XXIII Zimske olimpijske igre, Pjongčang 2018

1

XXIII Zimske olimpijske igre, Pjongčang 2018

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

У Пјонгчангу у Јужној Кореји, од 9. до 25. фебруара одржаће се 23. Зимске олимпијске игре.



На Играма ће наступити такмичари из 94 земље у укупно 102 дисциплине у 15 спортова: алпско скијање, бијатлон, боб, брзо клизање, брзо клизање на кратким стазама (шорт-трек), карлинг, нордијска комбинација, санкање, скелетон, скијашки скокови, скијашко трчање (крос-кантри), слободно скијање, сноубординг, уметничко клизање и хокеј на леду.

Што се Србије тиче, према доступним информацијама, на Играма ће наступити четворо такмичара, по двоје у алпском скијању и крос-кантрију, односно по једна такмичарка и такмичар у оба спорта.

На церемонији отварања тимови ДНР Кореје и Републике Кореје наступиће заједно и под једном заставом, али такмичиће се засебно, осим у хокеју на леду у женској конкуренцији где ће наступити јединствени тим Кореје. Постоји могућност да заједнички тим наступи и у бобу, али у овом тренутку још увек нема потврде.

Посебну и можда највећу пажњу привлачи чињеница да је због познате афере око наводног државно организованог допинга Олимпијски комитет Русије суспендован од стране Међународног олимпијског комитета. Постојала је реална опасност да Игре протекну без такмичара из Русије чиме би квалитет такмичења сигурно био на губитку, али је постигнут компромис, па ће руски олимпијци ипак наступити, али не под заставом Русије већ под олимпијским обележјима и званичним називом ''Олимпијски спортисти из Русије''.

Чини ми се да се Олимпијска химна неће чути само на церемонијама отварања и затварања Игара... Mr. Green

... више о свему на

https://www.pyeongchang2018.com/en/index
https://www.olympic.org/pyeongchang-2018



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Citat:Скијашица Невена Игњатовић носиће заставу Србије на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу у Јужној Кореји, саопштио је Олимпијски комитет Србије (ОКС)



... Како се наводи у саопштењу, поред Невене Игњатовић, критеријуме ОКС за наступ на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји, остварили су Марко Вукићевић, Марко Стевовић (алпско скијање) и Дамир Растић (нордијско скијање)...
http://www.zurnal.rs/miks/zimski-sportovi/59035/ne.....aranju-zoi

... дакле, претходна информација није тачна. Србију ће представљати једна дама и три такмичара у конкуренцији мушкараца...



offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

... још десет дана, али већ сада је јасно да ће Игре у историји остати упамћене не само због спорта...Citat:Ruska takmičarka u brzom klizanju Olga Graf odbila je da učestvuje na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto nekolicina njenih kolega iz tima nije pozvano na takmičenje.

Dvostruka osvajačica bronazane medalje sa Igara u Sočiju 2014. godine trebalo je da se takmiči u timskoj poteri u Pjongčangu, ali je rekla da to "nije moguće", pošto su njene kolege iz tima isključene sa Igara. Graf je rekla da se neće takmičiti ni u jednoj disciplini.

- Sve moje nade da ću se takmičiti za olimpijski podijum se neće ostvariti, pošto je sport postala moneta za potkusurivanje u prljavim političkim igrama - navela je...
http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:709070-.....Pjongcangu

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 01 Feb 2018 22:13

... у вези са https://www.mycity.rs/Sport/Doping-u-sportu_7.html#p1882632 Citat:Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) ослободио је данас 28 руских спортиста оптужби за допинг, па су тако доживотне суспензије које је изрекао Међународни олимпијски комитет укинуте.

ЦАС је навео да приложени докази о кршењу антидопинг правила на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године нису били довољни.

Ти спортисти сада могу да учествују на предстојећим Играма у Пјонгчангу, које почињу 9. фебруара.

Данашња пресуда ЦАС-а значи и да ће се седам медаља освојених у Сочију вратити у Русију.

ЦАС је по хитном поступку одлучивао о жалбама 39 спортиста. Одлуком ЦАС-а, за 11 руских спортиста казна је смањена са доживотне суспензије на само забрану учешћа на Играма у Пјонгчангу...
http://www.zurnal.rs/miks/zimski-sportovi/59361/st.....ke-medalje

МеђутимCitat:Међународни олимпијски комитет саопштио је данас да забрана руским спортистима за наступ на зимским Играма у Пјончангу остаје на снази, упркос одлуци Арбитражног суда у Лозани да укине доживотну забрану за 28 спортиста.

