Pesma Evrovizije 2024

1

Pesma Evrovizije 2024

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12507
  • Gde živiš: Južni pol

RTS je danas postavio video snimke kandidata za pesmu Evrovizije 2024:
https://www.youtube.com/@RTSPesmaEvrovizije/videos

Pesme koje se meni najviše sviđaju nažalost nisu Evrovizijske i nemaju puno šanse da pobede. Smile Ali da budem iskren, izbor nije loš pošto su zastupljeni razni žanrovi i različite vrste pesama. Dosta izvođača eksperimentiše sa modernijim ritmovima i zvukom (ženski izvođači bi da budu Rijana ili Bijons). To nije toliko loše, ali su rezultati različiti. Ima par retro pesama, ali mislim da su one više kuriozitet. Pesme sa etno melosom nažalost većinom vuku na orijent. Osim Breskvicine pesme. Nisam upoznat sa njenom diskografijom, ali ovo je fina etno pesma koja bi mogla da ima prođu na Evroviziji.

Tu ima i nekoliko pesama koje ja ne vidim kao evrovizijske, ali zvuče dobro. Hristina - Bedem je odlična lagana pesma. Zorja ima možda najbolji glas, ali pesma nije posebno originalna. Mene podseća na soundtrack za Assassin's Creed II. Very Happy Hydrogen i Nemoguća misija je simpa alt-rock pesmica iz 90-ih. Džordži i Luna Park - pesma vuče na rok - meni se sviđa, ali nije za Evroviziju.

Koje pesme su vaši favoriti? Za koju pesmu mislite da će da pobedi?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Lu  Female
  • Građanin
  • Pridružio: 10 Apr 2023
  • Poruke: 117

evrovoziju pratim iz radoznalosti, ali ne pomno. oslušnem šta se nudi, razočaram se i to je to.
skoro sam odslušala konstraktinu i breskvičinu pesmu. baš te dve pesme u kombinaciji su haos - jedna krajnja satira, druga državni projekat. cap cap

u ime kvalitetne muzike, kačim jednu pesmu koja je moj favorit za sva vremena na evrovoziji. Zaljubljen
youtube.com/watch?v=8EtPSn3qdEI

(nadam se da neće neki telenor ili vip da ukrade pesmu za svoj tupavi slogan...)



offline
  • Pridružio: 31 Dec 2015
  • Poruke: 1245

Nisam neko ko prati Evroviziju, a ni Beoviziju, ali eto, zadesilo se da sam ove godine ispratio Beoviziju. Verovatno neću ponovo... previše razočaravajuće.
Prvo, nisu mi jasna pravila, kako može odluka stručnog žirija da nosi isti broj bodova kao i glas gledalaca? Drugo, ako je žiri stručan i njegova odluka ima toliku težinu, zar nije logično da žiri obrazloži svoju odluku?

Moji favoriti su bili Breskvica i Nemanja Radošević. Pored njihovih pesama, okej su mi bile i pesme Džordžija i Dušana Kurtića, možda čak i pesma "Percepcija". Ostale pesme nisu po mom ukusu.

Pesme grupe Keni nije mrtav, Zorje, Lene Kovačević i još par njih mislim da nisu bile ni blizu onih koje sam gore naveo. Pobednička pesma je jedna od gorih po mom mišljenju i stvarno mi nije jasno kako je dospela na to mesto. Konstraktina pesma je pandam onome u slikarstvu kad predaju prazno platno i filozofiraju o tome.

Sve u svemu, kada se setim koje su pesme pobeđivale na Beoviziji prethodne i pretprošle godine, nismo tako loše prošli. Jedino pohvalno je to što je vođenje programa bilo dobro (bar ja nisam zapazio nešto loše) i to što će novac od SMS poruka biti dat u humanitarne svrhe.

Baš bih voleo da čujem i tuđe mišljenje i opravdanje za ovakvo rangiranje pesama.

