Poslao: 30 Apr 2019 14:49
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Zapečene palačinke
Softana i ukusna poslastica.
Potrebno je:
Ispeći deset ili više običnih palačinki, /mogu i od prethodnog dana/
Srednji pleh namazati malo puterom ili margarinom.
Fil za palačinke:
Nutela krem ili eurokrem i plazma mlevena
Palačinke nafilovati, poređati u pleh, zaliti mlekom al ne tako da mleka bude iznad palačinki, i zapeći u rerni. Odozgo se može dodati kakao prah.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 30 Apr 2019 18:41
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4075
|
Moje zapečene palačinke izgledaju slično tvojima ali je nadev sasvim drugačiji.
Švapski sir izmešati sa pavlakom, šećerom, vanil šećerom, sokom od limuna i 1-2 jajeta.
Pečene palačinke nafilovati ovim filom, poređati u tepsiju i peći. Pred kraj pečenja preliti smešom od ulupanog jajeta, pavlake i vanilin šećera.
I, taman odlučim da više ne pravim nešto slatko a ono...
Na isti način pravim i slane zapečene palačinke, samo umesto šećera dodajem so.
|
|
|
|
Poslao: 01 Maj 2019 07:14
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Мљац, и те са сремским-швапским сиром су супер,
само код мене нема ко да их једе, јер не воле тако онда смишљам други начин.
иначе слане палачинке исто тако правим ,
/а постоји и други начин уместо палачинки, да кажем, бржи, јер не мора да се пеку палачинке, а то су коре за лазање које се нафилију и уролају, могу и слатке исто тако/.
Наравно има и да се купе готове палачинке или смеса за палачинке, ал то никад не би, не може да се пореди кад се прави код куће. Што би рекла Рушка: -Не никако.- /
|
|
|
|
Poslao: 01 Maj 2019 16:46
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4075
|
Moji vole slatko - slane ukuse.
Skoro na isti način pravom slatku pitu sa sirom. Dominira ukus i miris limuna i vanile.
Da bih urolala kore za lazanje treba ih obariti, to sam uradila jednom i - nikad više!
Lazanje pravim sa nekuvanim korama.
|
|
|
|
Poslao: 01 Maj 2019 20:57
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Nisam ljubitelj nekih ''hibridnih'' varijanti palačinaka. Za mene je najlepši palačinak sa eurokremom, plazmom i pored jedna kugla sladoleda. Delikates. Ili sa domaćim džemom od šipuraka. I to mi je dobro.
No ukusi su različiti....Evo da dodamo još jedan stari recept....
Inače, testo za palačinke uglavnom pravim sa kiselom vodom.
Ono što je preteča svih tih hibridnih varijanti zapečenih palačinaka je onaj stari dobro poznati recept...Palačinci sa orasima preliveni mlekom i zapečeni u rerni.
Obično napravim dvadesetak, i na tu količinu oko 300 gr oraha i badema i šećera po želji. Naravno svaki palačinak pospem nadevom. Poređam u pleh, prelijem mlekom da ''ogrezne'' i ubacim u rernu. Vodim računa da ostanu sočne a opet da se lepo zapeku.
50 grama oraha ''ispečem'' i iseckam na sitno, to stavljam preko palačinaka kada su gotove....
|
|
|
|
Poslao: 02 Maj 2019 08:49
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Хибридне или не, само су прилагођене укусу деце, и 21 веку; све се мења, нешто се ново додаје, експериментише са укусима, надевима, прилозима исл...
Па тако кад воле са нутелом и плазмом обичне, воле и запечене.
Иначе из детињства се сећам и варијате запечених палачинки са швапским-сремским сиром подједнако као и тих са орасима кад их спреме на селу...
Те са швапским сиром обично праве у Војводини, најбоље су биле код моје комшинице која је Сремица..., Сремице иначе важе и за најбоље стручњаке за посластице од киселог теста, пите и кифлице...
Овако кад су обичне у питању, са домаћим џемом од кајсија су ми најбоље.
Мислим се одавно да правим, и да би била добра варијатна запечених са комбинацијом какао, шећер и рогач..
Ко је пробао штрудлу са рогачем, зна како је рогач специфично укусан.
|
|
|
|
Poslao: 02 Maj 2019 10:12
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Dok sam ja bio klinac, isključivo pekmez od šljiva.
E sad, iz nekog razloga su mi ukusnije bile kad se ohlade, nego onako vruće. Njam njam.
E sad, zapečene i ne, dokle god Nutela curi iz njih, nebitno je
|
|
|
|