offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Limit
Evo malo posla za tebe
MINJON TORTA
I kora: 4-5 belanaca umutiti sa 150 gr šećera u prahu i u to dodati 150 gr mlevenih oraha i na vrh kašike brašna. Ispeći
II kora: sve isto, ali umesto oraha – 150 gr badema.
III kora: sve isto kao i u prvoj, osim oraha – 150 gr lešnika.
Fil: 12-15 žumanaca umutiti sa 300 gr šećera u prahu i kuvati na pari. U prohladjeno dodati jedan umućen margarin. Filovati tortu.
SRPSKA TORTA
Potrebno je: 10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 200 gr oraha i 200 gr džema od kajsija.
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati brašno i jedno po jedno žumance. Pažljivo izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći na tihoj vatri dok testo ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti. Testo iseći na pola. Izmešati dobro džem i mlevene orahe. Premazati polovinu testa džemom i orasima, poklopiti drugom polovinom, a preostalim delom džema i oraha obložiti tortu odozgo i sa strane. Posuti mlevenim orasima.
ŠARLOTA SA BRESKVAMA
Potrebno je: kutija piškota, 1 puding od vnile, konzerva kompota od bresaka, 2 dl slatke pavlake, kašika šećera u prahu, malo ruma.
Povadite breskve iz soka i dodajte soku rum.U kalup za tortu stavite aluminijumsku foliju, pa slažite red piškota umočenih u sok. Prelijte pudingom, poslažite breskve, opet piškote i tako redom. Na vrhu treba da budu piškote. Ohladite. Umutite slatku pavlaku i ukrasite sa strane šarlotu. Takodje, ako su vam ostale breskve, možete i njima ukrasiti sa strane i odozgo.
ČOKOLAD TORTA
Potrebno je: polovina oblande, pekmez od kajsija, 400 gr četvrtastog mlečnog keksa, 4 jaja, 250 gr šećera, 3 kašike skuvane kafe, 4 rebra čokolade, 250 gr putera, 250 gr šećera u prahu.
Dobro umutiti 4 jajeta, 250 gr šećera i skuvati na pari. Dodati 3 kašike kafe i još kuvati. Zgusnutom kremu dodati rastopljenu čokoladu i mešati da se masa sjedini. Hladnom kremu dodati penasto umućen puter sa šećerom. Keks za tortu umakati u crnu kafu i redjati prvi red na oblandu premazanu džemom od kajsija ili šipka, prema ukusu. Svaki red premazati kremom i posuti struganom čokolado.
NEVESTA TORTA
Potrebno je: 10 belanaca, 250 gr šećera, 250 gr mlevenog badema i 3 kašike brašna; za I fil: 10 žumanaca, 12 kašika šećera, 2 kašike mleka; za II fil: 200 gr šećera, 1 šipka vanile, 200 gr putera, 180 gr mlevenog badema.
Ulupati čvrstu penu od belanaca i 250 gr šećera, kao za puslice, pa dodati mleveni badem i 3 kašike brašna. Masu pažljivo promešati i ispeći u dve kore.
I fil: 10 žumanaca, 12 kašika šećera, 2 kašike mleka staviti u činiju, pa na pari skuvati gust krem. Ohladiti.
II fil: ušpinovati 200 gr šećera sa vanilom, kao za slatko, ohladiti, pa dodati u umućen puter. Na kraju umešati samlevene bademe.
Oba fila pomešati, pa filovati tortu.
TORTA OD ORAHA
Potrebno je: za testo: 5 jaja, 100 gr šećera u prahu, vanilin šećer, 250 gr mlevenih oraha, 2 kašike mrvica; za fil: ½ l mleka, 1 puding od vanile, 3 kašike šećera, 250 gr putera, 100 gr šećera u prahu, 2 žumanca, 100 gr krupno seckanih oraha; puter i brašno za podmazivanje.