Evo da podelim jednu od najlepših pesama koje sam čuo na Evroviziji. Nije mi jasno kako se ona može porediti sa današnjim pobednicima Evrovizije.

offline
  • Milan
  • Pridružio: 17 Dec 2007
  • Poruke: 14822
  • Gde živiš: Niš

Milos ZA ::Nisam neko ko prati Evroviziju, a ni Beoviziju, ali eto, zadesilo se da sam ove godine ispratio Beoviziju. Verovatno neću ponovo…

Otprilike isto. Mi smo kući uhvatili samo ovo poslednje veče, i to ne od početka. Poslali smo ćeru kod bake i deke, pa u dokolici okrenuli TV… Čak smo i glasali nakon toga.

Džordži se dopao supruzi i meni. Interesantna i zabavna pesma, ali mi se čini previše “obična” za žiri, pa je zato i prošla kako je prošla. Very Happy
Pobednička pesma nam je onako, ok, ništa specijalno, ali ok.

A pesme Najbolja i Zovi me Lena… Možda sam ja površan, ali meni je ono katastrofa.

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12507
  • Gde živiš: Južni pol

Napisano: 03 Mar 2024 13:21

Nisam pratio Beoviziju. Sad sam pročitao da je pobedila Teja Dora.

Ne znam šta da kažem... Devojka ima glas. Ali nisam razumeo ni reč o čemu peva pošto peva kroz nos. To zvuči malo kao Rijana, pa možda je to bio cilj. Poslušao njene druge pesme i taj moderni balkanski r'n'b nije nešto što ja obično slušam.

Meni se pesma ne sviđa. Ali to sam ja.

To na stranu, tekst pesme nije toliko loš. Iako je malo neodređen. Da li je o prvom svetskom ratu ili je o ličnim osećanjima autora (potpisani su Teya Dora i kruševački reper Ajzi) pa je ta jedna linija o "putu za ranjenje" samo neka alegorija?

Elem, šta nam je tu nam je. Od Beovizije više nisam ni očekivao. Smile Sad ostaje da vidimo dokle će da dogura Teodora.

Dopuna: 03 Mar 2024 13:58

Jedno tumačenje Ramonde sa Jutjuba:
Citat:1. Ramonda is a rare purple flower that grows on Mount Rtanj in Serbia and is known as the “Phoenix flower”. It can survive in harsh environments and can “revive” itself after dehydrating with only a drop of water. It was used as a symbol of the Serbian people in WW1 during which Serbia lost 1/4 of its population.

2. There are several lines in the lyrics that reference the famous exodus of the Serbian army (along with civilians) which travelled by foot over Montenegrin and Albanian mountains to Greece in harsh winter of 1915. Around 240.000 people died on the journey and were buried at sea in a Greek Island in what is known as “The Blue Tomb”. The line “there, under the water, everything is dead silent” is a reference to that. Furthermore, another line states “there’s nobody left to guide me towards the morning star” again symbolizing the life in them fading as well as the fading hope of the Serbian people and utter desperation that we would perish in the war. Then you have “The world burns, every flower dies, where have the purple Ramondas vanished” = where have all the Serbs gone? The song ends with “A single purple Ramonda rises from the ashes” symbolizing hope and just like the Ramonda flower resurrects, so do the Serbs.

Autor komentara: @akizaizinskii

offline
  • -
  • Sanjar
  • Pridružio: 09 Jul 2010
  • Poruke: 2484
  • Gde živiš: u prostoru između dva tona u dobrom riff-u

Poenta slanja Teya dore je dvostruka:

Kao prvo, izbegavanje međunarodnog incidenta koji bi sigurno izleteo sa Breskvicom. Nije isključeno i da bi pronašli način da je potpuno eliminišu iz takmičenja na kontu političkih implikacija. To bi onda dovelo do unižavanja Srbije u očima međunarodne javnosti i potenciranja našeg nacionalizma kao otrova na Balkanu koji je i dalje postojan, evo i nove generacije sanjaju krvoproliće (da pokokaju crne ptice što su prekrile nebo itd.) Istina je naravno nebitan faktor u međunarodnoj politici, bio i ostao, to ne moram da vam pričam.

