Rakija

3

Rakija

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 276

Nemam pojma zbog čega. Na prepeku kazan, i da hoćeš, ne može da zagori, tj. nema šta da zagori.
Od jake vatre ide debeo mlaz na lulu i para, ali to ne menja boju. Samo gubitak.

Markoni958 ::Ja sam mu dao oklasine,od kukuruza,kada se okruni,posto imam previse i da ih ne bi sve bacio.

Nisam te razumeo, šta je to oklasine?

Daj malo još detalja, da pitam ove moje, možda neko zna u čemu je caka. Ako je do sada radilo sve kako treba, stvarno ne vidim razlog zbog čega sada menja boju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ričard  Male
  • Lavlje srce
  • Supermoderator
  • Zver!
  • Electro maintenance engineer
  • Pridružio: 28 Nov 2006
  • Poruke: 13745
  • Gde živiš: Vršac

ikan ::Nisam te razumeo, šta je to oklasine?

Oklasina je šapurina. Ostatak klipa kukuruza nakon što se kukuruz okruni. Koristi se kao ogrev, prilično je kalorično, ali dosta prlja dimnjak.



offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 276

Kod mene je to tuluska ili kočanjka.

offline
  • Dusan  Male
  • SuperModerator
  • Supermoderator opštih foruma
  • Pridružio: 26 Jul 2006
  • Poruke: 11118

Žetveni ostaci kukuruza (lokalizmi, zavisno od kraja):

stabljika - toluska, toluzina, kukuruzovina, kuruzovina
'jezgro' klipa (posle krunjenja) - oklasina, čokov, čokanj, kunina, šapurina, kočanjka...

offline
  • dosta sam radio
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 272
  • Gde živiš: tu i tamo

Izvinjavam se,nisam ukljucivao kompjuter,pece se rakija,delimicno zavrseno,ostatak na prolece.
Kod nas se kaze oklasina,znaci kad se okruni kukuruz,pa ono sto ostane,ostatak klipa kukuruza.
Dok recimo,stablo kukuruza,kad se obere kukuruz zovemo tala,neko tuluzovina,to je sa listovima.
A cisto stablo,kada to krave pojedu taluske.
Za koji dan cu da uradim prepek na mom kazanu,posto on na svom ne sme.Zaista cudno,mada ja nisam bio tu kada je radio prepek,a bio sam kada je pekao kominu i bilo je sve u redu.A i njemu nije prvi put da pece rakiju.Ne secam se koja je boja,mislim da je nesto tamnije,zagoreo nije jer se to poznaje.Kaze da rakija nije ostavljena u kazanu pa da je kasnije pece.Obicno je praksa da kad se ispece poslednji kazan za taj dan,komina se ne prosipa,jednostavno te mrzi da je izbacis,ostavis za sutra.Moze da stoji i vise dana a da kazan ne potamni.Bar ja tako radim.Uostalom,videcemo u subotu ako prezivimo degustaciju prepeka.

offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1259

Dopuna: 15 Nov 2015 21:31

aleksmajstor ::Ta dunja je otišla poodavno...
Slika je iz 2013.
Ove godine neću da pečem dunju. Nemam dovoljno da se isplati trud.

Mi smo u jabuku koristili kao bazu za rakiju od dunje.

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 483

Ja sam rakiju od jabuka uvek pravio sa bazom i u prepeku takođe stavljao samo biranu i zrelu JABUKU al da od jabuke pečem Dunjevaču e to još nisam probao a pečem redovno makar dve tri vrste rakije u zavisnosti kako koja godina izda i šta od voća pretekne.
Pekao sam svašta od višanja i trešanja pa preko ringlova-dženarike do malina i kupina a probalo se i od povraća(lubenica rodila da je bilo i za rakiju).
Neke od mojih destilacija su mogli i da isprobaju kolege sa foruma pa najbolje da oni sami kažu jel valjala ili valja li.
Ove godine sam pored redovne šljive pekao i jednu čistu Jabuku i jednu mešanu voćnu sa pola jabuke i pola kruške.
Soda bikarbona se ubacuje kod prepeka da se sa njom pokupe svi ostaci od bakarnog oksida koi nastaju kad se prekida prethodno pečenje komine pa se dobro ispere kazana i po nalivanju rakije koja ide u prepek pored voća kojim se želi dati aroma (a tu je trik i mogu se neke rakije našminkati sa drugom vrstom voća)treba dodati i par kesica sode bikarbone da se lula od bakra kao i svi ostali delovi sklopa kazana dobro isčiste od tog oksida i prvenac od prepeka je onda sigurno plavičast kao da je nastao od plavog kamena.Rakija je tada po odvajanju tog mutljaga čista i mnogo bistrija a i lišena raznih drugih štetnih sastojaka.
Drugo što ja redovno koristim je merenje stepena vrenja šećera u komini sa širometrom ili negde na njemu piše i vinomer ako se peče rakija od prevrelog vina.
Takođe kod dodavanja rastopljenog šećera obavezno ide i malo pakovanje kvasca da se svo vrenje potakne kako sa šećerom tako i sa kvascima pa je onda sva masa komine kompaktno sazrela i to nakon intenzivnog mešanja u prvih 24 časa od dodavanja šećera a posle ide mirovanje uz merenje stanja šećera sa uzimanjem uzorka gumeneim crevom sa dna u menzuru i merenjem imenovanom alatkom.
Šećer nesme da padne ispod4-5% jer se onda sve džaba radilo i rezultat bude mršav.
Takođe sam se isveštio pa jabuke i druge kompaktne voćke ne seckam već ih provučem kroz krunjač nekoliko puta na deo gde ide klip kukuruza i posle sve lepo isperem i podmažem za dogodine..
Tako se dobije kompaktna i isitnjena masa koja se brzo razlaže u vrenju a takođe se lako iz mase po potapanju vode pokupe isplivale čestice semenki i peteljki i sveg drugog stranog što tu nebi trebalo da bidne..
Za kraj i malo fotki od kazana kod nas u Banatu koji su kao i mi lepi i debeli sa po 200 i više litara zapremine a pečena je Jabuka na slici i kasnije sve prepečeno a rakija bila na degustaciji naših forumaša na okupljanju na svetoga Luku nedavno i brez mene stigla.Među slikama ima i onih od pečenja jabuke 18.Septembra i od prepeka sutra dan 19.Septembra.Nisam imao vremena da svaku označim i propratim tekstoma aako nekoga šta interesuje će mu i na pp sve potanko objasnim a i javno ako treba..





