Pećnicu zagrejati na 180 stepeni. Kalup namazati maslacem i posuti brašnom. Žumanca penasto umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umešati sneg od belanaca. Dodavati kašiku po kašiku mrvica i oraha. Ispeći testo.
Od mleka, praška i šećera napraviti puding i ohladimo. Puter penasto umutiti sa šećerom u prahu i dodati jedno po jedno žumance. Kašiku po kašiku umešati puding u krem od putera.
Tortu iseći na tri dela i svaki deo n amazati kremom. Tortu i spolja namazati takodje kremom i ukrasiti mlevenim orasima.
TORTA TEODORA
I deo: Ulupati 8 jaja sa 8 kašika šećera, dodati 16 kašika oraha, 2 kašike brašna. Ispeći koru i ohladjenu preseći na pola.
II deo: Dobro umutiti 6 belanaca sa 8 kašika šećera, dodati 170 gr seckanih oraha, 2 kašike brašna i šaku suvog groždja. Ispeći. Ova kora se stavlja izmedju prvopečene kore.
Fil: kuvati na pari 6 žumanaca sa 9 kašika šećera. Kada je gotovo dodati 4 štangle čokolade i umućenih 250 gr putera.
Po želji odozgo ukrasiti orasima.
BEČKA TORTA
Potrebno je: pakovanje lisnatog testa, ¼ l slatke pavlake, 300 gr jagoda, čašica voćnog likera, kašika sirupa od jagoda, 100 gr šećera u prahu.
Ostaviti testo da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Zatim ga podeliti na dva dela i razvući u dve okrugle kore prečnika oko 20 cm. Pleh za pečenje obložiti aluminijumskom folijom, staviti testo i ispeći.
Ohladiti.
Ulupati pavlaku, dodati 50 gr šećera u prahu, zatim sirup, liker i izmiksane jagode. Nekoliko sačuvati za ukrašavanje. Jednu koru staviti na tanjir za serviranje, premazati dobro orashladjenom kremom, prekriti drugom korom, posuti šećerom u prahu i ukrasiti polovinama jagoda i šlagom. Dodati u frižideru nekoliko sati pre služenja. U sezoni kada nema svežih jagoda, za ukrašavanje upotrebiti neko drugo voće (mandarine, kolutove banana) ili voće iz kompota koje je zadržalo svoj oblik.
TORTA OD BANANA
Potrebno je: 10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, malo strugane limunove kore; za fil: malo pekmeza od kajsija, ½ l mleka, 4 žumanca, 4 kašike oštrog brašna, kesica vanile, 150 gr šećera, 250 gr putera, ½ kg banana, čaša ulupanog šlaga.
Umutiti dva puta po 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna sa malo strugane limunove kore, pa prvu količinu ispeći u okruglom kalupu za tortu, a drugu u četvrtastom plehu. Kolač u četvrtastom plehu odmah premazati džemom od kajsija i uviti u rolat, a kada se ohladi iseći na komade debljine prsta.
Za fil kuvvati na laganoj vatri ili pari, mleko sa razmuženim žu mancima, brašnom i šećerom, pa kada se krem zgusne dodati vanilin i ohladiti. U hladan krem umešati umućen puter. Okruglu koru za tortu namazati filom, odozgo poredjati komade rolata, premazati opet filom, poredjati kolutove od banana i sve prekriti ostatkom krema. Ukrasiti šlagom.
ISTOČNJAČKA TORTA
Potrebno je: 200 gr putera, 3 jajeta, 150 gr šećera, kesica vanilin šećera, 280 gr brašna; za fil: ½ l slatke pavlake, 2 kašika šećera u prahu, kesica vanilin šećera, 2 kesice «krem-fiksa», 150 gr pečenih lešnika.
Penasto umutiti 3 žumanca sa šećerom i vanilom, dodati razmekšali puter, 280 gr brašna i na kraju ulupan sneg od belanaca. Sve lagano promešati i sipati u podmazan i pergament-papirom obložen kalup za tortu. Peći na 175 stepeni oko 25-30 minuta. Ohladiti i iseći tortu na pola.
