Zanimljivosti iz kuhinje

Zanimljivosti iz kuhinje

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307

____________________________________________________________

Kilogram marmelade 7.500 eura!?

Britanska firma za proizvodnju džemova i marmelada 'Duer' rešila je da obeleži 125 godina postojanja najskupljom marmeladom na svetu.

Marmelada od 7.500 evraPoslastica - koja će moći da se kupi po ceni od 7.500 evra za kilogram, spravljena je po tradicionalnom receptu od pomoradži i šećera uz dodatak viskija starog 62 godine, prvoklasnog šampanjca i zlatnog listića.

Marmelada će se prodavati u kristalnoj teglici od jednog kilograma.

Porodična firma Duer namerava da do kraja godine proda svega jednu teglu marmelade i to putem licitacije čiji će prihod biti uplaćen u humanitarne svrhe. Neko je izračunao da će svako parče hleba sa ovim posebnim namazom koštati otprilike 113 evra.

- Marmelada od narandze

Potrebno vam je: Malo dobre volje i vremena
700 g narandži
2 limuna
1 kg šećera
-1,9 l. vode

Način pripreme:

Narandže i limun dobro oprati, oljuštiti (koru ne bacati) i na tanke listiće, kako meso voća, tako i koru iseći. Staviti u jednu šerpu, zaliti hladnom vodom i ostaviti 24 h. da tako stoji. Kuvati 30 min. i ponovo ostaviti 24 h. da stoji. Dodati šećer i još jedan sat kuvati. Tegle oprati, staviti u rernu i na 100°C oko 10 –15 min. sterilisati. Vruću marmeladu sipati u tegle, zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti debljom tkaninom (ćebe) i tako ostaviti do narednog dana. Do služenja ostaviti u tamnu prostoriju da stoji. Ova marmelada se zgusne tek posle par sati.
_____________________________________________________________

Foie Gras
_____________________

Foie gras znači ''masna jetra'' na francuskom. Radi se o jetri patke ili guske, masnijoj od normalne. To se postiže natrpavanjem tih ptica hranom. Foie gras je jedna od najvećih delikatesa poznate francuske kuhinje. Veoma je bogatog i putrastog okusa koji se razlikuje od kusa obične jetre pataka ili gusaka.
Osnovni recept za izradu tog melema za nepce je tovljenje, tovljenje i samo tovljenje. Patkama i guskama se silom otvara kljun i niz grlo im se do želuca gura metalna cev u koju se vazdusnom pumpom utiskuje nekad više od kile hrane u samo jednom hranjenju. Mnoge ptice uginu za vreme hranjenja zbog prsnuća želuca. Cilj je da im jetra naraste i do 12 puta više od normalne

Još su stari Egipćani prije dva i po milenija smatrali gastronomskim užitkom zamašćenu jetru ptica selica. Shvatili su da se to može postići tovljenjem pa su ga počeli prakticirati s guskama. U grobnici jednog kraljevskog službenika je nađen reljef sa prikazom robova koji drže guske za vratove da bi im gurnuli hranu kroz grlo.

S druge strane, ovaj specijalitet je stigao zao glas. Organizacije koje se bore za prava životinja upozoravaju na okrutne metode proizvodnje foie grasa jer one uključuju nasilno hranjenje životinja cevčicom.

Najzanimljiviji dio priče o foie grasu su neosporivo kontraverze koje ga prate.Spomenimo da je u mnogim zemljama zakonski zabranjen zbog okrutnosti prema životinjama. Nasilno hranjenje je zabranjeno u većem delu Austrije, Švicarskoj, Nemačkoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Češkoj, Poljskoj (koja je prije zabrane bila peti po veličini proizvođač u svetu) , Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Argentini i Izraelu. U Kaliforniji je popularni guverner Arnold Schwarzenegger također proglasio nasilno hranjene prica nelegalnim, n ta odredba će stupiti na snagu 2012. godine.

Sve ove države i dalje mogu proizvoditi ovo jelo metodama koje ne uključuju okrutnost prema životinjama, no time se ne može dobiti ni približno onako dobar ukus kakav se dobiva neljudskim šopanjem gusaka

Šta će na kraju pobediti u borbi gurmanstva i humanosti, pokazat će budućnost.

Dopuna: 11 Okt 2006 17:52

___Afrozodijaci_________________________

Tajna ljubavne kuhinje je ukomponovati bar dva, a po mogućnosti i više jakih afrodizijaka u jedan mali delikates, koji će pri tom biti ukusan, vizuelno lepo izgledati i biti serviran na bogat, luksuzan način, tako da izazove pažnju, koja sama po sebi razbija rutinu, unosi radoznalost i motiviše.

