To je bilo ovako.
Prvo je, prethodno blago usoljena plećkica, teška oko 2 kg, 24 sata provela u mleku.
Posle sam je izvadio odatle iscedio, i čistom krpom osušio.
Ondak je našpikovao belim lukom i šargarepom, opet utrljao so, vegetu, bosiljak, mleveni biber i na kraju sve premazao senfom.
Na dno pekača bacio grubo naseckan crni i beli luk, pečurke, malo šargarepe, nekoliko suvih šljiva, 5-6 zrna crvenog bibera i malo hajdučke trave (prstohvat).
Preko toga ide rešetka pa onda plećka.
Ugrejano je 2 dobre kašike masti, skoro do vrenja, i tom mašću je prelivena plećka. Nalio sam i tople vode do visine rešetke ( ne preko mesa). Onda stavio foliju, poklopio i ubacio u vrelu rernu.
To se peklo oko jedan i po sat, a onda sam ubacio krompir i skinuo foliju i poklopac.
Tokom narednih 30-45 minuta meso sam više puta prelivao močom koja se nalazila ispod rešetke (mala kutlača je majka za te stvari).
Sve prelio čašicom badelovog brendija.
Okrenuo ga da dobije boju i sa donje strane i tako završio prvi deo priče.
... I drugi deo je bio dobar. :011:
Meso je bilo svuda ravnomerno pečeno što se iz priloženog može videti.
Moču sa dna pekača trebalo bi propasirati, ali kako nemam pasirku ja sam izdvojio sve krupnije komade i bacio u blender.
Sve to sam izručio u šerpicu, dodao malo vode, bosiljka, bibera, crnog vina i uz stalno mešanje dobio sos za prelivanje mesa.
Boja nije atraktivna zbog suvih šljiva, ali one daju posebnost prelivu. Ako se izbace šljive, ili doda majonez, boja je svetlija.
Kako bi "razvedrio" notu u ukusu koji prelivu daju šljive, dodao sam malo ceđenog soka od pomorandže (nisam imao limuna, pa sam improvizovao i bilo je k.
|