Za fil: ulupati slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom i «krem-fiksom» da očvrsne. Četvrtinu količine staviti u špric za ukrašavanje torte, a u ostatak umešati pržene mlevene lešnike, odvojivši malo za ukrašavanje. Rasečenu tortu filovati nadevom, sa strane posuti preostalim lešnicima. Ukrasiti odozgo šlagom i celom lešnicima.
NUGAT KREM TORTA
Od 5 belanaca ulupati čvrstu penu. U to dodati 5 kašika prah šećera, 1/8 kg prženog i samlevenog badema i 1/8 kg lešnika. Tortu peći u dva dela.
Pečene delove ohladiti i filovati sledećim kremom: 200 gr putera penasto umutiti, dodati 200 gr rastopljene čokolade i 200 gr šećera, pa sve zajedno lagano i dobro izmešati. Za to vreme obariti badem, oljuštiti i iseći uzduž, pa malo prepeći u pećnici, a zatim i badem umešati u krem.
Jedan deo pečene torte filovati manjim delom krema, staviti drugi deo torte, preko njega staviti veći deo fila koji treba premazati i sa strane torte. Tortu ukrasiti linijama od gusto ušpinovanog šećera i šlagom.
TORTA OD URMI
Umutiti čvrst sneg od 10 belanaca. U sneg polako umešati 250 gr šećera u prahu, 120 gr prepečenog i samlevenog lešnika i 150 gr uzduž isečenih urmi. Masu polako izmešati i podeliti na tri dela. U kalup za tortu staviti na dno pergament papir i namazati uljem. Sipati trećinu mase i peći na tihoj vatri. Pečeno testo, dok je još toplo izvaditi iz kalupa, skinuti hartiju i ohladiti. Isti postupak je i za ostala dva dela.
Fil: deset žumanaca i 210 gr šećera umutiti penasto, a zatim kuvati na pari, mešajući, dok se ne napravi gust krem. U skoro gotov krem dodati 3 štangle istopljene čokolade. Zatim skinuti sa šporeta, ostaviti ga da se ohladi, a zasebno umutiti 200 gr putera.. U umućen puter dodati jednu po jednu kakšiku krema i polako mešati da bi se puter sjedinio. Ovim kremom filovati tortu. Ukrasiti je sitno i na dugačko iseckanim bademom, kao i urmama isečenim na pola.
ŠARLOTA SA KESTENOM
Potrebno je: 400 gr kesten pirea, 160 gr šećera, 200 gr piškota, 3 žumanca, 6 dl mleka, 3 kašičice ruma, malo brašna, slatka pavlaka, 2 vanilin šećera.
U kesten pire umešati 3 dl mleka i polovinu količine šećera. Kuvati na laganoj temperaturi da dobijete povezanu i ne pregustu kremu, u koju ćete umešati 1,5 kašičicu ruma. Ohladiti. U medjuvremenu umutiti žumanca sa preostalim šećerom, umešati malo brašna i 5 dl mleka i kuvati na pari da dobijete gustu kremu. Dodati vanilin šećer. Ohladiti.
U kalup poredjati po dnu i po ivicama piškote umočene u smesu ruma i mleka. Rasporedite sloj kestena, pokrijte navlaženim piškotama, pokrijte slojem kuvane kreme, pa opet piškote i tako do vrha. Držati u frižideru 2-3 sata. Izvadite šarlotu iz kalupa u krasite ulupanom slatkom pavlakom i kestenjem.
ŠARLOTA SA ŽELEOM
Potrebno je: 2 kkutije piškota, puding od vanile, kesica šlag krema, 200 gr žele bombona,, šećer u prahu, mleko.