Zašto baš onda Teya dora? Zašto ne Zorja ili neko drugi? Pa zbog Teya dorinog prošlogodišnjeg hita Džanum. Ja sam se navukla na TikTok pre par godina, tako da propratim trendove i njena pesma je eksplodirala prošle godine. Brdo ljudi po Evropi znaju tu njenu pesmu. Tako da, slanje jedne patriotske pesme inspirisane istorijom i tradicijom koja je politički nežnija čak i od one ukrajinske 1944, ali ide na istu foru, a ujedno je napravljena na isti kalup kao njen prethodni hit (76 miliona pregleda Shocked ) je bilo više nego logično.

Možda će se provući do finala na kontu toga što će je mladi prepoznati (već je krenula kampanja: singer of Dzanum goes to Eurovision, njen PR tim je već krenuo po mrežama)

Ako želite da čujete:

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8724
  • Gde živiš: Esgaroth

Potpuno se slažem da bi eventualna pobeda Breskvice na Beoviziji donela velike probleme i za nju i za Srbiju. Nedavno sam komentarisao sa nekim prijateljima, po meni je problem što se možda i previše, po meni i preko granice ukusa, igra na tu kartu nekakvog patriotizma, da ne upotrebim neku težu reč.

Kao da Srbija nema da ponudi ništa drugo osim toga...Melody ::... slanje jedne patriotske pesme inspirisane istorijom i tradicijom koja je politički nežnija čak i od one ukrajinske 1944...Ta pesma možda jeste nežna, ali istorijska priča iza nje je vrlo nezgodna - sovjetsko raseljavanje krimskih Tatara, pri čemu se u pesmi, naravno, ni naslućuje zbog čega su Sovjeti posegli za tako drastično merom - zbog saradnje Tatara sa nacistima tokom Drugog svetskog rata.

https://storymaps.arcgis.com/stories/3df6f16a23834b92887a2a825bf842b4



Ta pesma je, eto, prošla, što nas dovodi do toga da je poslednjih decenija Evrovizija, koja je i inače već dugo više scensko, nego muzičko takmičenje, danas izrasta u scensko-političko nadmetanje, u kome je muzika samo dekor.

Pobeda na Pesmi Evrovizije nekada je bila svojevrsni prestiž, danas ne znam kako bih to okarakterisao. Po meni, koliko sam video, niko nije zaslužio da ide u Švedsku, već učestvujemo pro forme... kada je domaće takmičenje pitanje, stalno se vraćam na Teodoru Bojović i Nightshift 2004.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2015
  • Poruke: 1245

Skywhaler ::Nedavno sam komentarisao sa nekim prijateljima, po meni je problem što se možda i previše, po meni i preko granice ukusa, igra na tu kartu nekakvog patriotizma, da ne upotrebim neku težu reč.
Da li se to odnosi na Beoviziju ili Evroviziju? Ako se odnosi na Beoviziju, gde se to može videti (osim Breskvice i Teodore)? Inače, sama pravila Beovizije su napravljena da može da se kalkuliše pobednikom tako da i nema nekog straha da će neko nepodoban pobediti. Inače, kada bi nas predstavljao neko kao Teodora Bojović i Nightshift, ne bih imao ništa protiv, iako nije po mom ukusu.

Meni nije jasno šta je cilj Evrovizije. Šta pobednik treba da donese? Da li je to kvalitetna muzika, kvalitetna koreografija (znam da se ukusi razlikuju, i da je to subjektivno, ali mislim da se možemo u većini stvari složiti), neki novitet, spoj nespojivog, poruka pesme, da li treba da pokaže svoje umeće pevanja, da li treba da ispratiti trenutne svetske trendove nevezane za muziku (promena pola, narkomanija, golotinja...), da li treba njegova pesma da bude u skladu sa političkim viđenjima Evrope itd. Ono što sam ja primetio, je da to sigurno nije nešto od prve dve stavke koje sam naveo, već ili nešto s kraja navođenja ili u nekom boljem slučaju, kombinacija svega navedenog.

