Originalni recept : Garlic Spaghetti - Spaghetti Aglio e Olio Recipe - Pasta with Garlic and Olive Oil
Potrebno :
- Mnogo belog luka
- Maslinovo ulje
- Špagete
- Sir (Parmezan, ili neki drugi)
- Peršun
- Začini
Spremanje traje 10-15 minuta najviše.
Očistite luk i secite na tanke listiće.
Sipate maslinovo ulje u tiganj (imajte u vidu da je to i preliv, pa prema tome sipite koliko vama treba) i dodajte luk. Sačekajte da počne da peni i smanjite temperaturu toliko da peni vrlo malo.
Gotovo je kad luk dobije blagu braon boju. Tada sipamo kutlaču ključajuće vode iz špageta i pomešamo sa ovim sosom. (Ja sam to uradio van tiganja, za svaki slučaj)
Dok se to dešavalo :
Spremite špagete kao i obično, u mom slučaju u ključalu vodu stavimo špagete i ostavimo da ključa osam minuta.
Kad špagete budu gotove odvojimo ih u cediljku a zatim prebacimo u posudu iz koje ćemo servirati.
Prelijemo prelivom, zatim izmešamo.
Dodamo peršun, pa opet izmešamo.
Na kraju dodajte sir. Ja nisam imao sir koji se preporučuje pa sam koristio domaći, međutim svakako će biti ukusnije ako kupite odgovarajući sir.
Nemojte zaboraviti da začinite same špagete. Preliv će samo dati određenu aromu špagetama ali sama testenina neće biti ukusna ako je ne začinite (bar so).
Vrlo lak i brz recept, jedina mana je količina maslinovog ulja koja se upotrebi, a ono baš i nije jeftino.
Ja pravih slično tom receptu uz dodatak sveze seckanog bosiljka, i malo mlevenih oraha /tačnije osnova za pesto djenoveze sos, koji je jeftinije da se napravi kod kuće nego da se kupi, a moze se ostaviti u zamrzivač seckan kad nije sezona da se koristi/, i bilo je mljac....