|
Poslao: 11 Jan 2013 20:41
|
offline
- Sirius
- Moderator foruma
- Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
- Pridružio: 17 Maj 2006
- Poruke: 18607
- Gde živiš: I ja se pitam...
|
ThePhilosopher ::Nista se ne moze porediti sa domacim vinom.
Kod nas ima dosta podruma (Tvrdos,Vukoje,Andjelic....) ali se to ne moze meriti sa domacim vinom koje prave (i moji) na selu. Evo upravo ga pijuckam. Odlicno.
То је друга прича. Сваки подрум је прича за себе...док не почне да прави за продају.
Прошао сам свет и пробао свашта. Пио сам у Шпанији она феноменална вина Малага (од сувог грожђа!) којих има од два па до двадесет евра литар. Пио сам мозелска вина, најскупоценија грузијска вина, израелска и аргентинска. Имао сам у чаши и најбоља калифорнијска вина. Све сам, може се рећи, пробао што вреди у свету вина.
Али...То што сам пио у једном књажевачком селу (мислим да се зове Васиљ) код једног нашег кућног пријатеља може се поредити са најбољим прошеком или бордоом. Вино је стајало у стакленом бурету тридесет година закопано испод степеништа. Црно као купина и густо...
Не причамо ми, дакле о домаћим винима чије се рецептуре чувају и преносе с колена на колено, већ о овоме што може да се купи у радњи.
Принцип избора није тежак: најпре елиминиши све оне са металним затварачима, онда оне од литра.... Њих не купуј ни у лудилу јер су то ''свадбарска'' вина .
Купуј бутељке и гледај цену. Хвала богу, код нас је стигло време да цена стварно одређује квалитет...осим домаћим винима јер су наша вина (односно њихови произвођачи) робовски оптерећени порезима. Имао сам прилику да пијем једну извикану домаћу марку која кошта 1500 динара (и то бело вино!) и био потпуно равнодушан. Онда нам је власник рекао да су две трећине цене намети разне врсте...
|
|
|
|
|
Poslao: 11 Jan 2013 21:37
|
offline
- Conte7
- Ugledni građanin
- Pridružio: 18 Jan 2012
- Poruke: 477
|
SlobaBgd ::Napisano: 11 Jan 2013 18:33
Recimo, crnogorski Vranac sa belom etiketom (naravno, u boci od 0,7) je dobar a ne skup izbor. Slatka vina ne preferiram. Nekako više volim konkretnije ukuse.
Saglasan! Meni najmilije, a svako mi je prije njega bilo "kisjelo" i nekako mrsko. Mozda sam malo pristrasan kao Crnogorac, ali kvalitet vina je zaista odlican. Probaj ga, relativno nije skupo, a lijepo!
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 01:00
|
offline
- daniel83
- Stručni saradnik
Windows
- Pridružio: 05 Feb 2008
- Poruke: 2134
|
Sirius ::Принцип избора није тежак: најпре елиминиши све оне са металним затварачима, онда оне од литра.... Њих не купуј ни у лудилу јер су то ''свадбарска'' вина .
Dobre smernica za pocetak.
Posto o vinu neznam nista, malo sam gledao po netu sta znace izrazi "suvo", "polusuvo" itd
Suvo vino je vino koje u opste nije slatko
Srednje suvo je vino koje je tek tek slatko
Srednje slatko je za nijansu sladje od srednje suvog
tacnije:
Suvo vino sadrži najviše do 4 g/L neprevrelog šećera.
Polusuvo vino sadrži od 4 g/L do 12 g/L neprevrelog šećera.
Poluslatko vino sadrži od 12g/L do 50 g/L neprevrelog šećera.
Slatko vino sadrži preko 50 g/L neprevrelog šećera.
preuzeto iz pravilnika:
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=286.0
U tom pravilniku takodje pise i sta su Stona vina koja mogu biti sa i bez geografskog porekla itd.
Sad bas gledam moju kolekciju iz spajza koliko sam primetio na svakoj pise "Stono vino" i na onim od 200din i na onim od 500din. Da li to znaci da su upravo ta "Stona vina" najnizi rang vina, to jest za izbegavanje?
Ako je tako onda 90% vina ako ne i vise sa polica iz radnji otpada.
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 10:02
|
offline
- Sirius
- Moderator foruma
- Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
- Pridružio: 17 Maj 2006
- Poruke: 18607
- Gde živiš: I ja se pitam...
|
Провери која имају географско порекло.
Једно упозорење: географско порекло , само по себи, не значи ништа осим у маркетиншком смислу, уколико је произвођач на лоше вино ставио знак порекла (а и за њега треба да добије дозволу). Зашто? Истина је да је много важно из ког краја вино долази (Вршачко виногорје, тимочки виногради, итд, итд) али није свако вино на коме пише географско порекло и добро вино. Многи се ''шлепују'' уз познату марку. ''Смедеревку'' одавно не можеш да нађеш квалитетну. Остала јој је само ''марка'' географског порекла.
Иначе, у ''сува'' вина додају се калине, шипак и друге егзотичне бобице које основном саставу вина одузимају или ''убијају'' слаткоћу. Зашто? Слаткоћа мами на пиће, човек се лако опије а не ужива у правом квалиету вина. Винарима јесте циљ да продају што више, али не по сваку цену. Свако има свој ''потпис''. Најлакше је намамити купца на нешто слаткасто.
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 14:43
|
offline
- daniel83
- Stručni saradnik
Windows
- Pridružio: 05 Feb 2008
- Poruke: 2134
|
Neznam da li vino moze da se pokvari ako je propisno zatvoreno?
Otvorih 2 boce 0.75, zatvorene plutom i zapecaceno, dakle nikad otvarano.
