offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
TORTA SA BRESKVAMA
Potrebno je: za testo: 5 jaja, 220 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 gr brašna, puter i brašno za kalup; 500 gr marmelade od bresaka, 500 gr bresaka iz kompota; 3 dl slatke pavlake, 1 vanilin šećera, 2 kašike šećra u prahu, 50 gr krupno mlevenih oraha.
Napravite biskvit, ispecite ga i ohladjen narežite na 4 lista. Ocedite breskve iz kompota. Ulupajte slatku pavlaku sa šećerom, vanilin šećerom, pa u polovinu umešajte orahe. Formirajte tortu naizmenično mažući listove marmeladom i pavlakom sa orasima. Odozgo poslažite breskve, a okolo namažite preostalom pravlakom.
TORTA OD PIRINČA
Potrebno je: 1 l mleka, 500 gr pirinča, 100 gr kakaa, 70 gr pinjola ili badema, 1 vanilin šećer, sasvim malo soli, 3 jaja, 300 gr šećera, naribana korica limuna, 2 kašike ruma, 2 kašike maraskina (ili nekog drugog likera), malo cimeta; masnoća i brašno za kalup.
Prokuvajte mleko sa vanilin šećerom i solju, sipajte pirinač i kuvajte 15 minuta. U ohladjen pirinač umešajte žumanca, šećer, kakao, rum, liker, cimet i naribanu koricu limuna. Na kraju umešajte sneg od belanaca, sipajte u dobro podmazan pleh i pecite 40-50 minuta.
BELA TORTA SA JAGODAMA
Potrebno je: 3 belanca, 180 gr šećera u prahu, malo soli, 500 gr jagoda, 1 limun, ¼ l slatke pavlake, 60 gr šećera u prahu, 1 vanilin šećer, ¼ l sladoleda od vanile.
Ulupajte čvrst sneg od belanaca sa malo soli, po malo umešajte kašiku limunovog soka i šećer. Rasporedite penu u tri kruga i ispecite na najslabijoj vatri u rerni. Očišćene jagode natopite limunovim sokom. Ulupajte slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Neposredno pre posluživanja rasporedite na listove sladoled, jagode i slatku pavlaku, pa ih složite u tortu.
GRILIJAŽ TORTA
Potrebno je: za testo: 2 jaja, 5 kašika vode, 150 gr šećera, 100 gr brašna, 80 gr prženih samlevenih lešnika i ½ praška za pecivo; za kremu: 140 gr prženih lešnika, 200 gr šećera, 2 jaja, 4 žumanca i još 4 kašike šećera, 300 gr putera; masnoća i brašno za kalup; 2 dl slatke pavlake i 1 kašika šećera u prahu.
Umutite žumanca sa vodom i šećerom da dobijete gustu masu. U smesu umešajte lešnnike, brašno, prašak za pecivo i na kraju sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup i ispecite.
Za kremu: istopite 200 gr šećera, bez vode, na umerenoj temperaturi. Dodajte lešnike i mešajte da postane svetlosmedje. Dobijeni grilijaž sipajte u tanjir (ili tacnu) dobro namazanu puterom. Ohladjeni grilijaž sameljite u prah. Umutite žumanca, jaja i 4 kašike šećera da dobijete glatku masu. Omekšani puter narežite na listiće i umešajte u žumanca sa 3 kašike umućene slatke pavlake. Dodajte usitnjeni grilijaž. Ispečeno testo premažite kremom, pokrijte preostalom slatkom pavlakom i pospite grilijažom.
SVEČANA TORTA
Potrebno je: za testo: 5 jaja, 300 gr šećera, 200 gr brašna; puter i brašno za kalup; 6 kašičica želea od ribizla ili višanja; za kremu: 300 gr putera, 6 žumanaca, 200 gr šećera u prahu, 2 dl likera od narandže, 150 gr naribane čokolade, 50 gr grilijaža (iz prethodnog recepta).
Napravite biskvit, ispecite i presecite na tri dela. Svaki natopite likerom. Za kremu: umutite penasto puter i šećer, dodajte jedno po jedno žumance. Odvojite trežinu, a u preostali deo umešajte čokoladu i grilijaž. Donju koru namažite želeom, drugu belom kremom, a treću tamnom, kao i celu tortu.
KASATO TORTA
Potrebno je: 250 gr keksa, 6 kiselih jabuka, 50 gr žele bombona, 100 gr suvog groždja, 250 gr putera, 250 gr prah šećera i 1 jaje.
Keks izdrobiti, jabuke izrandati, a žele iseckati. Puter umutiti sa šećerom i jajetom, pa dodati ostale sastojke. Oblikovati tortu, preliti sa šlagom i ohladiti.
TORTA OD SPANAĆA
Potrebno je: 1 kg spanaća, 8 jaja, 150 gr ementalera, nekoliko oraha, 50 gr putera, 2 kašike ulja, so, biber, 1 čen belog luka.
Skuvajte spanać u što manje slane vode, ocedite i dobro istisnite svu vodu, iseckajte, pa propržite na ulju sa usitnjenim belim lukom da ispari sva preostala voda. Umešajte krupno mlevene orahe, pobiberite. Dva jaja tvrdo skkuvajte, a od preostalih ispecite na puteru dva omleta. Na donji deo kalupa stavite spanać, pokrijte omletom, opet spanać, omlet, narezati sir i tvrdo kuvana jaja. Zapecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni i poslužite odmah.
TORTA OD TUNJEVINE
Potrebno je: 250 gr slanih štapića (oni velikih), 300 gr masnijeg kravljeg sira, 200 gr tunjevine iz konzerve, 150 gr račića iz konzerve, 3 jaja, kašika pavlake, 4 kašike belog vina, 1 kašika kečapa, 2 crvene sveže ili ukiseljene paprike, peršun.
Iscedite tunjevinu, pa u to ulje umešajte jaja i napravite majonez. Dodajte pavlaku, kečap i usitnjen sir. U glatku kremu dodajte usitnjenu tunjevinu i cele račiće. U posudu obloženu folijom redjajte red grisina umočenih u vino i nadev. Ohladiti nekoliko sati. Očišćene paprike iseckajte i sa peršunom ukrasite tortu.
|