offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 560
- Gde živiš: ZR
|
Или, "шпагети наполитан", у јапанском изговору.
Сетих се овог пригодног, сиротињског јела.
Наиме, после рата у окупираном Јапану сналазили су се како су знали и јели оно што су могли да набаве. Храна на тачкице, из интендантуре окупационих снага, црна берза је такође цветала.
После се рецепт проширио, добио више састојака, постао "фенси" и данас је на менију ресторана.
Дакле, основни састојци су шпагети, кечап и месни нарезак. Ако има, мања главица црног лука, бели ( ко воли ), вустер сос, со, бибер...
Читава мудрост је скувати тестенину по упутству на паковању, бацити на уље сецкани лук, па кад застакли додати сецкан или измрвљен нарезак, па кечап. По жељи и прстохват шећера. Ако има, може и вустер. У овај сос сипати скувану тестенину, не шкоди оригано или који листић першуна.
Данашња, богата верзија је са шунком, сланином или кобасицом, осим лука ту је и бабура, печурке, пармезан, табаско...
Класично чишћење шпајза и фрижидера, ако има нејачи, без табаска.
Јапан је до рата у Кореји био у поприличној оскудици, а онда им се "посрећило". Били су одскочна даска за Американце, привреда им је кренула.
Књига ми паде шака, још из '60. сам свој мајсторска и практично домаћичка, пуна је савета за крпеж, трпеж и ино састављање крајева.
Моје омиљено упутство- како окрпити пробушену алуминијумску посуду!
ПС- још их нисам правио, тек намеравам.
Знам да је нарезак поприлично популаран око Пацифика- Хаваји, Јапан, Кореја...
|