatno!
|
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 00:18
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Ne verujem za sarmu, ali za kupus-da.
Novosadski beli kupus ukuseljen ima jak miris, pogotovo ako nije ukiseljen kako treba.
Neprijatan miris je samo dok se kupus priprema. Isto važi i za meleze!
Sve se izbegne korišćenjem gore opisanih sorti kupusa : )
Uostalom, ni novosadski beli kupus pripremlljen na način kako sam opisala, pri upotrebi nema jak miris.
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 00:54
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Za sarmu je najbolje tri vrste mlevenog mesa - svinjsko,teleće(juneće) i neizostavno goveđe meso koje posle dugog dinstanja i krčkanja i daje specifičan miris koji i ubija miris kiselog kupusa.Mera koja se koristi za odnos mesa je: 700 gr goveđeg mesa,300 gr svinjskog mesa i 300 gr telećeg(junećeg) mesa,100 - 150 gr pirinča,200-250 gr crnog luka i 150 gr rendane šargarepe.
Začini koji se stavljaju su mirođija,korijander,peršun i obavezno lovorov list i mleveni crni biber.
Sarma,ako zaista želite ukusnu sarmu,nemojte je zapržavati zaprškom,ni belom ni crvenom,jednostavno takva sarma nije ukusna ako dugo stoji i podgrejava se.To je bar logčno.Najukusnija je sarma kada se posle dan-dva dobro podgreje,a ako je zapržite imaće drugačiju aromu posle podgrevanja.
Zaprške se uglavnom koriste da bi neko jelo,čorbasto,dobilo gustinu.Zaprška na sarmama stvara neravnomernu skramu od brašna i aleve paprike,ne doprinosi ukusu ali kvari izgled.
Nepisano pravilo je da se sarma sprema na ulju i na masti (pola-pola),najbolje je ako ste u mogućnosti da nađete svežu domaću svinjsku mast,sarma će biti ukusnija.
Ukus neverovatno zavisi i od količine koju spremate.
Sarme je najbolje ređati u dva reda,a izmeđi njih stavite parčad slanine,komadi suve svinjetine,goveđe kosti ili pršute.
Postoje mnoge varijante sarmi kod nas i u okruženju.Sarma,dolma,arambaši...a naš srpski naziv za sarmu je kroz vekove bio - gužvica.
Varijanta dinstanja,upržavanja luka,šargarepe,mesa i na kraju pirinča,je jedna.Druga varijanta koju su koristili naši stari je da se izmešaju svi sastojci,SVEŽI,umotaju u list kupusa i dugo krčka sve zajedno bez prethodnog dinstanja mesa i povrća.
Jedna od ukusnijih varijanti su arambaši - specijalitet Sinja i okoline u Dalmaciji.
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 01:04
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Bojane, sve je lepo teoretski, još lepše je praktično kada se sve odradi.
Sada sam naniizala 35 sarmi.Nasložila ih uspravno, kružno uz ivičnjak djuveč pleha, preostale sarme sam položila po dnu. Sumnjam da će se podgrevati : roll: , barem ne više puta .
|
|
|
|