Piškote umakati u mleko i redjati u kalup za rolat. Puding i šlag napraviti prema uputstvu, pa izmešati. Dodati naseckane žele bombone i tim kremom premazati prvi sloj piškota. Zatim staviti drugi red piškota i premazati kremom. Kada se svi sastojci utroše (na vrhu treba da budu piškote), posuti prah šećerom i držati u frižideru najmanje 3 sata pre služenja.
ŠARLOTA SA JAGODAMA
Potrebno je: kutija piškota,, 250 gr šlaga, 250 gr jagoda, 150 gr šećera, sok od pola limuna, čaša hladnog mleka.
Jagode iseći na četvrtine (nekoliko ostaviti za ukras), poprskati sokom od limuna i posuti šećerom. Piškotama odrezati krajeve, umočiti ih u mleko i obložiti modlu. Šlag, jagode i komadiće piškota izmešati. Sipati u modlu. Ostaviti u frižideru do sutradan. Ukrasiti jagodama i šlagom.
ŠPANSKI VETAR
Potrebno je: 10 jaja, 800 gr šećera, ½ l mleka, 4 kašike brašna, 2 vanilin šećera, 200 gr putera, 250 gr mlevenih oraha, 4 šlaga.
Umutiti 10 belanaca sa 500 gr šećera u prahu i peći na izvrnutom plehu 2 sata na 100 stepeni. Umutiti 10 žumanaca sa 300 gr šećera, 4 kašike brašna i 2 vanilin šećera i dodati u pola llitre kuvanog mleka. Posebno umutiti 200 gr p utera i dodati filu, koji se zatim podeli na dva dela. U jedan deo staviti 250 gr mleveni poparenih oraha, a u drugi 2 umućena šlaga. Prvo staviti koru, pa žuti fil, pa fil sa orasima i odozgo šlag.
SLADOLED TORTA
5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanaca, 10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna, staviti u pleh i peći na 220 stepeni.
Penasto umutiti margarin sa 250 gr šećera u prahu, dodati 7 žumanaca i čvrst sneg od 7 belanaca. Testo politi sokom od ananasa, poredjati voće i krem. Tortu ukrasiti šlagom.
PLAZMA TORTA
- 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna, vanilin šećer; fil: 150 gr mlevenih oraha, 150 gr plazma keksa, 1 sok od narandže – izmešati.
Posebno umutiti 250 gr putera, 250 gr prah šećera, 2 cela jajeta. Sve izjednačiti i podeliti u dva dela. U jedan deo dodati 3 štangle istopljene čokolade. Slagati, pečenu koru, svetliji, pa tamniji krem i na kraju šlag.
ZAHER TORTA
Potrebno je: 100 gr šećera, 100 gr putera, 100 gr mlevenih badema, 50 gr brašna, 130 gr čokolade, 2 jajeta, 4 belanca, 2 žumanca, džem od kajsija.
Puter penasto umutiti sa 70 gr šećera i dodati prethodno umućena jaja i žumanca. Posebnou lupati sneg od belanaca, dodati preostali šećer, rastopljenu čokoladu, brašno i badem. Peći u okruglom plehu. Ohladjenu tortu premazati džemom od kajsija i preliti glazurom od čokolade.
REFORM TORTA
Potrebno je: 10 jaja, 500 gr šećera, 150 gr oraha, 150 gr brašna, 150 gr čokolade, 250 gr putera, 500 gr marcipana.
Odvojiti belanca od žumanaca i ulupati ih sa 150 gr šećera, dodati mlevene orahe, brašno i 50 gr strugane čokolade. Masu podeliti na četiri jedna dela i ispeći četiri tanke kore u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Zatim ih isfilovati sledećim filom: žumanca umutiti sa 350 gr šećera, dodati 100 gr istopljene čokolade, puter. Sve spojiti. Tortu ukrasiti marcipanom.
ŠARLOTA SA KESTENOM II
Potrebno je: 3 kutije piškota, 500 gr kesten pirea, 300 gr ulupanog šlaga, 100 gr šećera u prahu, 2 kesice vanilin šećera, kašika ruma, 100 gr suvog groždja.
