Šta s jagnjetinom?

Šta s jagnjetinom?

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Osim pečenja, od jagnjećeg mesa se mogu napraviti različita, veoma ukusna jela i specijaliteti. Treba samo znati koji deo za šta treba da se upotrebi. Nije svejedno da li treba da pripremite jelo od jagnjećeg buta ili grudi.

VRAT: meso od vrata, zajedno sa kostima, veoma je pogodno za pečenje na roštilju, ali i za jela tipa "lonac", koja se prave od mesa i različitog povrća (krompir, paprika, paradajz, luk, razne vrste zeleniša).

GRUDI: jagnjetinu od grudi, zajedno sa rebrima, možete peći, ali i dinstati s krompirom ili povrćem. Posebno je ukusna, ako se ispeče u pećnici i pred kraj prekrije kriškama žutog sira, tako da se i sir zapeče.

PLEĆKA: od ovog komada možete napraviti odličan gulaš sa crnim lukom, belim vinom, paprikom i šampinjonima. Od začina se preporučuju ruzmarin i biber. Gotovo jelo može se poslužiti uz obaren pirinač ili krompir.

KOTLETI: mogu se peći ucelo, ali od njih možete da napravite i odlične, sočne, mekane i ukusne šnicle, natur, na pariski ili bečki način. Meso će biti aormatičnije ako se pre prženja drži u marinadi od povrća i začina.

POTRBUŠINA: izuzetno ukusan specijalitet je rolovana potrbušina jagnjeta, punjena mešavinom mlevenog crnog luka, seckanih šampinjona i začinskih trava, zapečena u pećnici. Služi se uz krompir, kečap i salatu.

BUT: osim izvrsnog pečenja, od jagnjećeg buta mogu se da naprave šnicle, a kost se iskoristi za neko kuvano jelo. U svakom slučaju, dobro je da but pre pripremanja odleži bar nekoliko sati u marinadi od belog vina i začina.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307

Citat:
GRUDI: jagnjetinu od grudi, zajedno sa rebrima, možete peci. Posebno je ukusna, ako se ispeče u pećnici i pred kraj prekrije kriškama žutog sira, tako da se i sir zapeče.

Ovo mora da je super Mr. Green Obozavam sir Zaljubljen a tek jagnjetina Zaljubljen Zaljubljen



offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

uh ne jedem male ovce Sad

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

----------- [b]Napisano: 30 Mar 2013 17:05[/b] ---------

DURMITORSKA JAGNJETINA

Jedan od jednostavnijih načina za pripremanje pečene jagnjetine. Meso začiniti, zamastiti i staviti da se peče. Povremeno ga zalivati sopstvenim sokom. Slaninu omotati papirom i zapaliti, masnoćom koja počne da se topi sa slanine natopiti meso i vratiti u rernu.

- 1 kg jagnjetine
- oko 350 gr slanine
- masti i so.

TURSKA JAGNJETINA sa patlidžanom

Ražnjiće od mesa i patlidžana ispržiti sa svih strana, staviti ih u vatrostalnu posudu, prekriti ostalim sastojcima i staviti u rernu da se dopeče.

- 1 kg jagnjetine bez kostiju isečene na komade
- 10 manjih plavih patlidžana isečenih na kocke
- 4 kašike putera
- 3 paradajza, krupno sečena
- 5 paprika
- 8 glavica crnog luka
- so.

ŠPANSKA JAGNJETINA

Upržiti na ulju luk i meso, dodati papriku, začiniti i kratko propržiti. Naliti vinom, dodati malo tople vode i dinstati na tihoj vatri dok meso ne omekša. Na kraju dodati izrestovanu džigericu i produžiti sa dinstanjem dok saft ne postane gust.

- 1 kg jagnjećeg mesa isečenog na manje komade
- jagnjeća džigerica, iseckana i restovana
- 1 dl maslinovog ulja
- krupna crvena paprika
- 4 čena belog luka
- 1 čaša crnog vina
- so.

----------- [b]Dopuna: 03 Apr 2013 0:40[/b] ---------

SEVILJSKI KOTLETI

- 5 ovčijih kotleta
- 3 paradajza, oblanširana, oljuštena i isečena na kocke
- 3 čena belog luka
- 200 gr poparenih zelenih maslinki
- 3 kašike brašna
- 3 kašike putera
- 2 kašike paradajz-pirea
- začin, biber, so
- majčina dušica.

