Poslao: 31 Dec 2012 01:08
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Ja nisam teoretičar, već praktičar.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 01:19
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Bojan Marjanovic ::Ja nisam teoretičar...iz iskustva u dugogodišnjoj praksi i pišem sve ovo.
Znam.
Cenim tvoje iskustvo.
Isto tako mislim da se barem za nijansu razlikuje kuvanje u kućnim i hotelskim uslovima.
Osnovne smernice i principi su isti, nijanse odlučuju.
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 01:23
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Ja kada nešto spremam,spremam isto,zašto bi bilo razlike.Naročito oko ovako jednostavnih stvari.Ja sam samo na ovu temu dao jedan najobičniji predlog recepta za sarme,a uslovi za spremanje su idealniji da se kvalitetnija spremi kod kuće,uslovi u hotelima su teži a i foliranje je veće.
|
|
|
|
Poslao: 31 Dec 2012 01:33
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Bojan Marjanovic ::uslovi u hotelima su teži a i foliranje je veće.
Bojane, ne mogu toliko da dobacim i ispravno shvatim kraj rečenice.
U svakom slučaju: Neka ti je srećna Nova Godina, sve najbolje ti želim.
Da li je sarma sa zaprškom ili bez, poješće se svakako.
|
|
|
|
Poslao: 02 Jan 2013 01:15
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Jedna od varijanti pripremanja sarmi su i "Arambaši", specijalitet u Dalmaciji.
Pripremaju se od goveđeg mesa(500 gr) i svinjskog mesa(250-300 gr), ali ne od mlevenog već od seckanog mesa.Ostali sastojci su mesnata slanina(200 gr), 3 glavice seckanog crnog luka, 3 čena belog luka, so, mleveni biber, malo struganog muskatnog oraščića i cimeta u prahu.Svi ovi sastojci se dobro izmešaju, ne prže se i ne dinstaju.
Postupak motanja i ređanja sarmi je isti kao i kod drugih.Sarme se naizmenično ređaju i odvajaju komadima suve svinjetine i goveđih kostiju.Sve se prekrije tankim slojem ribanca, nalije vodom i kuva oko 4 sata na tihoj vatri.
|
|
|
|
Poslao: 02 Jan 2013 10:05
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Osim kiselog kupusa, za sarmu vrlo često koristim listove blitve.
Nadev je isti kao što sam opisala u prethodnom postu, jedina razlika su listovi u koje savijam sarme.
Blitva je veoma zahvala za savijanje jer je tanka i lako savitljiva te dozvoljava lepo oblikovinje sarmica.
|
|
|
|
Poslao: 02 Jan 2013 10:37
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Da, sarme se mogu praviti i od lipovog lišća, kelja, zelja, a meni najomiljenija od vinovog lista.
Mlveno meso koje koristim, takođe je mešano mleveno meso - goveđe(500 gr), svinjsko(oko 300 gr) i juneće(oko 200 gr). Meso,crni luk(200 gr), pirinač(100 gr) možete izdinstati pre motanja sarmica na ulju ili sarmice filovati svežim nadevom.Sve začinite alevom paprikom,dodate so, začin i mleveni biber.U gotovu masu ubacite do 2 sveža jajeta.
Sa listova obavezno isecite zadebljale delove korena lista i peteljku, potopite u ključalu vodu i kratko oblanširajte, ocedite i ostavite u posudu sa hladnom vodom.
Kada složite sarmice, nalijte ih vodom ili fondom od povrća i kuvajte na umerenoj temperaturi.Kada su napola gotove, dodati belo vino, oko 2,5 dl, a na kraju za dokuvavanje možete sipati i oko 1 dl slatke pavlake.
Možete, ko voli, da se zaprže crvenom zaprškom: 50 gr ulja, 30 gr brašna i kašičica aleve paprike.Ali onda izbegavajte preterano dolivanje belog vina.
Ovakve sarmice su najbolje uz kiselo mleko.
|
|
|
|
Poslao: 02 Jan 2013 20:54
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Mali trik barenja blitve ili zelja:
Nekada sam sve listove potapala u vrelu vodu što se pokazalo lošim jer je dolazilo do slepljivanja barenih listova.
Sada radim drugačije. Listove pripremim, nasložim, i jedan po jedan, držeći ih za peteljku, uranjam u vrelu i slanu vodu, i odmah slažem na već priprmljenu tancu. Nasloženi listovi se još malo' potpare', taman dok pripremim nadev od mesa.
Odlični su za umotavanje, nema slepljivanja i pucanja lista.
|
|
|
|
Poslao: 02 Jan 2013 23:03
|
offline
- Boki X
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Za ljubitelje iznutrica, jedna sarmica ali ne od kupusa.
Jagnjeća sarmica u maramici
Potrebno: 250 gr jagnjeće maramice; za nadev: oko 700-750 gr mlevene crne i bele džigerice, srce, 1 dl ulja, 100 gr obarenog pirinča, 150 gr crnog luka, 2 jajeta, so, začin, mleveni crni biber, 100 gr kajmaka; za rojal masu: 4 dl slatkog mleka, 4-5 jaja, so, peršunovo lišće.
Maramicu isecite na kvadrate 20x20 cm.
Na ulju upržite crni luk, dodajte ostale sastojke, dobro ujednačite i na kraju dodajte jaja i kajmak.
Maramica se najlakše oblikuje u šolji ili formi koja je prethodno premazana uljem, da se maramica ne bi zalepila i da bi lakše ispala iz šolje.U maramicu staviti pripremljen nadev, preko nadeva prebaciti krajeve maramice i zamotati sarmicu.
Kada u pleh slažete sarmice, između njih možete da dodate krompir (isečen na štapiće i blanširan u ulju).Sarmice kratko zapeći u rerni, preliti rojal masom i vratiti da se dopeku dok ne dobiju rumenu boju.
Služe se uz domaće kiselo mleko.
|
|
|
|
Poslao: 07 Jan 2013 15:43
|
offline
- life
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
sarma po mom ukusu bez jaja ,bez zaprske ,bez slaninice samo uz dodatak domace kobasice meso uglavnom svinjsko mleveno ...zacini ....so,biber,aleva paprika...crni luk....kiseli kupus iz mog burenceta ....
|
|
|
|