Dno staklene činije obložiti piškotama, a zatim i stranice. Pire od kestena umutiti sa šećerom u prahu, suvim groždjem, rumom i ulupanim šlagom. Preko piškota staviti trećinu ove mase, zatim red piškota, pa opet masu i piškote i na kraju ostatak mase od kestena. Ostaviti jedan dan u frižideru da se kolač dobro stegne. Po želji možete ukrasiti šlagom.
ŠARLOTA SA KAJSIJAMA
Potrebno je: 300 gr kajsija, dvadesetak piškota, kesica šlaga, 15 gr želatina, 200 gr sirupa od kajsije.
Želatin rastopiti u malo mlake vode. Kajsije oprati i prepoloviti. Sirup staviti da uvri, skloniti sa vatre i dodati želatin. Kajsije iseckati (polovine ostaviti za ukrašavanje) i spustiti u sirup. Promešati i ostaviti da se ohladi. Spojiti sa umućenim šlagom. U kalup za tortu po dnu i sa strane naredjati piškote, sipati krem, vodeći računa da ne ostanu šupljine i ukrasiti kajsijama. Ostaviti u frižideru nekoliko časova i tek onda izvaditi iz kalupa.
KREM TORTA SA JAGODAMA
Potrebno je: 750 gr jagoda, 1 l mleka, 4 kašike brašna, 125 gr putera, rum, šećer, kutija piškota, 10 komada keksa «pti-ber».
Umutiti brašno sa malo hladnog mleka, a preostalo mleko stavite da se kuva. Kada provi lagano dodajte razmućeno brašno i nastavite sa kuvanjem dok se ne zgusne. Prohladite i umešajte puter umućen sa šećerom. Na pravougaoni tanjir stavite keks, poprskajte ga rumom razredjenim sa vodom, premažite kremom, odozgo stavite jagode, a zatim red izmrvljenih piškota, pa opet red krema i tako naizmenično, dok ne utrošite namirnice. Ukrasite jagodama i šlagom.
TORTA OD KROMPIRA
1 kg krompira očistiti, skuvati i propasirati, i u tako vruć krompir dodati ½ kg šećer, 1 vanilin šećer, 1 margarin, 300 gr mlevenih oraha. Promešati i oblikovati tortu na tacni. Kada se ohladi, odozgo staviti šlag ili istopljenu čokokladu.
JEFTINA TORTA
2 jaja, 12 kašika brašna, 12 kašika mleka, 13 kašika šećera, 1 kašika kakaoa, na vrh noža praška za pecivo, Peći u šerpi od 5 litara. Ponoviti istu količinu za drugu koru. Svaku koru, kada je pečena, podeliti na dva dela.
Fil: 1 l mleka, 4 kašike šećera, 1 margarin, 100 gr čokolade, 300 gr oraha. Sve staviti u mleko i pustiti da vri na laganoj vatri. U šerpu od 5 litara staviti foliju, redjati kore i fil, tako da gore ostane kora. Ostaviti u frižideru da prenoći. Istresti tortu i premazati šlagom.
KEKS TORTA
Potrebno je: 500 gr «pti ber « keksa, 500 gr slatke pavlake, 500 gr čokolade; sirup: 125 gr šećera, pola čaše vode, čašica ruma; preliv: 300 gr šećera, 40 gr kakaoa, voda, čokoladne mrvice.
Pavlaku prokuvati i spustiti izlomljenu čokoladu. Na tihoj vatri kuvati 10 minuta, preručiti u hladnu posudu i ostaviti da se sasvim ohladi. Prokuvati šećer i vodu, dodati rum i poprskati svaki biskvit. Krem izmutiti mikserom, redjati keks i premazivati. Ostaviti u frižideru bar jedan sat. Od šećer i čaše vode napraviti sirup, umešati kakao i preliti tortu. Pripremiti je bar 24 sata ranije.