Za sam kraj u mom se selu održava i ova tradicionalna manifestacija u kojoj sam i ja ove godine bio glavni.(svim sam kazanima obezbeđivao vodu za lađenje destilatora jer neko i to mora a kao faca u svom DVD mi to zapalo)
https://www.youtube.com/watch?v=peIdIerSu-s
https://www.youtube.com/watch?v=peIdIerSu-s

offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1259

Vojo i sam znaš da je dunja suva jako malo soka a jabuka je dobra kao baza za većinu drugih rakita. Da vidiš tek što smo ispekli jesenas dunju naravno baza je bila jabuka. Mr. Green
Moj je Bihaćki kotao sa ručkom za okretanje da ne zagori i ima deo za sipanje i ispuštanje koma.

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Dusan ::Žetveni ostaci kukuruza (lokalizmi, zavisno od kraja):

stabljika - toluska, toluzina, kukuruzovina, kuruzovina
'jezgro' klipa (posle krunjenja) - oklasina, čokov, čokanj, kunina, šapurina, kočanjka...


U mom selu:

Sabljika - Tala ili talka
Jezgro klipa- Klasinka
Very Happy

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 276

Napisano: 16 Nov 2015 10:07

Vojo
sodom bikaronom nećeš oprati kazan. Pranje se radi kaustičnom sodom i ribanjem. Soka bikarbona se stavlja pre prepeka da bi se smanjila prekiselost meke rakije i to dok je u buretu. Kad malo odstoji prelije se u kazan da ostaci od sode ostanu na dnu bureta. Time se otklanja prekiselost rakije, ali ako je meka rakija dobra smanjivanjem Ph vrednosti se gube aromatične materije koje isparavaju sa alkoholom.
Onda, šećer u kljuku nije poželjan, tj. to je čist gubitak rakije. Kvasci i treba da pretvore sav šećer u aklohol. Nek kljuk i odstoji duže u buretu, nije opasno, sem za kajsiju.
Ja kupujem kvasac. Ili kako ga zovu, selekcioni kvasac. Ide 20g na 100 kg voća. A uz to ide i prehrana za kvasce 24g na 100kg... al da ne mrsim m*da jer ja pečem dosta, a naši forumaši treba jedan kazan da odrade.
I ne sumljam da ti je rakija dobra, pa pošto ne mislimo još umirati, možda se nekada i negde stretnemo i uživamo u degustaciji...

Pein
rakija od jabuke se pravi od jabuke, a dunja od dunje. I tako se i piju. Ako hoćeš da piješ dunju, ne vidim razlog zašto je i ne ispečeš. Da se ne bi mučio sa jabukom, možeš staviti u bure vodu, šećer i kvasac i to isteći, pa onda dodaš dunju radi arome ili jednostavno kupiš etil alkohol i nisi napravio ništa veći greh.
To su mutne radnje, pa možemo i na široko, ali ja sam pokrenuo temu da osokolim forumaše i da pojednostavim što više način na koji mogu dobiti kvalitetnu voćnu rakiju.
Naravno, poželjno je i da razmenimo i naša iskustva i cake. Znanja nikad dosta.

Dopuna: 16 Nov 2015 10:20

Markoni
malo sam se raspitao... kaži prijatelju da detaljno opere kazan. Onda da taj prepek spusti sa vodom na 10 gradi i da ga ponovo prepeče. Trebalo bi da onda bude sve u redu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1079 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 1041 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., acatomic, bojankrstc, Brana01, dankisha, djboj, goxin, Istman, Kubovac, Mercury, Milan A. Nikolic, Milicija Krajine, operniki, pein, Penzula, Prašinar, Primus17, Recce, sevenino, Sirius, skvara, Srle993, stegonosa, vathra, Vlada78, wolverined4, zillbg, šumar bk2