Poslao: 22 Dec 2013 19:01
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
- 12Ovo se svidja korisnicima: Vera55555, strucnjak96, ThePhilosopher, mcrule, Ričard, Dusan, CortoMaltese254, JohnnieBGD, Red_star_girl, boki199777, Boki X, Filodendron
Registruj se da bi pohvalio/la poruku!
Somuni se prave brzo i jednostavno. Odlični su sa mlečnim namazima, sa pljeskavicom, ćevapima...
Pola kocke kvasca izmrviti, dodati čašu tople vode, kašičicu šećera, dve kašičičice soli,brašna toliko da se zamesi veoma meko testo.
Zamešeno testo ostaviti da odmara 10-15 minuta, premesiti testo, nauljiti ga, i ostaviti da odmara još desetak minuta.
Odmorno testo prmesiti na dasci, paziti da se ne doda previše brašna, što znači da se ne lepi za prste, ali da je jako mekano.
Takvo testo podeliti na 6-7 jufkica/ loptica/, ostaviti ih da odmaraju još desetak minuta.
Tepsiju za pečenje nauljiti, posuti ravnomerno brašnom, zatim dodati dosta brašna po celoj površini tepsije.
Jufke poređati u tepsiju, svaku jufkicu razvlačiti prstima od sredine ka krajevima dok se dobije željena veličina somuna. Ostaviti razvučeno testo da malo odmara u tepsiji za pečenje.
Rernu zagrejati na najjaču temperaturu, peći somune dok porumene.
Kada su pečeni, suvišno brašno obrisati krpom.
Prijatno!
![](https://www.mycity.rs/imgs2/138848_47852932_Picture%20875.jpg) ![](https://www.mycity.rs/imgs2/138848_99123933_Picture%20876.jpg) ![](https://www.mycity.rs/imgs2/138848_66082624_Picture%20877.jpg) ![](https://www.mycity.rs/imgs2/138848_66082626_Picture%20878.jpg)
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 24 Dec 2013 12:19
|
offline
- branko62
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Elitni građanin
- Pridružio: 16 Mar 2008
- Poruke: 1567
- Gde živiš: Novi Sad
|
Verujem da su i ovi ukusni, ali koliko znam pravi somuni se peku kao pica, na jako visokoj temperaturi i jako brzo (par minuta), i treba da suplji iznutra.
|
|
|
|
Poslao: 25 Dec 2013 11:04
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Tako je, Branko! Napisala sam da se rerna yagreje na najjače / kod mene je to 300 stepeni C/.
I jesu ukusni i šuplji. Slično pravim i đabate / ako se setim da ih slikam kada ih budem pravila/.
Jedno je sigurno: nisu kao kada ih napravi pekar, i nisu kao kada se peku u pekari
|
|
|
|
Poslao: 25 Dec 2013 12:46
|
offline
- Ričard
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
Neprimetna ::Jedno je sigurno: nisu kao kada ih napravi pekar, i nisu kao kada se peku u pekari
Zato što pećnica u pekari raspolaže sa većom količinom toplote i višim temperaturama nego što može postići pećnica u kućnim uslovima.
|
|
|
|
|
Poslao: 04 Dec 2014 00:44
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
U somune ide 70% vode, bez ulja i šećera, najbolje sa hladnom vodom. Dugo se mesi, da testo bude što žilavije. Kad odstoji i nadođe, premesiti pa opet treba da odstoji. Najbolje bar 2 puta ga premesivati da odstoji ( što manje kvasca i što duže da stoji, al jbg, život je kratak, ko tolko da čeka, pa obično ide više kvasca do 3%, ali izbegavati mlaku vodu, sem ono malo da se razmuti kvasac ).
Ići na tanje testo, da bi temperatura bila viša (uvek mora tanko i visoka temperatura).
Recimo pun gas na štoretu sa plehom bez somuna u njemu. Onda nadošlo, razvučeno testo, baciti na pleh (možda koristiti magiju, pekari stavljaju testo na lopatu i spuštaju ga na patos peći). Pošto je šporet male zapremine i nema šamota koji bi držao temperaturu, treba to što brže uraditi. U pekarama ide temperatura do 260-270 stepeni jer se ne gubi toplota kao na kućnom štoretu.
Do 10 minuta najviše, treba da je pečeno. Kad porumene. Bitno je ako je odozdole rumeno, onda je pečeno.
|
|
|
|
|
|