INDIJSKI VETAR
Umutiti 8 celih jaja, 8 kašika šećera, 100 gr kokosovog brašna i običnog brašna do 8 kašika, prašak za pecivo i peći 40 minuta na 150 stepeni.
Fil: ½ l mleka staviti da vri /od toga uzeti 7 kašika mleka i umutiti sa 4 kašike brašna/, sjediniti sa mlekom koje vri. Ovaj fil ostaviti da se ohladi.
Umutiti 250 gr putera ili margarina sa 200 gr šećera u prahu i sjediniti sa gornjim filom. U fil dodati 100 gr suvog groždja, prethodno potopljenog u rumu (u fil se može staviti i rum).
Filovati tortu.
TORTA OD ANANASA
Potrebno je: 1 kutija ananasa, 3 kutije piškota, 250 gr šećera, 200 gr mlevenih oraha, 100 gr suvog groždja, 200 gr žele bombona, 4 jaja, malo ruma, 1 margarin, 3 šlaga.
Umutiti šećer i margarin, pa dodati 4 žumanca. Posebno umutiti belanca, pa dodati u ovu masu. Iseckati sitno žele bombone, suvo groždje i ananas. U smesu od margarina dodati mlevene orahe i izmešati sa ostalom masom i dodati malo ruma. U kalup redjati piškote, umočene u sok od ananasa, pa fil i tako redom. Odozgo premazati šlagom.
LEDENA TORTA
1 pakovanje margarina penasto umutiti i dodati 250 gr prah šećera. Svemu tome dodati 250 gr rastopljene č okolade i 4 žumanca. Sve to lepo izmešati. Na drugoj strani pripremiti 250 gr seckanih oraha, 250 gr žele bombona, 250 gr suvog groždja, pa sve to dodati umućeoj masi.
U nekom sudu izdrobiti ½ kg keksa i preliti ga mlekom, koliko da omekša. Masu sipati u keks i sve izmešati, a zatim na tanjiru za tortu oblikovati. Od preostalih belanaca umutiti sneg, a možete tortu ukrasiti i istopljenom pokoladom.
KARAMEL ŠARLOTA SA JABUKAMA
Potrebno je: 1,5 kg jabuka, 200 gr šećera, 80 gr suvog groždja, 30-tak piškota, 2,5 dl mleka, 30 kocki šećera, 1 jabuka za ukras, 80 gr putera ili margarina.
Namočite suvog groždje u malo tople vode. Očišćene i iseckane jabuke stavite na zagrejani puter, dodajte šećer, suvog groždje i malo vode, pa dinstajte oko 15 minuta da se jabuke malo karamelizuju. Dok se hlade, otopite 20 kocki šećera, a kad dobiju smedju boju, zalijte ih sa 1 dl vode i mešajte dok se ne istopi šećer. Dodajte mleko, pa time natopite piškote. Njima obložite kalup, pa slažite red keksa, red jabuka. Neka stoji 12 sati u frižideru, a onda kolač ukrasite narezanom jabukom i karamelom od 10 kocki šećera.
ENGLESKA TORTA
Potrebno je: 750 gr mešanog suvog voća, 130 gr badema, 130 gr mešanog ušećerenog voća, 130 gr ušećerenih višanja,, 300 gr brašna, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica naribanog muskatnog oraha, 2 vanilin šećera, 250 gr putera, 250 gr šećera, 1 kašičica meda, 4 jaja, prašak za pecivo, kašika mleka, vinja, ½ l umućene slatke pavlake, 1 limun .
Naseckajte suvo i ušećereno voće, bademe, naribajte limunovu koru i sve dobro promešajte sa brašnom. Puter dobro umutite sa šećerom i medom, umešajte mleko i prašak, pomešajte sa prvom masom i dodajte toliko vinjaka da dobijete testo koje ćete peći na 140 stepeni – 3 sata. Pečeno prekrijte umućenom slatkom pavlakom.
|