Poslao: 07 Nov 2015 20:39
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4098
|
Moj otac nije dodavao ni gram šećera. Nikada nije prodao ni litar rakije, a bila je odličnog kvaliteta; kruška, dunja, kajsija.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 20:40
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Ne.
To može ako se posumlja da je kljuk prekiseo. A inače je poželjna kisela sredina Ph 3 do 3.3. Ne smeta kvascu, ubija neke od nepoželjnih bakterija i tada najbolje isparavaju eterična ulja.
Neprimetna, od jednog kazana ako ne dodaš šećer neće ništa ispasti, a šećer ako provri sa voćem se pretvara u etil alkohol. Znači samo slabija aroma.
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 20:41
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
Moguce,ali kod mene je tako poznat,pod tim imenom.Pece on,samo mnogo sporo,dnevno mozda 2,3.
Ovi drugi,samo dok prvi zagrejes,onda siba...
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 20:56
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4098
|
ikan ::Ne.
Neprimetna, od jednog kazana ako ne dodaš šećer neće ništa ispasti, a šećer ako provri sa voćem se pretvara u etil alkohol. Znači samo slabija aroma.
Znam sigurno da nije dodavao šećer.
Bio je ponosan na aromu rakije. Voleo je da se pohvali kvalitetom svoje rakije. Gosti i prijatelji oduševljeni hvale rakiju, a on poklanja, poklanja
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 20:57
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
Secer moze,ali mahom kod kruske ili slicno.Samo to nije secerusa.Secerusa je kada od ispecene komine idete ponovo,ne bacite ih.Secer pospesuje vrenje kod suvljeg voca.
Upravo sakupljam divlje kruske,da imam bar jedan kazan,a ostalo,sta ostane,dodacu u prepek,mada imam mahom kruske,sljive slabo.
Inace od divljih krusaka je sto bi se reklo,sladje od meda.I obavezno da odstoji u drvenom buretu.
Po meni ne treba da je jaca od 21 do 22 grada kada se ispece,posle bureta da bude nekih 19 do 20 grada.
U stepenima puta 2,5.
Kada ispecem od divlje kruske,zovem,ali na prolece.
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 21:05
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Tako je Merkoni. Vidi se da si stari vuk.
Znam da je šećer škakljiva tema. Po našem propisu je dozvoljeno do 5%. I ja sam protivnik toga, ali mora se naći i neki kompromis. Kod grožđa, šljive, pa i kajsije ne mora, ali bogami kod ostalog voća...žali bože truda, a ne škodi 100%. A malo je ko pio rakiju od dunje, a da nije videla šećer.
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2015 22:12
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
I jos nesto,da ne zaboravim,kada se radi prepek,gornji deo kazana,poklopac ili kapak,sa unutrasnje strane premazati medom,ne previse,ali premazati,tanak sloj.To sam cuo i radio,ne moze da skodi.
A pogotovu kod divlje kruske,male su,manje vise suvlje,i bez malo secera,nista.Tesko moze da provri,a ukus se ne menja.
Jedan kraj je poznat po secerusi,vrte kominu ko na ringispil.A dodaje se i kokosji izmet,rakija boli glava...
|
|
|
|
Poslao: 08 Nov 2015 05:58
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13412
- Gde živiš: Z-moon
|
Svako voće ima optimalni procenat šećera u sebi. U rodnim godinama, kada se grane poviju, procenat šećera opadne. Mnogo puta se to desilo sa kajsijom.
Tada je šećer neophodno dodati, i to do optimalne granice.
Htedoh da kažem da dodavanje šećera nije samo zbog hiperprodukcije, već ima svoj opravdan razlog.
|
|
|
|
Poslao: 08 Nov 2015 07:34
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Uzmimo da jabuka ima 8% šećera u sebi. Dodamo 15% šećera, da zbirno bude 23%. Posle završenog vrenja u kljuku će biti 20% alkohola i 3% ne prerađenog šećera.
Kako to da je ostao ne prerađen šećer?
Kada sredina dostigne 20% alkohola gljivica umire.
Tako i kada je malo šećera. Dodati nešto šećera da se gljivica razmnoži da bi mogla ostalo da preradi.
|
|
|
|
Poslao: 09 Nov 2015 23:07
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
E,sad jedan problem.Jedan prijatelj je pekao rakiju,i sa kazanom je sve bilo u redu.To su ovi mali,duboki kazani,bilo je ovde na forumu.Kada je radio prepek,kazan je promenio boju,ali nije zagoreo.Ciscenje bez uspeha.Vise nije smeo da pece.Pitao sam jednog sto pravi kazane,i on kaze da je bila jaka vatra.Ja sam mu dao oklasine,od kukuruza,kada se okruni,posto imam previse i da ih ne bi sve bacio.Mada je i tu super grejanje,sto takodje koristim.Da sa kominom nije bilo u redu,valjda bi pokazao vec na prvom,drugom kazanu.Ako neko zna odgovor,vidim da Ikan poznaje dosta,ja sam slab sa hemijom.
|
|
|
|