offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Slatko
Domaći specijalitet.
Simbol dobrodošlice i gostoprimstva u srpskom domaćinstvu...
Naročito na selu.
Običaj koji je i neopravdano zanemaren.
Običaj koji treba sačuvati.
Običaj koji treba biti obavezan deo gostoprimstva kad je seoski turizam u pitanju.
...Tacna od rosfraja, na kojoj se nalazi obavezno, milje, posuda sa slatkim, posuda za kašike i čaše vode, najbolje hladne, sa bunara...
/ko još nema od baba i mama ovakav set za slatko kod kuće/
Posle slatkog naravno ide kafa, rakija i sve po redu...
Naravno kulturno je i po bontonu, uvek bilo uzimati po jednu kašičicu slatka,
al bojim se da to nikad nije važilo za decu i sve nas sad već odrasle koji ga volimo.
Al zato se krišom ulazilo u špajz i tamanilo slatko, dobro, i med isto tako...
Za slatko se može koristiti bilo koje voće /doduše jabuke i breskve nisu koršćene za slatko/, počevši od prvog koje sazreva.
Trešnja, višnja, jagoda, dunja / bilo u kockicama ili rendana, sa ili bez seckanih oraha / , šljiva-sa ili bez oraha, kajsija, smokva, kupina i malina, šumska jagoda, borovnica, kora lubenice, ružine latice, belo grožđe, crvena ribizla..
U slatko se može osim oraha staviti, list rozetle-cvet, gajila se-ili se još po negde gaji, na terasama kao ukrasna biljka pored muškatli, može se dodati, kolut limuna, šljiva se negde drži u kreču pre nego krene da se kuva...
Voće koje se kuva dugo u šećeru, kad se ohladi sipa se u tegle i ostavi za zimu na police špajza. Tegle pod celofanom i gumicama, pa po redu: višnja, jagoda, kajsija, šljiva, dunja.
A sa sela, baba spakuje ili pošalju-i dan danas, slatko od smokve, šumskih jagoda i kupina.
Domaćice u gradu u malim kuhinjama ne prave slatko. Na selima postoje letnje kuhinje, i šporeti na drva pa je uvek bilo malo drugačije..
Doduše za pripremu slatkog je potrebno i novca- potrebno je puno šećera, i vremena, satima se kuva voće u šećeru.
Danas je šećer skuplji nego ranije, a i voće je skuplje, a domaćice sve manje imaju vremena jer rade po ceo dan, i verovatno im ni ne pada napamet da prave slatko i kuvaju se pored šporeta, mislim da su one koje prave slatko retkost.
A ima dece danas koja nikad slatko nisu ni probala niti znaju kako to izgleda.
Ove godine pravljeno je samo slatko od kupina, inače preko dve decenije vrlo retko se pravi slatko tek po nekad od jagode, višnje ili šljive ili kajsije.
Al nemam trenutno uslikano, drugi put...
|