offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 559
- Gde živiš: ZR
|
Цуњајући по јутјубу нађем симпатичног чичу Руса и овај рецепт.
Брат Рус има добру причу, пристојну технику и логику, а без спонзора или "...хвала Виталису".
Прво је објаснио како је као средњошколац, во времја СССРа, имао доброг другара у разреду чија је мајка била Татарка, и то из Казања, тј казана. Док је његова мајка имала пуну кухињу суђа, Татарка је имала казан (вероватно још и чајник и џезву), у коме је кувала све!
Макарони су моја варијација на татарску тему. Управо их кусам кезећи се срећно као сеоска луда.
Мој "казан" је већи лонац од нерђајућег челика, дебљег дна.
На вруће уље додао сам месо, вечерас дућанску "свињетину за гулаш", коју сам досецкао, да се уједначи величином. Када је утихнула пена сокова меса, сипао сам кашичицу кумина (НЕ ким већ кумин, за индусе "џира", Узбецима "зира", које копи пејст кувари проглашавају за ким, атипичан за Азијате...).
Када је месо било готово неких 70%, придружих му пар главица црног лука, струк празилука и 2 шаргарепе,наравно насецкане, пар листова лорбера и млевени шарени бибер. Пред крај и мало паковање шампињона, грубо начетворених, штрц кечапа па деци јефтиног белог вина. Самлео још мало бибера, додао куркуму, кари, туцану љуту паприку, млевени кумин, хмели сунели (мешавина с Кавказа ), још со и соја сос па у лонац.
Сад поента- у лонац убацих и тестенину, вечерас пене ригате, јер сам "био у могућнос' ", као и одокативну количину топле воде.Уз повремено мешање, после Х минута (опет произвођач!), склањам лонац са плотне и остављам поклопљено са стране, да упије течност.
Виђао сам већ тај начин код руских кувара и није ми било баш јасно док поменути чича није објаснио и сложио коцкице мозаика. Наиме, правимо с једне стране (и у посебном суду) умак, док у другом, у води кувамо тестенину "по упутству произвођача". Куд се соли вода, додају многи и уље, па се тесто напије. На овај татарски начин, тесто се сјајно прожме сосом и зачинима, а и мање је судова за прање, што није занемарљива чињеница.
Да сипам још једном, уа дијета!
|