Kotlete ispržiti na puteru ili ulju. Na istoj masnoći upržiti luk i paradajz, dodati brašno, kratko ga propržiti, naliti vodom, sipati pire od paradajza i dinstati oko 5 minuta. Na kraju dodati kotlete, maslinke i dinstati još 5 minuta.

ELBASAN-TAVA

Jagnjetina pečena na albanski način.
Meso ispeći u rerni, iseći ga na komade, vratiti u saft od pečenja. U kiselo mleko umešati jaja, beli luk i peršun, preliti meso i vratiti da u rernu još 15 minuta. Gotovo jelo servirati sa mladim krompirićima.

- 1 kg jagnjetine
- 5 dl kiselog ovčijeg mleka
- 2 čena belog luka
- 4 jaja
- so i peršunovo lišće.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4106

Jagnjetinu ne spremam baš često, ali kada je spremam, spremam je na najjednostavniji način.
Plećki ili but dobro nasolim i ostavim u frižideru da prenoći.
Pred samo pečenje, još malo dosolim, malo pobiberim i utrljam malo aleve paprike.

Nekoliko glavica crnog luka isečenih na krupne komade, nekoliko češnjeva napola rasečanih belog luka, 3-4 šargarepe krupno isečene i kromprira dosta, isto isečen na krupnije komade.

Svo povrće poređam u tepsiju, nalijem malo ulja (maslinovog), malo vode, pokrijem folijom, stavim u rernu i tek je onda uključim.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18646
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Мени вера не дозвољава да једем прасетину...пошто верујем да је јагњетина без конкуренције. Wink Богу хвала, у таквом сам крају да у свакој кафани имаш увек врућу јагњетину, само се најавиш.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1350 korisnika na forumu :: 197 registrovanih, 20 sakrivenih i 1133 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 33 bren, 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Agape, AleksandarV, alexbr, Arsenije, Asparagus, Asteker, Avalon015, Azzo, BB, bobomicek, Bobrock1, Bojan198527, bojan581, bojcistv, Bojke549, bokisha253, boromir, Boroš, Bosnjo, boxbole, bozo13, BraneS, brkan1, brundo65, ccoogg123, Centauro, Cicumile, cifra, Cigi, CrazyDiablo, Darko8, dejanbenkovic, Dekster, Denaya, DH, Dimitrise93, Dioniss, Django777, Djota1, Djuro2000, Dogma21, DonRumataEstorski, doom83, draganl, dukiduledusko, E_Kurir, ElGenius, Erast Petrovic, feanor, Feller, filip1326, Fog of War, Frunze, geo.dule, glisok, gomago, Goran_, goxin, grenadir, GrobarPovratak, GUARIN, GveX, Hitri, hyla, Igritelj, ikan, ILGromovnik, Ir, IvanMiletic, Jakonjveliki, Jeremiah, jimi_agf, Joint Chief, Joksss, Jomini, K2, kalens021, Klass, Konda, Kriglord, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Lep1na, LostInSpaceandTime, lukisa, Mackomen, Magarac, Malahit, Manjane, Marko Marković, Marko00, markolopin, Martin543, MB120mm, mercedesamg, mgolub, Mi lao shu, Miki01, Milan Miscevic, milanovic, milivoje13, Millennium, milos.cbr, Mixelotti, Miškić, moldway, morava_01, MrNo, museum, N.e.m.a.nj.a., Najax, neko iz mase, nelezele, nenad81, neutrino, nextyamb, Nmr, Nobunaga, Pale2025, panzermilan45, panzerwaffe, Pero, Petarvu, pfc74, Piicoki, Pilence, pobeda, Povratak1912, precan, Primus17, Pururin, Radogost, redstar72, RJ, S-lash, Sagotolio, samo opusteno, sarma, Sava89, Shadow soldier, share00, Shinobi, Sir Budimir, Sirius, sistem22, Sky diver 29, Smajser, SOVO515, sslay, stalja, stibium51, Str2022, Strasni JA, SympathyForTheDevil, tamno.nebo, Tandrkalo, TBoy, tenkiasta71, toni061, Topaz9, Toper, TRAVUNIJA, Trivo, tuja, uruk, vathra, vensla, Vica1958, Viceroy, Viktor Petrenko, Vlada1389, voja64, Vrač, Vzor50, x011, XRF_d, YugoSlav, Zdenko, zdrebac, ZetaMan, zokizemun, Zorge, Zrcalo, zrno, Zvlade, zziko, ZZZ, Žrnov, šumar bk2, Đurđevdan, 79693