Mogućnosti kombinacija je bezbroj - od raznih salata sa celerom i orasima, sira u maslinovom ulju, maslina punjenih ljutom paprikom i bademima, ljutih soseva i junetine, badema prelivenih čokoladom, suvih smokvi sa marcipanom, tople čokolade sa cimetom i vanilom, žita sa orasima i muskatnim orahom, do čuvenih jagoda sa šampanjcem.

Ali, začin bez koga neće uspeti ni jedan recept je ipak ljubav.
Bez nje ništa ne uspeva i nema magije.


Najrasprostranjenija i najpoznatija je kombinacija meda i oraha. Objašnjenje leži u činjenici da su orasi jaki oksidant koji telo oslobađa nagomilanih otrova a med ubrzava metabolizam.

Žitarice i junetina su bogati cinkom, a cink reguliše libido kod muškaraca.

Spanać, bademi, kikiriki, semenke bundeve, suncokretovo ulje, bogati su vitaminom E koji utiče na funkcije polnih organa.

Celer i šargarepa sadrže androsteron, muški polni hormon koji stimuliše polni nagon kod žena.

Cimet, muskatni orah, vanila podstiču nervne centre u mozgu i održavaju budnost.

Šafran je bogat magnezijumom koji utiče na mušku potenciju.

Biber, ljute papričice i crni luk ubrzavaju krvotok

Jagode, zrele kruške i grožđe sadrže visoku koncentraciju voćnog šećera koji budi metabolizam.

Čokolada sadrži kofein i feniletilamin koji stimulišu mozak i povećavaju krvni pritisak.

Vino opušta nerve i podstiče libido.

Ananas i banana sadrže bromelain, supstancu za koju se misli da podiže polnu moć kod muškaraca.

Smokve su bogate vitaminom B koji je neophodan u stvaranju polnih hormona.

Sveži puter, masline i maslinovo ulje, punomasni sir i jaja sadrže aminokiselinu triptofan koje se u kombinaciji sa ugljenim hidratima pretvara u serotonin, koji smiruje i čini čoveka srećnim.

Dopuna: 11 Okt 2006 19:38

Verovali ili ne – vino

Za vreme vladavine Vilijema III, baštenske fontane su korišćene kao ogromne posude za punč. Za spremanje ovakvog pića bilo je potrebno oko 2500 litara brendija, 550 kilograma šećera, 25000 limunova, 90 litara soka od limuna i 2,5 kilograma orašćića. Barmeni su veslali u malim čamcima, i odatle gostima punili čaše.

Dopuna: 12 Okt 2006 12:41

Pametna kasika

Kompjuter u kuhinji?

Pametna kašika opremljena je senzorima koji mere temperaturu, kiselost, salinitet i viskoznost, a povezana je s kompjuterom putem žice. Senzori mere pojedine parametre u hrani i šalju podatke u kompjuter.

Izuzetan doprinos ove inovacije temelji se na pametnim informacijama koje daje korisniku. Ukoliko niste dodali dovoljno soli u jelo, kasika će signalizirati kako treba dodati još. Ujedno, kasika osigurava više različitih merenja u jednom aparatu, za koja je do sada bilo potrebno nekoliko različitih instrumenata.

Ovaj izum razvili su dva naucnika s Tehnološkog instituta u Masachussetu, SAD, koji nisu baš vrsni kuvari. Stoga su smislili kako kuvati uz pomoć visoke tehnologije kao da vas nadzire majka ili baka koje su majstorice u kuhinji.

Dopuna: 03 Dec 2006 9:26

Smrtonosni recept
Viski sa devedeset dva odsto alkohola


Putopisac Martin Martin 1695. godine opisao je jedan viski destilovan na zapadnim obalama Skotske kao toliko snazan da utice na sve telesne funkcije.

„Dve kasike tog pica je dovoljno. Kad bi neko prekoracio tu dozu uskoro vise ne bi mogao da dise i ugrozio bi zivot”, zapisao je te godine poznati putopisac.

A jedna skotska destilerija je uprkos tome odlucila da ozivi nekoliko vekova star recept za viski koji sadrzi toliko alkohola da u vecoj dozi izaziva sigurnu smrt кonzumenta.

Ljubitelji viskija koji jedva cekaju da isprobaju ovo ljuto pice morace da se strpe jer ovaj viski nece biti dostupan jos najmanje deset godina.

Rec je o cetiri puta prepecenom picu koje sadrze neverovatna 92 odsto alkohola. Viski se obicno destilira dva puta i ima udeo alkohola izmedju 40 i 63,5 odsto.
I.S.

http://www.politika.rs/detaljno.php?nid=10568



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1159 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 1124 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ben Roj, bojank, bokisha253, borya90, ccoogg123, celeron, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, ds69, Goran 0000, herrDule, krkalon, laganini123, ljuba, Lord Nem, mercedesamg, mkukoleca, moldway, nikoladim, operniki, Parker, predragc, Qwertyuio, raketaš, RED4G-304, stegonosa, suton, Udvar, virked, Yellow Pinky, Žoržo