offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Teorija kao i svaka druga osnovno bi trebalo da se zna, bitna je primena, začini se ne mogu svrstati u namirnicu jer se unose u malim količinama...
+ popisNeke začine gajim na jednom parčencetu zemlje van grada /majčina dušica, bosiljak, vlašac, žalfija, nana, ruzmarin, lavanda, matičnjak, /
Popis začina u mojoj kuhinji:
ruzmarin, origano, bosiljak /sušen i svež/, čubar, komorač, kurkuma, korijander, karanfilić, majčina dušica, mirodjija/suva i sveža/, slačica, kim, djira, nana, susam, celerova, morska i kalijumova so, čili, tucana ljuta paprika, aleva slatka, kari/mešavina začina/, biber mleveni, biber u zrnu, peršun i celer /sušen i svež/, crni luk u granulama, crni luk dehidrirani, beli luk u prahu, lovor/ list i prah/, žalfija, vlašac, garam masala (mešavina začina), grčka detelina, grčka mešavina začina za krompir grščka mešavina začina za feta sir, sušeni vrganj /za čorbe i variva/, djumbir, vanila, lavanda, rogač, cimet, muskatni orašćić, kakao, i ima jedna mešavina, prodaje je kao svoj izum, dečko koji prodaje pečurke na pijaci na zelenom vencu- mešavina začinskih trava i sušenih divljih gljiva.
Susam
Susam je začinska biljka koja potiče iz Azije i Afrike.
Koristi se seme biljke kao začin - izdvaja se iz mahune dok je zelen i suši se.
Seme se koristi za dobijanje ulja, i kao začin. Koristi se za spravljanje i slatkih i slanih jela, dodaje se u čorbe, peciva, kolače, poslastice, koristi se spravljanje namaza-humus/s leblebijama/ tahini paste, u salatama….Osnovni je sastojak u dobijanju alve..
Moze se jesti i sam.
Hranljiv je i lekovit. Sadrzi gvoždje, proteine, kalcijum, magnezijum, selen, fitosterol, neke vitamine iz B grupe. Dobar je u prevenciji od srčanih bolesti, i bolesti krvi, čišćenje organizma, protiv reumatizma, za imunitet, dobar je antioksidans. Sasvim je dovoljno 50 gr ovog semena dnevno…
nekad, u detinjstvu su bile susam štangle tanke pravougaone dugačke uvijene u celofan
Ulje 2 u 1 moj eksperiment
Maslinovo ulje u kome je odstojao susam, ideja je nastala gledajući neku emisiju gde se pričalo u susamovom ulju
Pa susam se izgnjavi u avanu i doda u maslinovo ulje, i tako odstoji mesec dana mešajući povremeno
Tahini pasta kućna radinost, jednostavno se pravi, dugo se pasira štapnim mikserom dok ne postane kao pašteta, samo tri sastojka /susam blago pečen, maslinovo ulje, so-morska/
ja dodam i čili na kraju
p.s.
dobra je kombinacija tahini namaza i pršute
|