Има ли неки Сандокан у сали, нисам сигуран да ли је ово кићри, кичри или?
Тек, по рецепту за 4-6 порција иде:
225 грама басмати пиринча
30 г гија или 2 супене кашике уља
1 већи лук црни, ситно исецкан
250 грама црвеног сочива
кашичица гарам масале
једна и по кашичица соли, или по укусу
0,85 л воде
По оригиналном рецепту ту иде и прстохват млевене асафоетиде (некакав зачин за који се препоручује држање у добро затвореној теглици, пошто смрди као ђаво а склон је да ту арому преноси на "колеге", ваља га термички обрадити да постане иоле прихватљив... ), коју не поседујем, а и не желим!
Хајд још и 2 кашике сецканог свежег коријандера (немам навику да га користим ), а прилог хлепчићи чапати или раита.
Немам "Малу невесту" са тачком на челу, да јој препустим кухињу, па сам смандрљао причу.
Што се мера тиче, више сам се држао наших "шака и капа", пиринач ми је за овај пут јасмин, јер сам тако у могућнос'.
Пиринач опрати добро, у неколико вода док не почне да отиче бистра вода, па га потопити бар пола сата у топлу воду , оцедити о ставити са стране, да чека ред.
Истопити ги, тј сипати уље у тежи суд са "кнап" поклопцем, загрејан на средњу јачину.
Убркати лук па га динстати 5-8 минута да добије златно жуту боју, не да побраони.
Додати пиринач, опрано сочиво са гарам масалом и сољу. Код њих и оно-асафоетида. Мешати 2 минута па усути воду. Наставити са мешањем, док не прокључа.
Смањити температуру колико год може (оно, тек-тек ), и добрано поклопити. Оставити да се крчка не дижући поклопац 20 минута, док се течност не упије а зрна постану мека. Искључити, оставити поклопљено 5 минута.
Помоћу две виљушке умешати коријандер, додати зачина или соли ако нешто није по укусу.
Како рекох, прилагодио сам ово иначе једноставно јело, а мало обогатио укус каријем, кинеском мешавином 5 зачина и љутом туцаном паприком. На почетку, уз лук додао и прстохват кумина (џира, зира ), пошто је иначе веома заступљен зачин у њиховој као и већини азијских кухиња.
Конзумирано без хлеба и заливано квасом.
Ништа страобално, али пролази.
|