Mislim da bi najbolje bilo da smo poslali Desingericu da "šije" Evropljanje patikom po glavi. Verovatno bismo pobedili. Ono što smatram za veliku sramotu je to što je Sajsi MC bila u žiriju. Evo ko želi, neka baci pogled na njene tekstove. Ako je cilj da žiri bude raznovrstan (iz različitih pravaca muzike), onda neka se bar potrude da izaberu predstavnike (po mogućstvu normalne) iz pravaca muzike koji nisu + psovka i da time ne obrukaju ni sebe ni svoju zemlju.

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12507
  • Gde živiš: Južni pol

Da li bi stvarno izazvala skandal? Pesma je tipična evrovizijska folk inspirisana pesma. Čak su i reči zavijene u "oblande". Nema ništa što direktno iskače. E sad... Ako analiziraš pesmu možeš naći na šta da se buniš. Kao što je ona "lažna rima" ponovo-orlovo.

Namerno politiziciranje? Igranje na patriotsku kartu? Možda. Ali je lepo obavijeno u paketić. Autor teksta može reči da pesma nema nikakve veze sa Kosovom. Pošto u direktnom tumačenju ni nema.

Probleme za Srbiju? Srbija je već godinama u problemima. U svojih 40 godina se ne sećam kad Srbija nije bila u problemima. Ako će nastup na festivalu pop muzike uspeti da pogorša situaciju, onda je svetska politička situacija stvarno pala na dno.

Možda je čudnije da Breskvica nije pobedila kad se gleda na političku (ne)pogodnost pesme. Trenutnoj vlasti bi dobro došao skandal da skrenu pažnju javnosti sa nekih drugih aktuelnih političkih problema. Mr. Green

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8724
  • Gde živiš: Esgaroth

Odnosi se i na Beoviziju, ne na svakog učesnika, već kako na izabranog, tako i na pre izbora prvog favorita, što verovatno i ne bi trebalo da me čudi, s obzirom da većina ljudi u ovoj zemlji preferira takav tip muzike, ali i na Evroviziju.

Pominjao sam tu priču o 1944. kao što je i pobednik pre dve godine bila ona ukrajinska žalopojka u jeku ratnih operacija u toj zemlji. Mi smo posebna priča... gde god možeš uguraj neki folk, što samo po sebi ne bi bilo problem, ali opet je tu taj forsirani patriotizam. Ponavljam - Srbija kao da nema šta drugo da ponudi. Ljubavna pesma, npr?... ili je potrebno da dođu Faith No More i ponovo nam održe lekciju kako se to radi?



Što se tiče Breskvice, skandal je već izazvan.

https://24sedam.rs/showbiz/vesti/277262/albanci-na.....iziju/vest

Mene kao Srbina tekst pesme neskriveno aludira na Kosovo i mislim da bi bilo vrlo naivno pozivati se na neko drugo značenje:Citat:... Oblak sivi sakri nebo
Crne ptice ponovo
Grmi, seva, pada grad
I ruši gnezdo orlovo

Tata kaže malom orlu
"Biće, sine, gotovo"
Otići će crne ptice
Vedro bićе ponovo...
Uz to, nazovite me teoretičarem zavere, ali mislim da aktuelna vlast na neki način i stoji iza te priče...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 940 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 907 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., Areal84, Boris BM, Boris90, Bubimir, burevesnik, cenejac111, Daxi184, dozorni, Duh sa sekirom, FOX, ivan1973, Kubovac, kuntalo, kybonacci, ladro, Lucije Kvint, micoboj, milos.cbr, Mirage 2000N, naki011, Petarvu, raketaš, stegonosa, Stoilkovic, Tvrtko I, vathra, 125