Poslao: 24 Apr 2013 22:53
|
offline
- bocke
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Moderator foruma
- Glavni moderator Linux foruma
- Pridružio: 16 Dec 2005
- Poruke: 12534
- Gde živiš: Južni pol
|
Više puta mi se desilo da nemam kvasca ili nemam strpljenja da čekam da se digne. U tom slučaju sam probao dve zamene za pekarski kvasac, a čuo za treću. Prenosim svoje utiske, tražim vaše i usput postavljam par pitanja o nekim stvarima koje mi "škripe".
Prva je poznata pekarima: pivo. Sećam se na jednoj ekskurziji je tadašnja simpatija kupila 2 piva u pekari (jedino što je radilo posle ponoći u naselju). Najgore pivo ikada, ali sigurno je kvasac bio dobar. Kasnije sam video recept koji koristi pivo umesto kvasca. Probao sam ga, ali mi nije ostao u sećanju.
Druga je prašak za pecivo. Najveći problem sa ovim je opor ukus ukoliko se pretera sa količinom ili nedovoljno dizanje testa ukoliko se stavi premala količina. U 5 od 8 slučajeva nisam dobio ono što sam očekivao. Postoji li neki savet vezan za ovo? Da li je moguće izbeći neugodan ukus i na koji način?
Treća je soda bikarbona. Ne znam puno o ovome i nisam imao prilike da eksperimentišem s time, ali sam naišao na jedan recept koji je koristi.
Šta vi koristite (u nedostatku kvasca ili po izboru) i koja je vaša "tajna"?
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 25 Apr 2013 08:58
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Kvasac se koristi za kisela testa, za hleb.
U rastresita testa za piškote i kolače koristiš sodu bb ili pp.
Nikada nisam pravila štrudlu, kiflice, pogačice, kroasane, krofne, bez dobrog svežeg kvasca, ali sam bezbroj puta umesto praška za pecivo koristila sodu bikarbonu.
U vezi kvasca: kada se mesi hleb, umesto svežeg kvasca može da se stavi rukohvat već zamešenog hlebnog testa od ranije, ali koji je mešen sa kvascem.
|
|
|
|
Poslao: 03 Sep 2013 22:23
|
offline
- aronija
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 06 Maj 2013
- Poruke: 644
|
S obzirom da zaista vodim računa o hrani, već par godina pravim hleb bez kvasca, bez sode bikarbone, bez praška za pecivo. Pravim ga od mešavine integralnog, raženog i heljdinog brašna i svih mogućih semenki koje su mi pri ruci...
Izmešam brašna, voditi računa o heljdinom , njega malo jer daje gnjecavu masu, dodajem so, maslinovo ulje, semenke i mlaku vodu. Smesa je relativno meka, malo je uvaljati u brašno i oblikovati kako god... Hleb je kompaktan, da ne kažem tvrd ali vrlo ukusan i što je najvažnije izuzetno zdrav.
Peče se oko 45 minuta na 180 stepeni.
|
|
|
|
|