Poslao: 08 Okt 2013 12:14
|
offline
- strucnjak96
- Super građanin
- Pridružio: 26 Jan 2011
- Poruke: 1390
- Gde živiš: Beograd, Zvezdara
|
Verovatno za ovo jelo znaju samo stare generacije, ali ja kad sam ovo probao prosto sam morao da probam da napravim, i evo po meni odlicnog recepta za to jelo.
Potrebne Namirnice
Jedna Teleća glava( do 8 kg )
4-5 kg škembića
200 gr. svinjske masti(može i ulje ali msm da je ovo najbolja opcija)
2 kg crnog luka(rebarca)
1 glavica belog luka(brinoaz-sitno)
5-6 komada ljute papričice(kolutovi)
400 gr. bele teleće džigerice(kocke)
400 gr. crne teleće džigerice(kocke)
so i biber po ukusu
Način Pripreme
Teleću glavu kuvati u vodi oko 30 minuta, izvaditi je i staviti na neku posudu, posoliti i ostaviti da odstoji.
Na zagrejanom ulju sotiramo crni luk dok ne omekša, zatim dodajemo beli luk i mešamo da beli luk ne zagori, nakon dodavanja belog luka dodajemo ljutu papričicu, sve dobro promešamo i dodajemo crnu i belu džigericu.. Pustimo da džigerica dobije boju, začinimo i sklanjamo sa plotne.
Zemljanu posudu premažemo mašću. Teleću prethodno posoljenu glavu umotamo škembetom(ako je potrebno ušiti), i zatim je stavljamo u zemljanu posudu i škembe premažemo mašću, a oko teleće glave stavimo ceo sadržaj koji smo sotirali(luk, beli luk, džigerice...).
Peći na 200 stepeni oko 3-4 sata.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 09 Okt 2013 18:29
|
offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Ovaj recept sam pripremao ali na malo drugačiji način.
Posle kuvanja glave, skinem meso sa nje i izmešam sa restovanom crnom i kuvanom belom džigericom, uz dodatak crnog i belog luka, malo mlevenog mešanog mesa. U masu dodajem malo senfa, biber, so, malo pasiranog paradajza, lorber, može se dodati i rendana šargarepica. Masom napunim kuvani škembe, urolam i ušijem kao rolat. Propržim ga (ulje, mast), i povremeno nalivam vodom ili fondom od povrća ili supom, dinstam, a zatim pečem u rerni. Lakše je za sečenje, serviranje....
|
|
|
|
Poslao: 09 Okt 2013 22:55
|
offline
- strucnjak96
- Super građanin
- Pridružio: 26 Jan 2011
- Poruke: 1390
- Gde živiš: Beograd, Zvezdara
|
Pa da i zvuci kao da je lakse za serviranje, svidja mi se nacin, bolji je, mozda ako budem imao prilike probacu na ovaj nacin da spremim, mada bi ga ja opet malo zaljutio, nekako da se oseti ta neka nota ljutosti.
|
|
|
|
Poslao: 10 Okt 2013 12:18
|
offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Ljutina može najbolje da se postigne dodavanjem malih crvenih suvih kratko pečenih na plotni papričica - izmrve se, usitne i dodaju u masu za punjenje. Stavljaju se vrlo malo, a imaju daleko bolji efekat.
|
|
|
|