Medjutim okus im je kao kad bi ukus "vina" pomesali sa nes kafom ili cimetom. Ovo ukus "vina" sam stavio pod znake navodnike jer pod tim mislim na ukus svadbarskih/jeftinih vina jer bolja nisam probao. Stajali su mi u sobi na polici oko 10god, znaci sobna temperatura sto znaci da je leti oko 30c.
Prva je Muskat Krokan berba 2003, suvo belo vino mada je skoro pa braon boje valjda zbog starosti
Druga Cabernet (Kutinska vinarija) berba 2002 crno polusuvo
Tako da neznam dal su pokvarena ili takav ukus imaju nesto bolja vina od onih jeftinih. Licno sumnjam da su pokvarena jer nevidim kako neko moze uzivati u takvom ukusu.
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 14:53
|
offline
- Sirius
- Moderator foruma
- Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
- Pridružio: 17 Maj 2006
- Poruke: 18607
- Gde živiš: I ja se pitam...
|
Вино може да стоји хиљаду година...само да у њему нема ни мрве индустријског шећера. Окрене се тако да се направи ваздушни чеп (односно да вино буде до пампура) и можеш да заборавиш кад си га ставио у лагер. И то је то.
Добро си ти прошао. У једној бутељки (мислим да је био шардоне, са оном белом етикетом, а иначе не виђам то на полицама више) нашао сам плесан! Фушерска серија. Неко доспе мало шећера или га ''прекрсти'' са неким јевтинијим вином сумњивог порекла повећавајући литражу, рачунајући да ће купац отворити и потрошити флашу у неком разумном року...и превара прође. Често и пампур 'пусти' инфекцију. И они су права мала наука да се направе. Раније су се посебним поступком флаше затварале воском а затим печатиле.
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 15:02
|
offline
- oblak
- Legendarni građanin
- Glavni moderator foruma Mobilni telefoni
- Pridružio: 14 Feb 2005
- Poruke: 6355
|
Ja ne pijem nikakav alkohol osim vina ,a vino i ne svrstavam u alkohol jer od par čaša ti osim keza i pevanja uz muziku ništa neće biti, a i primarna namena vina nije da se napijete već da uživate i pomognete svom zdravlju prvenstveno srcu i krvnim sudovima...
Sa vinom nikakao ne treba žuriti i piti ga čisto da bi pio nešto, ko ne ume da pije vino veoma brzo može da se napije i padne pod sto, zato se i koristi izreka "idi ti stići ću te ja" znači polako i umereno...
Pijem samo domaća vina i to iz vinarije Čoka i to Merlo uglavnom (najbolje industrisko vino ubedljivo) mada i zdrepčeva krv nije loša iako je jedno od lako dostupnih i prilično jetinih vina i može da se konzumira uz razna jela...
Srbija ima jako kvalitetna vina ali na žalost ona najkvalitetnija su ostala južno od Ibra tj. na Metohiji u okolini Đakovice, Peći tamo su šiptari (seme im se zatrlo) većinu vinograda povadili/iskrčili i izorali ...
Privatne vinarije u Srbiji imaju svetski kvalitet i vrhunsku tehnologiju, pomenuću neke
Vinarija Aleksandrović, vinarija Jović, Vinarija Kovačević, vinarija Radenković, Radovanović ...
Od svih ovih vinarija ja naručim po neku flašu i uvek imam u kući barem 3 flaše nekog kvalitetnog vina da koštaju malo više to je tačno ali ja nemam auto , ne pušim, ne letujem, ne zimujem, ne sedim po kafanama non-stop tako da par hiljada za flašu nije ništa strašno i tako je već par godina unazad...
Postoje i "vinarije" koje uvoze grožđe ili širu iz Makedonije, Turske, Grčke, Crne Gore, Mađarske i tu nešto dorađuju pa dodaju geografsko poreklo...Vidim da ima i vina u tetapaku da se kupe to je uvreda za svakoga ko sebe zove vinarijom...
Argentinska vina su odlična, veoma hvaljena Čileanska mi nešto nisu legla (ili sam ja probao neka lošija), Grčka via su slatka i vesela ali su i retka kod nas, Makedonska su mi suva i silna (pričam o Tikvešu) i takođe lako dostupna, crnogorska su takođe jako kvalitetna (mada u poslednje vreme i oni dovoze grožđe sa strane u cisternama) od njih obožavam Plantaže i "pro corde" sa raznim travkama u sebi, posletoga se osećate kao da možete da preskočite kuću , Mađžari imaju buka vina, ali od kada su zaglavili hipoteku i vinograde im uzela smrdljiva zemlja Engeleska ja ne pijem ta vina iz principa...Vina iz Francuske slabo sam konzumirao...Vina iz Italije su šašava....
Iskoristiću promo snimak vinarije Aleksandrović (moja omiljena) gde je sve lepo objašnjeno i ujedno možete da vidite kako izgleda ova vinarija...
Link za video na youtube
|
|
|
|
Poslao: 12 Jan 2013 15:17
|
offline
- daniel83
- Stručni saradnik
Windows
- Pridružio: 05 Feb 2008
- Poruke: 2134
|
Znaci pokvarena su, elem jos jedno Krokan iz iste berbe 2003 sam otvorio i isto taj neki cudan ukus. Jedino "prezivelo" vino iz berbe 2003 je Italijanski Rizling geografsko poreklo Palicko vinogorje - Podrum Palic. Sva cetiri su bila u istim uslovima, na isti nacin zatvorena pampurom i onim papirom preko njega ali eto samo ovo Palicko valja. Ujedno je i prvo vino koje me ne podseca na jabukovo sirce
|
|
|
|