Poslao: 09 Nov 2015 23:47
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Nemam pojma zbog čega. Na prepeku kazan, i da hoćeš, ne može da zagori, tj. nema šta da zagori.
Od jake vatre ide debeo mlaz na lulu i para, ali to ne menja boju. Samo gubitak.
Markoni958 ::Ja sam mu dao oklasine,od kukuruza,kada se okruni,posto imam previse i da ih ne bi sve bacio.
Nisam te razumeo, šta je to oklasine?
Daj malo još detalja, da pitam ove moje, možda neko zna u čemu je caka. Ako je do sada radilo sve kako treba, stvarno ne vidim razlog zbog čega sada menja boju.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 10 Nov 2015 07:20
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
ikan ::Nisam te razumeo, šta je to oklasine?
Oklasina je šapurina. Ostatak klipa kukuruza nakon što se kukuruz okruni. Koristi se kao ogrev, prilično je kalorično, ali dosta prlja dimnjak.
|
|
|
|
|
Poslao: 10 Nov 2015 11:44
|
offline
- Dusan
- SuperModerator
- Supermoderator opštih foruma
- Pridružio: 26 Jul 2006
- Poruke: 11118
|
Žetveni ostaci kukuruza (lokalizmi, zavisno od kraja):
stabljika - toluska, toluzina, kukuruzovina, kuruzovina
'jezgro' klipa (posle krunjenja) - oklasina, čokov, čokanj, kunina, šapurina, kočanjka...
|
|
|
|
Poslao: 11 Nov 2015 22:17
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
Izvinjavam se,nisam ukljucivao kompjuter,pece se rakija,delimicno zavrseno,ostatak na prolece.
Kod nas se kaze oklasina,znaci kad se okruni kukuruz,pa ono sto ostane,ostatak klipa kukuruza.
Dok recimo,stablo kukuruza,kad se obere kukuruz zovemo tala,neko tuluzovina,to je sa listovima.
A cisto stablo,kada to krave pojedu taluske.
Za koji dan cu da uradim prepek na mom kazanu,posto on na svom ne sme.Zaista cudno,mada ja nisam bio tu kada je radio prepek,a bio sam kada je pekao kominu i bilo je sve u redu.A i njemu nije prvi put da pece rakiju.Ne secam se koja je boja,mislim da je nesto tamnije,zagoreo nije jer se to poznaje.Kaze da rakija nije ostavljena u kazanu pa da je kasnije pece.Obicno je praksa da kad se ispece poslednji kazan za taj dan,komina se ne prosipa,jednostavno te mrzi da je izbacis,ostavis za sutra.Moze da stoji i vise dana a da kazan ne potamni.Bar ja tako radim.Uostalom,videcemo u subotu ako prezivimo degustaciju prepeka.
|
|
|
|
Poslao: 15 Nov 2015 21:31
|
offline
- Pridružio: 09 Jan 2012
- Poruke: 1259
|
Dopuna: 15 Nov 2015 21:31
aleksmajstor ::Ta dunja je otišla poodavno...
Slika je iz 2013.
Ove godine neću da pečem dunju. Nemam dovoljno da se isplati trud.
Mi smo u jabuku koristili kao bazu za rakiju od dunje.
|
|
|
|
|
Poslao: 15 Nov 2015 23:40
|
offline
- Pridružio: 09 Jan 2012
- Poruke: 1259
|
Vojo i sam znaš da je dunja suva jako malo soka a jabuka je dobra kao baza za većinu drugih rakita. Da vidiš tek što smo ispekli jesenas dunju naravno baza je bila jabuka.
Moj je Bihaćki kotao sa ručkom za okretanje da ne zagori i ima deo za sipanje i ispuštanje koma.
|
|
|
|
Poslao: 16 Nov 2015 09:05
|
offline
- Rogi
- Mod u pemziji
- Najbolji košarkaš koji
- je ikada igrao ovu igru
- Pridružio: 31 Avg 2005
- Poruke: 11687
|
Dusan ::Žetveni ostaci kukuruza (lokalizmi, zavisno od kraja):
stabljika - toluska, toluzina, kukuruzovina, kuruzovina
'jezgro' klipa (posle krunjenja) - oklasina, čokov, čokanj, kunina, šapurina, kočanjka...
U mom selu:
Sabljika - Tala ili talka
Jezgro klipa- Klasinka
|
|
|
|
Poslao: 16 Nov 2015 10:20
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Napisano: 16 Nov 2015 10:07
Vojo
sodom bikaronom nećeš oprati kazan. Pranje se radi kaustičnom sodom i ribanjem. Soka bikarbona se stavlja pre prepeka da bi se smanjila prekiselost meke rakije i to dok je u buretu. Kad malo odstoji prelije se u kazan da ostaci od sode ostanu na dnu bureta. Time se otklanja prekiselost rakije, ali ako je meka rakija dobra smanjivanjem Ph vrednosti se gube aromatične materije koje isparavaju sa alkoholom.
Onda, šećer u kljuku nije poželjan, tj. to je čist gubitak rakije. Kvasci i treba da pretvore sav šećer u aklohol. Nek kljuk i odstoji duže u buretu, nije opasno, sem za kajsiju.
Ja kupujem kvasac. Ili kako ga zovu, selekcioni kvasac. Ide 20g na 100 kg voća. A uz to ide i prehrana za kvasce 24g na 100kg... al da ne mrsim m*da jer ja pečem dosta, a naši forumaši treba jedan kazan da odrade.
I ne sumljam da ti je rakija dobra, pa pošto ne mislimo još umirati, možda se nekada i negde stretnemo i uživamo u degustaciji...
Pein
rakija od jabuke se pravi od jabuke, a dunja od dunje. I tako se i piju. Ako hoćeš da piješ dunju, ne vidim razlog zašto je i ne ispečeš. Da se ne bi mučio sa jabukom, možeš staviti u bure vodu, šećer i kvasac i to isteći, pa onda dodaš dunju radi arome ili jednostavno kupiš etil alkohol i nisi napravio ništa veći greh.
To su mutne radnje, pa možemo i na široko, ali ja sam pokrenuo temu da osokolim forumaše i da pojednostavim što više način na koji mogu dobiti kvalitetnu voćnu rakiju.
Naravno, poželjno je i da razmenimo i naša iskustva i cake. Znanja nikad dosta.
Dopuna: 16 Nov 2015 10:20
Markoni
malo sam se raspitao... kaži prijatelju da detaljno opere kazan. Onda da taj prepek spusti sa vodom na 10 gradi i da ga ponovo prepeče. Trebalo bi da onda bude sve u redu.
|
|
|
|