Како се наводи, руски спортисти и даље могу да учествују у Пјончангу само на позив, а МОК задржава право да се обрати Федералном суду у Швајцарској...
http://www.zurnal.rs/miks/zimski-sportovi/59374/mo.....ima-ostaje

Dopuna: 04 Feb 2018 16:54

... у МОК су ''изненадјени и увредјени''...Citat:Председник Међународног олимпијског комитета (МОК), Томас Бах, оштро је критиковао пресуду Суда за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани да укине доживотне суспензије са Олимпијских игара за 28 руских спортиста и рекао да је та одлука „изузетно разочаравајућа и изненађујућа”

– ... ми то никако нисмо могли да очекујемо. Ова пресуда показује хитну потребу за реформама у унутрашњим структурама ЦАС – рекао је Бах у Пјонгчангу, где ће у петак почети Зимске олимпијске игре. ЦАС је у четвртак укинуо суспензије за допинг за 28 руских спортиста наводећи недостак доказа.

Русија је саопштила да ће од тих 28 спортиста 15 послати у Пјонгчанг, укључујући и олимпијског шампиона у скелетону Александра Третјакова и олимпијског шампиона у крос кантрију Александра Легкова. Најбоља руска посада у бобу се већ повукла са Игара.

МОК има право да размотри пресуду и да се жали...
http://www.zurnal.rs/miks/ostali-sportovi/59490/ba.....limpijcima

Dopuna: 05 Feb 2018 18:57

... иCitat:Међународни олимпијски комитет (МОК) одбио је данас да позове 13 руских спортиста и два тренера да учествују на предстојећим Зимским играма у Пјонгчангу, само неколико дана пошто им је Суд за спортску арбитражу (ЦАС) укунио суспензије.

Тих 13 активних спортиста и два тренера били су међу 28 оних којима је ЦАС укинуо доживотне суспензије изречене због допинга.

МОК је навео да одлука ЦАС није "скинула сумњу" и "дала довољно поверења" да би се ти спортисти сматрали "чистим"...
http://www.zurnal.rs/miks/zimski-sportovi/59532/mo.....ijske-igre

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 06 Feb 2018 20:00

... на неких свега шездесетак сати сати пре церемоније отварања (петак, 12:00 по нашем времену), све прети да се полако претвори у лакрдију - уследила је нова жалба руских спортистаCitat:Još 32 ruskih olimpijaca podnelo je žalbu i zatražilo da učestvuje na Zimskim igrama u južnokorejskom Pjončangu.

Nakon što je Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) oslobodio 28 ruskih sportista zabrane nastupa na predstojećem ZOI, na isti korak se odlučilo još 32 njihovih sunarodnika.

Među njima su šestrostruki olimpijski šampion u klizanju Viktor An, hokejaši Sergej Plotnikov, Anton Belov i Valeri Ničuškin, kao i prvak sveta u bijatlonu Anton Šipulin.

CAS će sutra doneti odluku o njihovim žalbama, samo dva dana uoči početka Igara u Pjončangu...
http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:710272-.....-olimpijca

Dopuna: 07 Feb 2018 18:33

... и онда - соломонско решење...Citat:Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани одлучиће о жалбама на суспензије шесторо руских спортиста по завршетку предстојећих Зимских олимпијских игара (ЗОИ) у Пјонгчангу, па ће они пропустити то такмичење... http://www.zurnal.rs/miks/ostali-sportovi/59619/ca.....-sportista

... док се јавност забавља ''мукама'' на којима су се нашли организатор Игара и Самсунг као официјелни партнер:Citat:Politika dominira na ZOI...

Organizatori Zimskih olimpijskih igara suočili su se velikim pitanjem – da li da daju severnokorejskim sportistima Samsungove "Galaxy Note 8" pametne telefone.

Partner Igara Samsung donirao je oko 4.000 ovih telefona za sportiste i zvaničnike...

Organizatori Igara su u muci zbog dileme da li bi davanjem telefona, koji koštaju najmanje 1.000 dolara, prekršili sankcije uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa.

Takođe, je nejasno da li bi telefoni uopšte radili u mrežama u Severnoj Koreji, navodi Asošiejted pres.

Isti problem važi i za sportiste iz Irana, ali je u slučaju Severne Koreje pitanje dodatno osetljivo...

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je posavetovao organizatore da severnokorejski sportisti mogu koristiti telefone tokom Igara, ali da ih moraju vratiti pre povratka u svoju zemlju.

Ali i posle preporuke MOK-a Organizacioni komitet Igara u Pjongčangu nije siguran šta da radi. Portparol Igara rekao je da bi "neko trebalo da donese jasnu odluku, ali nema nikoga ko to može".

"Tako da nismo dali telefone (Severnokorejcima) i ne možemo dati telefone dok ne dobijemo potvrdu da to nije kršenje sankcija UN", dodao je PR Igara.

Sportisti iz Irana takođe neće dobiti telefone zbog sankcija...
https://www.b92.net/sport/olimpizam/vesti.php?yyyy.....id=1355982

Bebee Dol

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

На мање од 24 часа до почетка 23. Зимских олимпијских игара да се окренемо мало и лепшим стварима...

У Олимпијском селу подигнута је српска застава...



https://www.b92.net/sport/olimpizam/vesti.php?yyyy.....id=1356437

... а први српски такмичари изаћи ће на борилишта, тачније скијашку стазу, већ у недељу 11. фебруара када је на програму спуст у мушкој конкуренцији и у којем ће наступити Марко Вукићевић и Марко Стевовић. Два Марка су заправо већ одвезли први званични тренинг рано јутрос по нашем времену...

***

Такође, ево и интересантне приче о најмлађим и најстаријим такмичарима у Пјончангу...

''Вечерње новости'' писале су о јапанском скакачу 45-огодишњем Норијаку Касајиу којем ће ово бити осме по реду узастопне игре...

http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:710629-.....ijske-igre

... али, иако рекордер, Касаји дефинитивно неће бити и најстарији такмичар. Још увек није познато да ли ће то бити 49-огодишња Финкиња Томи Рантамаеки или 51-огодишња Канађанка Шерил Бернард. Обе су представнице својих земаља у карлингу, а дилема ко ће бити најстарији проистиче из чињенице да Бернардова тренутно има статус резерве у свом тиму.

Најмлађи ће бити 15-огодишњи Кинез Ву Менг који ће се такмичити у халфпајпу, односно слободном скијању, а поред њега на Играма ће наступити још петоро његових вршњака. Комплетне листе најмлађих и најстаријих учесника можете пронаћи на

http://olympics.nbcsports.com/2018/02/01/youngest-.....-athletes/

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 13 Feb 2018 18:44

Протекло је првих пет дана Игара у Пјонгчангу...

Наши такмичари су, након одлагања због временских услова, коначно изашли на стазе:Citat:Srpski skijaš Marko Vukićević zauzeo je danas 25. mesto u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, dok je Marko Stevović ostao bez plasmana.

Vukićević je zauzeo 25. mesto rezultatom od 2:11,74 i bio je 5,22 sekunde sporiji od osvajača zlatne medalje Austrijanca Marsela Hiršera...
http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:711479-.....z-plasmana Citat:Srpski reprezentativac u nordijskom skijanju Damir Rastić zauzeo je danas 76. mesto u kvalifikacijama u kros kantri sprintu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

On je zabeležio rezultat 3:50,65 minuta, što je za 42,11 sekundi slabije od prvoplasiranog Ristomatija Hakole iz Finske...
http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:711491-.....i-skijanju

Почетак игара обележила је доминација Норвежана у крос-кантри скијању, односно Холанђана у брзом клизању, а када се ради о такмичарима поједничано, јунакиња првих дана Игара је Немица Лаура Далмајер која је у два дана освојила две златне медаље у бијатлону, у дисциплинама спринт 7,5 км, односно 10 км потера...

У овом тренутку биланс медаља је следећи:



У хокеју на леду, већ су познати полуфиналисти у женској конкуренцији. То су Канада и САД из групе А, односно Швајцарска и Шведска из групе Б. Још увек, међутим, нису познати и полуфинални парови, а одговор о томе даће последње коло групне фазе турнира.

У мушкој конкуренцији, први излазак на лед следи сутра када ће се у групи Б састати Олимпијски тим из Русије - Словачка и Словенија - САД. У групи А налазе се Канада, Чешка, Швајцарска и Јужна Кореја, док групу Ц чине Финска, Шведска, Норвешка и Немачка. Ако сам добро схватио систем такмичења, директно у четвртфинале пласираће се победници група и најбољи другопласирани тим, док ће све остале екипе бити рангиране на основу учинка у групној фази и на основу тога наставиће такмичење у плеј-офу у којем ће се борити за пласман међу осам најбољих...

Dopuna: 13 Feb 2018 18:48

... и једна ружна вест...

На ЗОИ у Пјонгчангу забележен је први случај допинга, а његов актер, замислите, није Рус већ Јапанац... наводи се да је у питању Кеи Сато, представник своје земље у брзом клизању и, наводно, први Јапанац у историји Олимпијских игара који је пао на допинг тесту...

http://www.novosti.rs/vesti/sport.297.html:711470-.....-supstance

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 14 Feb 2018 15:57

Фантастичан и готово нестваран почетак хокејашког турнира у Пјонгчангу!

У утакмицама групе Б постигнути су идентични резултати и у оба меча аутсајдери на папиру срушили су фаворите након потпуног преокрета:

+ Русија - Словачка 2:3
САД - Словенија 2:3 (након продужетка)

Није виђено само драматично кретање резултата, од 0:2 до 3:2, већ и сјајна борба која, надам се, најављује још више ватре на леду...

Dopuna: 14 Feb 2018 16:08

... и да додам. Након што сам претходно пратио женски хокејашки турнирSkywhaler ::... на каналу Еуроспорт 2 где наш двојац коментатора којима не знам имена, осим што повремено демонстрира и непознавање хокеја као игре, што се расипа се и невероватним подацима попут оног да ''дресови руских Олимпијаца личе на дресове Детроит Ред вингса'' Question заборавивши притом на ''небитну'' епизоду у историји светског хокеја која се зове СССР, изнесе још и податак да је ''интересантно да из Русије није било покушаја демантија системског допинга''... https://www.mycity.rs/Sport/Doping-u-sportu_7.html#p1884565

... могу само да констатујем да данас нисам чуо ниједног од чланова поменутог двојца... срећна околност или неко у српској редакцији Еуроспорта чита наш форум? Mr. Green

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8683
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 16 Feb 2018 8:01

Невена Игњатовић 26. у велеслалому, Марко Вукићевић 41. а Марко Стевовић 51. у спусту...

http://www.zurnal.rs/miks/zimski-sportovi/60021/zo.....ojio-zlato

... мало сам пожурио са проглашењем полуфиналиста у хокеју на леду у конкуренцији дама Embarassed Не знам који је то геније смислио овакав турнир, али свакако га је закомпликовао тиме да су групе А и Б одређене не жребом, већ претходним рангом репрезентација!?... па су се тако у квалитетнијој групи А нашле Канада, САД, Финска и Русија, а у мање квалитетној групи Б Швајцарска, Шведска, Јапан и Кореја. Епилог: Русија и поред три пораза у групи А иде у плеј-оф у којем ће се састати са Швајцарском, победником групе Б, док ће Јапан, и поред једне победе и трећег места у групи играти за пласман 5-8- места. Такође, две првопласиране екипе из групе А, дакле Канада и САД иду директно у полуфинале док, како сам већ претходно поменуо, победник групе Б мора у плеј-оф...



... што се тиче мушкараца, у групама А и Ц, за разлику од групе Б, фаворити нису дозволили себи луксуз попут Русије и САД, па су у првом колу постигнути углавном очекивани резултати, осим што делује да се Чешка мало помучила са селекцијом домаћина:

група А

Канада - Швајцарска 5:1
Чешка - Јужна Кореја 2:1

група Ц

Финска - Немачка 5:2
Шведска - Норвешка 4:0

Одигран је и први меч другог кола у групи Б, САД су тек у последњој трећини успеле да сломе отпор Словачке 2:1. У другом мечу групе Б састају се Русија и Словенија, али права посластица следи сутра када ће се у трећем колу састати Русија - САД.

Сутра је такође на програму још један хокеј дерби када ће се у у другом колу групе А састати Канада и Чешка...

Dopuna: 16 Feb 2018 17:00

... одиграни су мечеви 2. кола хокеј трунира у групама Б и Ц.

Русија је након неочекиваног пораза од Словачке искалила бес на Словенији - 8:2 - и тако на најбољи начин најавила сутрашњи дерби са САД, које су претходно савладале Словачку 2:1.

У групи Ц, Финска је још једном петицом уписала нове бодове, савладавши Норвешку 5:1, док је Шведска савладала Немачку са фудбалских 1:0 и то поготком већ у другом минуту утакмице.

Сутра се играју мечеви 2. кола у групи А и 3. кола у групи Б...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 287 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 284 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Shilok, Trpe Grozni, šumar bk2